www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
La Generalitat completa els treballs d'arxiu i conservació dels prop de 100.000 consells de guerra del franquisme
La informació sobre els encausats a Catalunya s’ha recollit en una base de dades digital per tal de permetre l’accés a afectats, familiars i investigadors facilitant d’aquesta manera la recerca històrica
Dijous, 09 de setembre de 2010
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha completat, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, els treballs de conservació i catalogació dels consells de guerra del franquisme oberts a Catalunya i conservats a la seu de l’antic Govern Militar. Els treballs els va presentar ahir el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que va visitar l’arxiu acompanyat del coronel auditor i president del Tribunal Militar Tercer; Santiago Casajús; el general José Antonio Albiñana, comandant militar de Barcelona i Tarragona; el coordinador de l’equip d’arxivers, Enric Terradellas; el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Fèlix Alonso, i la directora general de Memòria Democràtica, M. Jesús Bono.

Saura va destacar que els treballs han de servir “perquè no s’oblidi la història, perquè tota la ciutadania tingui accés a episodis que no s’havien d’haver produït”, perquè familiars i historiadors puguin accedir amb facilitat a tota la documentació i “com a homenatge a la gent que va lluitar per la llibertat i la democràcia i van patir condemnes sense proves, o a partir d’un carnet d’un sindicat o un cartell de propaganda van ser condemnats a anys de presó o a la pena de mort”. També va insistir en la necessitat de recuperar la memòria històrica i de saber què va passar “perquè això no es torni a repetir”.
 
La documentació tractada és tota la que, a partir de 1939, van generar els prop de 100.000 procediments judicials (sumaríssims) dels tribunals militars franquistes. La majoria d’aquests consells de guerra s’obrien sota l’acusació de rebel•lió militar i en l’expedient incorporaven proves com ara declaracions inculpatòries de testimonis i organismes com la Falange; fotografies; cartes; carnets d’afiliació a entitats; salconduits; retalls de premsa..etc.
 
Paral•lelament als treballs de conservació i arxivament dels expedients, s’ha creat una base de dades amb informació de tots els processats per permetre l’accés a tothom. Incorpora la informació dels milers de fitxes en paper que conservava el Tribunal Militar Territorial Tercer amb dades de cada encausat. L’equip d’arxivers ha bolcat tota la informació de les fitxes i continua treballant ara en l’ampliació d’aquesta base de dades, incorporant informació com l’edat, el lloc de residència, si l’encausat va ser afusellat en cas de ser condemnat a mort, si va ser indultat o se li va commutar la pena..etc. Això facilitarà enormement les recerques dels historiadors, que podran conèixer tots els encausats d’una localitat, comarca, quants van ser condemnats a mort..etc.
 
Cal destacar que també s’ha digitalitzat tota la documentació referent a 2.641 processats. La tria dels expedients que s’han digitalitzat s’ha fet en funció de l’estat de conservació dels expedients, alguns dels quals estaven deteriorats, i de la rellevància d’alguns dels processats que contenien. D’aquest últims destacar els que pertanyien a personatges rellevants de la història de Catalunya, com el del president Lluís Companys o l’arqueòleg, arxiver i historiador Agustí Duran i Sanpere.
 
Aquesta important tasca de recuperació d’un dels fons documentals més importants per a la història dels segle XX a Catalunya, va començar fa 7 anys i ha estat possible gràcies al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, que ha aportat els recursos necessaris, a l’Arxiu Nacional, que ha coordinat els treballs, i al Ministeri de Defensa. Així, el Tribunal Militar Tercer disposa ara d’un arxiu que garanteix la conservació i facilita l’accés a prop d’uns 100.000 procediments judicials, amb més de 80.000 represaliats. Són procediments datats entre 1939 i 1981, més de la meitat dels quals són d’entre 1939 i principis dels 40. Més de 4.400 dels processats van ser condemnats a mort.
 
El projecte, que s’emmarca en la política de recuperació de la memòria democràtica del govern català, facilita l’accés a un patrimoni històric sol•licitat sovint per familiars, afectats i historiadors i posa a l’abast de tots els ciutadans una part de la història de Catalunya. A més, pretén reivindicar els valors de la lluita contra el franquisme i fer un reconeixement a les víctimes de la repressió franquista, sovint víctimes també del silenci i de l’oblit.
 
 
 


Imprimir compartir, comunitats virtuals

Vídeo de la notícia: http://www.tv3.cat/videos/3084191

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA