www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
ICV-EUiA-EPM s’oposa a l’ofensiva del PP de privatització i desmantellament del món local
La coalició denuncia una reforma recentralitzadora que sacrifica el municipalisme i afebleix els ajuntaments amb menys competències, menys democràcia i menys finançament
Divendres, 15 de febrer de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


ICV-EUiA-EPM s'oposa a la reforma local que persegueix el Govern del PP perquè la coalició roig i verda i les enteses pel progrés municipal consideren que és un atac a la cohesió social i als serveis públics que avui garanteixen els ajuntaments. Per a ICV-EUiA-EPM la proposta del govern del PP és un atemptat contra un dels agents principals de l'Estat del benestar i que aquesta reforma empeny a la recentralització de les competències locals, facilita les privatitzacions de serveis públics bàsics i es carrega el mapa municipal català.

La coalició també destaca que amb la reforma de les administracions locals es desmantellen i restringeixen les competències dels ajuntaments i critica que es faci en ares de l'eficiència i l'aprimament de l'adminsitració. En aquest sentit, el grup d'ICV-EUiA-EPM a la Diputació de Barcelona ha lamentat que la reforma "situarà ciutadans de primera i ciutadans de segona en funció del lloc de residència” i que "és indignant que després de 30 anys esperant un nou marc competencial pels ajuntaments i un finançament per desplegar i garantir els serveis locals, ara es vulgui fer marxa enrere d'una forma tan regressiva".

D’altra banda, la coalició roig i verda i municipalista ha alertat que assenyalar les retribucions que perceben els càrrecs electes com a principal problema del món local és "fals" i "populista" i una "cortina de fum" per amagar la involució democràtica i municipal que representa la llei. Des d'ICV-EUiA-EPM s’està d'acord en limitar sous excessius però ha assenyala que “el PP promou una democràcia per a rics", ja que la gran majoria d'alcaldes i regidors del nostre país exerceixen la seva tasca sense cobrar.

Així, ICV-EUiA-EPM exigeix respecte al Govern de l'Estat pel mapa municipal català i les competències municipals ja que considera especialment greu la retallada competencial que es preveu en els municipis de menys de 20.000 habitants, doncs no té en compte ni les peculiaritats demogràfiques i geogràfiques del territori català ni el paper vertebrador que fan els municipis i les comarques a nivell territorial.

Dels 947 municipis de Catalunya, només 73 sobrepassen aquesta població (més de 20.000 habitants) i la gran majoria estan situats a les comarques de l'Àrea Metropolitana. Per tant, la proposta del Govern de l'Estat deixaria a molts municipis de Catalunya subordinats competencialment a les diputacions provincials, que els hi haurien d'assegurar els serveis bàsics.

Per tot plegat, el grup parlamentari d’ICV-EUiA exigirà una resposta contundent del govern català contra una reforma que vulnera l'autonomia local i l'Estatut i ha anunciat que en la pròxima compareixença exigiran a la titular de Governació i Administracions Públiques, Joana Ortega, que exposi les mesures urgents que emprendrà el govern per defensar el municipalisme català.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Ajuntament de Montornès del Vallès, governat per ICV-EUiA.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA