www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
ICV-EUiA alerta d’una “involució” en la recuperació de memòria democràtica si governa la dreta
Herrera està preocupat perquè “CiU no obre boca” mentre que el PP ja ha dit que vol eliminar el Memorial Democràtic
Dimecres, 24 de novembre de 2010
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El cap de llista d’ICV-EUiA a les eleccions, Joan Herrera, ha explicat la voluntat de la coalició d’anar més enllà en les polítiques de recuperació de la memòria democràtica i ha alertat d’una possible “involució” en aquest àmbit ja que, d’una banda, el PP ha dit que vol eliminar el Memorial Democràtic i, de l’altra, CiU “no obra boca”. “No ens podem permetre que Franco guanyi després de mort”, ha dit Herrera durant una xerrada amb estudiants a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

Herrera ha recordat que “un país que sap la seva història, té una qualitat democràtica més potet i intensa” i, en aquest sentit, ha apostat per lluitar contra els que volen “que tornem a l’oblit”. El també secretari general d’ICV ha destacat el lideratge de la coalició, amb el compromís de la resta del govern, per tirar endavant polítiques de recuperació de la memòria històrica i deixar enrere una etapa on el PP va intentar “institucionalitzar la desmemòria” i articular un “discurs equidistant i igualador entre franquistes i antifranquistes”.

El secretari general d’ICV ha dit que “existeix un deute pendent” amb les persones que van lluitar per recuperar els seus drets però, alhora, també ha matisat que “aquest deute és més petit perquè hi ha espais de memòria”. “Aquell país que recorda el passat és més lliure”, ha dit Herrera que ha apuntat que “una societat democràtica no pot basar el seu futur en el silenci i l’oblit, sinó en el bagatge compartit pel conjunt de la societat. Defensar l’oblit és ser còmplice de la injustícia que es va cometre”, ha finalitzat Herrera.

L’acte ha comptat amb la presència del número 3 d’ICV-EUiAa les eleccions, Jordi Miralles, que ha cedit el seu torn de paraula perquè els estudiants poguessin fer les seves preguntes, i les intervencions dels ex fiscals Carlos Jiménez Villarejo i José Maria Mena. Villarejo, ha fet referència al “deute pendent” amb les víctimes del franquisme. D’una banda, ha recordat que hi ha milers de persones desaparegudes i enterrades a les cunetes i, de l’altra, hi ha les sentències de mort dictades per tribunals il·legítims que segueixen sent vàlides perquè ningú no s’ha atrevit a anul·lar-les."Mentre no sigui anul·lades, aquelles persones segueixen sent considerades delinqüents”, ha apuntat Villarejo. L’ex fiscal anticorrupció ha destacat la feina feta a Catalunya per a la recuperació de la memòria històrica i ha reclamat que la responsabilitat de la recerca de les persones desaparegudes durant el franquisme hauria de recaure sobre els jutges, cosa que actualment no passa i fa que només una desena de jutges arreu d’Espanya han autoritzat exhumacions.

De la seva banda, Mena ha destacat que el vot útil és el que va cap a “una minoria que estigui en condicions de fer un servei de consciència ètica en una societat immoral” i que “una esquerra minoritària però present és capaç d’aconseguir mobilitzar als ciutadans” i tirar endavant “moltes i petites reformes i conquistes al Parlament i al carrer”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Miralles, Villarejo, Herrera i Mena

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA