www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
ICV-EUiA-EPM exigeix al PP la retirada “immediata” de la reforma local i iniciar un diàleg "seriós" amb el municipalisme
La coalició adverteix que la reforma local va en contra de la "qualitat de vida dels ciutadans"
Dijous, 21 de febrer de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, l'alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, i la regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Isabel Ribas, han comparegut avui en una roda de premsa després d'una trobada amb regidors, alcaldes i càrrecs electes de la coalició d'ICV-EUiA-EPM per reclamar la retirada de l'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local que modificarà la llei reguladora de la Llei de Bases de Règim  Local. "Emplacem al govern de l'estat a que de manera immediata retiri el text i inici un procés de diàleg i negociació seriós i solvent amb el món local per avançar cap a un marc de reforma competencial amb suficiència financera", ha dit Tejedor que ha recordat que el món municipal fa més de 30 anys que està pendent d'una reforma i que la millora del finançament "és una aspiració històrica que és més necessària que mai" en un context de crisi econòmica.

Tejedor, que ha explicat que la coalició ha rebut amb "vergonya, indignació i preocupació" la reforma local presentada pel PP, ha posat de manifest que del que es tractava era d'iniciar un procés per adaptar la legislació a les necessitats de la societat actual però en canvi l'executiu popular ha preferit fer una "esmena a la totalitat" al principi d'autonomia local que "hipoteca i compromet el futur dels ajuntaments de Catalunya i d'arreu de l'Estat però sobretot compromet la qualitat de vida dels ciutadans". "Aquesta llei va en contra de la qualitat de vida i del benestar dels ciutadans", ha assegurat l'alcalde del Prat que ha destacat que "les víctimes de l'esperit de la llei no són els càrrecs electes, són els veïns de pobles i ciutats d'arreu de l'estat perquè en situació de crisi és conegut que el món local va més enllà de les seves competències i garanteix la cohesió social".

D'aquesta manera, Tejedor ha recordat que els ajuntaments són l'administració més propera i amb més capacitat per solucionar "tota mena de problemes i necessitats dels ciutadans" per la qual cosa, si es complís estrictament la llei de bases del règim local "la qualitat de vida no seria viable en molts pobles de Catalunya". "Actuem en el terreny  de  competències no obligatòries i fem escoles bressol, polítiques igualtat, jovenut, creació d'ocupació i atenció social així com polítiques en defensa de la cohesió social amb recursos que no són obligatoris", ha afegit l'alcalde roig i verd. A més, ha situat: "No hi ha cap fonament rigorós que permeti acreditar que el compte de resultats d'estalvi serà possible; és una gran mentida".

Per la seva banda, la regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Isabel Ribas, ha destacat que la reforma va en contra de la  Carta  Europea de l'Autonomia Local i ha avançat que el grup de L’Esquerra Plural al Congrés presentarà una moció durant el Debat de l'Estat de la Nació en defensa del món local on espera que s'hi puguin sumar el màxim de forces polítiques. "Fem una crida a fer un front municipalista per defensar la democràcia local i les polítiques socials fetes a peu de carrer", ha demanat Ribas que ha assegurat que la coalició combatrà la llei des de tots els ajuntaments i municipis de Catalunya.

Finalment, l'alcalde de Santa Coloma de Cervelló ha assegurat que la reforma local suposa una "pèrdua democràtica i de serveis públics de qualitat i de la cohesió social" perquè "en funció del municipi que visquis, pots tenir més dificultats d'accedir a serveis bàsics". "La principal afectació de la llei no és sobre les retribucions dels càrrecs electes, sinó sobre la ciutadania i la qualitat dels serveis públics en una clara estratègia d'anar laminant l'estat del benestar", ha conclòs Segú.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Reunió d'alcaldes i regidors i regidores d'ICV-EUiA-EPM, entre ells Jose Montero, batlle de Montornès, i Isabel Ribas, regidora de Barcelona.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA