Esquerra Unida i Alternativa
Blanes
 » Portada    » Notícies    » Documents    » Agenda    » Enllaços    » Contacte  

Notícies


L’Esquerra Plural proposa un referèndum sobre la república en la seva esmena alternativa a la llei de successió del PP i el PSOE
L’esmena lamenta la poca disposició del bipartidisme a permetre consultes ciutadanes i recorda l’oposició a la proposta del Parlament de Catalunya sobre el 9-N

Dimecres, 11 de Juny de 2014

Convocar un referèndum sobre monarquia o república passats tres mesos de l’abdicació de Joan Carles de Borbó. I obrir un procés constituent en el cas que la proposta de canviar el model d’Estat guanyi en aquesta consulta: aquesta és la proposta del grup de l’esquerra Plural en el debat sobre la llei orgànica d’abdicació de Joan Carles de Borbó que arrencarà aquest dimecres al Congrés dels Diputats. L’Esquerra Plural – del qual formen part IU, ICV-EUiA i la CHA – ha registrat una esmena a la norma que defensaran el PP i el PSOE amb aquesta proposta (podeu consultar aquí aquesta esmena). En la seva exposició de motius, l’esmena de l’Esquerra Plural lamenta la poca disposició del bipartidisme a permetre que el poble decideixi sobre qüestions fonamentals. “A prop queda la votació del 8 d’abril d’aquest any, en la qual la majoria del Congrés dels Diputats va votar en contra de la proposta del Parlament de Catlunya per a la convocatòria pactada d’un referèndum consultiu sobre la forma d’Estat i la relació de Catalunya amb l’Estat espanyol”, lamenta l’esmena de l’esquerra Plural, que va votar en bloc a favor de la proposta remesa per la cambra catalana.

L’esmena de l’Esquerra Plural afegeix dos articles a l’article únic que conté la llei orgànica proposada pel govern del PP, i que compta també amb el suport de la direcció del PSOE. A més de regular l’abdicació de Joan Carles de Borbó, l’esmena d’IU, ICV-EUiA i la CHA proposa també que “en el termini de tres mesos de l’entrada en vigor d’aquesta llei, es convoqui la celebració d’un referèndum sobre la forma política de l’Estat amb la disjuntiva monarquia o república”.

En un tercer article, l’esmena de l’esquerra Plural preveu que “en el supòsit que el resultat del referèndum previst en els articles anteriors fos favorable al canvi de forma política de l’Estat, es procedirà, en el termini de tres mesos, a l’inici d’una reforma constitucional conforme a allò disposat en l’article 168 de la Constitució i, en el seu cas, l’obertura d’un procés constituent.

Així ho reclama una esmena de l’Esquerra Plural que, en la seva exposició de motius, reclama reobrir el debat sobre el model d’estat, tancat durant la transició amb la designació de Joan Carles de Borbó com a cap d’Estat. “Aquella decisió va ser útil per a la consolidació del sistema democràtic i les posteriors transformacions econòmiques, socials i polítiques”, indica el text, “però això no és impediment per reconèixer que aquella decisió no pot ser considerada inamovible”, afegeix. Per això, l’anunci d’abdicació de Joan Carles, defensa l’esmena, “brinda a la societat espanyola l’oportunitat de realitzar un debat democràtic que fins ara ha estat furtat a la ciutadania”.

El text també recorda que, en les darreres dècades, només s’han convocat tres referèndums a l’Estat espanyol: un sobre la constitució del 1978, un sobre l’entrada a l’OTAN i un tercer sobre la constitució europea. En canvi, “propera en el temps queda la negativa del PSOE i del PP a convocar un referèndum per a la reforma de l’article 135 de la Constitució”, lamenta el text, que també denuncia la negativa del bipartidisme a aprovar la consulta catalana el proper 9 de novembre.

La plaça de Sant Jaume es va tornar a omplir aquest dissabte per reclamar el dret a decidir sobre monarquia o república.

Documents relacionats

Dimarts, 10 de juny de 2014
Esmena a la llei orgànica de successió registrada pel grup de l'Esquerra Plural al Congrés dels Diputats.
 

 


La plaça de Sant Jaume es va tornar a omplir aquest dissabte per reclamar el dret a decidir sobre monarquia o república.
Esquerra Unida i Alternativa - Blanes