www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: "Hem de mostrar i explicar a l'ofensiva l'opció del federalisme"
Intervenció del coordinador general d'EUiA a la clausura de la Jornada sobre 'Federalisme fiscal' organitzada per ICV-EUiA i les àrees Social i d'Economia d'EUiA a les Cotxeres de Sants
Dissabte, 27 de octubre de 2012
Imprimir compartir, comunitats virtuals


La coalició ICV-EUiA ha celebrat avui a les Cotxeres de Sants una jornada sobre ‘Federalisme fiscal’, que ha comptat amb l’especial col·laboració de les àrees Social i d’Economia d’EUiA. La intervenció d’apertura ha anat a càrrec del número 3 d’ICV-EUiA a les catalanes, Joan Mena (veure notícia específica). El conseller d’Acció Sociopolítica d’EUiA, Alfred Clemente, ha presentat i moderat la jornada, que ha analitzat en primer lloc El federalisme en el marc internacional, amb les ponències sobre ‘La globalització financera i el canvi de paradigma fiscal’ per Xavier Caño, membre d’ATTAC Acordem, i ‘El model federal alemany’, per Antonio Arroyo, professor de Dret Constitucional a la UAM.

A la segona part de la jornada s’ha celebrat una taula rodona sobre federalisme fiscal a Espanya i a Catalunya, amb les ponències de José Antonio García Rubio, responsable d’Economia d’IU, David Rodríguez, responsable d’Economia d’EUiA, Lluís Torrents, professor associat de l’Escola de Negocis ESCI-UPF, i Toni Montserrat, economista i ex-diputat al Congrés pel PSUC.

La cloenda s’ha reservat a Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, recent arribat de la reunió de presidents del Partit de l’Esquerra Europea que ha tingut lloc a París aquest cap de setmana.

Nuet ha destacat la importància del debat sobre el federalisme, “un debat que hem de mostrar i explicar anant a l’ofensiva”. Ha senyalat que les darreres enquestes sociològiques sobre l’evolució de l’opció per la independència de Catalunya mostren que d’aquest prop del 53% que la recolzaria, la meitat se sent independentista des de fa només 2 o 3 anys, segons el dirigent d’EUiA per l’atzucac al qual ens ha portat l’esclat de la crisi, i les seves conseqüències econòmiques i en la vida quotidiana de les persones.

El coordinador general de la formació d’esquerres ha apostat per un encaix basat en el diàleg i la comprensió entre els pobles i ha senyalat que fer possible la convivència i tendir ponts de diàleg és l’obligació d’EUiA.

Així, Nuet ha entrat de ple en el dret a decidir: “Que Catalunya és una nació i té dret a decidir és un concepte total” i ha afegit que “l’empoderament d’una societat no té límits”, de manera que serà el que vulgui ser i es construirà de la manera que decideixi. En conseqüència, “el posicionament federalista s’ha de defensar des del convenciment dels pobles, no des de l’obligació”, ha remarcat el també diputat d’ICV-EUiA en el grup de L’Esquerra Plural al Congrés.

D’altra banda, Nuet s’ha referit a la darrera proposta de la troica, que pretén controlar els pressupostos regionals a tota Europa, la qual cosa inclouria els de Catalunya, una mena de Llei d’Estabilitat Pressupostària espanyola generalitzada, impulsada des de Brussel·les amb l’FMI. Per tant, el dret a decidir s’ha d’ampliar a “decidir coses que beneficiïn a la majoria, en connivència amb d’altres pobles, per aconseguir transformar l’estat i Europa”, ha explicat el coordinador general d’EUiA.

L’alternativa, segons Nuet, passa per dialogar i assolir acords i aliances amb altres formacions d’esquerres a l’estil de la Syriza grega, com han fet a Galícia Esquerda Unida i Anova –en aquest punt ha anunciat que Alexis Tsipras s’ha compromès ha venir a Barcelona a donar suport a ICV-EUiA durant la campanya electoral, així com Beiras i Yolanda Díaz-. Nuet ha augurat que “aquesta experiència d’unitat d’esquerres jugarà un paper nou en els pròxims anys” perquè “els acords i les fortes aliances són l’únic camí per poder vèncer la dreta, l’enemic”, ha acabat.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha clausurat la jornada sobre federalisme fiscal. Al costat, Alfred Clemente.

Els responsables d'Economia d'IU i EUi, J.A. García Rubio i David Rodríguez, el professor Lluís Torrents i l'ex diputat Toni Montserrat.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA