www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Cayo Lara insta a les comunitats autònomes a "plantar-se davant les excessives retallades" de Rajoy
El coordinador federal d'IU avisa que dóna la impressió que el Govern del PP pretén “utilitzar com a coartada la crisi i el dèficit per aconseguir potenciar la privatització de la Sanitat, l’Educació i els serveis socials”
Dilluns, 05 de març de 2012
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador federal d’Izquierda Unida, Cayo Lara, ha instat avui als responsables econòmics de les comunitats autònomes (CCAA) a aprofitar “l’oportunitat” que tenen demà en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a “plantar-se davant les excessives retallades” a les quals les ha abocat el Govern de Mariano Rajoy i plantejar-li que es poden aconseguir més ingressos per a reduir el dèficit a través d’un Pla de lluita contra el frau fiscal, sobretot el de les grans empreses.

Durant la roda de premsa celebrada en la seu federal, Lara ha avisat que dóna la impressió que el Govern del PP pretén “utilitzar com a coartada la crisi i el dèficit per aconseguir potenciar la privatització de la Sanitat, l’Educació i els serveis socials”, cosa a la qual IU es continuarà oposant.

Tot i que la majoria de les comunitats estan governades pel PP, el màxim responsable d’IU entén que totes elles “han d’aprofitar” aquest Consell de Política Fiscal i Financera per a recordar a l’Executiu central que gasten la majoria dels seus pressupostos precisament en Sanitat, Educació i serveis socials, per la qual cosa executar les retallades marcades va en contra de la qualitat i la prestació d’aquests serveis públics i apunta “de forma immediata, a la antesala de la privatització”.

Cayo Lara ha recordat als ‘barons’ autonòmics del PP que si no reaccionen per a defensar els drets dels ciutadans dels seus territoris i “si persisteixen en avalar les polítiques de Rajoy” els hi pot passar el mateix que als seus antecessors del PSOE, als quals els va “passar factura la política de retallades del Govern de Rodríguez Zapatero”.

Ha titllat “d’injust” que a les autonomies se les “senyali ara amb el dit com si fossin el boc expiatori” per a responsabilitzar-les del dèficit i “tinguin que carregar amb les retallades i l’ajust dur”. A més, ha explicat amb un quadre de dades la “desproporció” entre els deutes que aquestes han generat i el sostre de dèficit que els hi marca l’Estat front als que aquest mateix té compromesos, sobretot si es té en compte que les comunitats són les qui gestionen els serveis bàsics importants.

Així, ha detallat a través d’un quadre que l’Estat gasta un 22% -sense incloure la Seguretat Social- i té un objectiu del dèficit del 5,10%, mentre que les CCAA gasten un 37% i se’ls ha imposat un sostre de l’1,5%.

Al seu parer, el Govern “no té voluntat política de controlar el dèficit” i ha comparat els prop de 60.000 milions d’euros que suposa el 5,8% del PIB que s’ha marcat com objectiu Rajoy per aquest any “amb la xifra similar que suposa el frau fiscal que realitzen les empreses espanyoles”, en especial el 3% de les mateixes que agrupa a les majors companyies que facturen més de 150 milions d’euros, com senyalen en els seus informes els inspectors d’Hisenda.

Ha senyalat la importància que per a IU tenen totes aquestes previsions i que, per això, en la sessió de control al Govern del pròxim dimecres preguntarà a Rajoy sobre “quines previsions d’ajust de despesa té en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2012”.

El coordinador federal d’IU ha recordat també que la seva formació votarà al dia següent en el Congrés en contra de la convalidació del decret llei sobre la reforma laboral, a més de senyalar que ja està preparada l’esmena a la totalitat per al seu debat posterior.

Lara ha senyalat que aquesta reforma, a més, “afecta de manera negativa al propòsit que té el Govern de reduir el dèficit” i l’ha titllat “d’innecessària, injusta i profundament agressiva” contra els treballadors.

El responsable federal d’IU ha aprofitat la circumstància que aquest mateix dijous se celebra el Dia Internacional de la Dona per a detenir-se en l’anàlisi dels efectes que tindrà per a elles la reforma laboral. “La pobresa té, després d’aquesta reforma, més rostre de dona”, ha dit.

“Expulsa de nou a les dones del mercat laboral cap a casa, elimina els incentius que facilitaven la seva incorporació al treball i trenca el creixement de la independència de la dona”, ha senyalat.

A més, Cayo Lara ha explicat que també portarà com a conseqüència que quan les dones arribin a l’edat de jubilació tindran més dependència de la pensió del cònjuge, “si el tenen, perquè en no poder accedir al mercat de treball o només a treballs més precaris, únicament tindran dret a aspirar a la pensió de viduïtat per allò cotitzat pels seus cònjuges”.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Roda de premsa de Cayo Lara al Congrés.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA