www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
L’Àrea de Medi Ambient d’EUiA denuncia “l’espoli ciutadà que suposa el desmantellament de les estructures públiques de servei de l’aigua”
La formació saluda la iniciativa de la Plataforma Aigua és vida, integrada per organitzacions ecologistes i de cooperació, que ha denunciat a la Fiscalia anticorrupció presumptes delictes en la gestió de l’aigua per part de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i Agbar-Suez
Divendres, 22 de febrer de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Aquesta setmana un grup d’entitats veïnals, ecologistes i de cooperació agrupades a http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/ han presentat una denúncia a la Fiscalia anticorrupció per presumptes delictes penals en l’àmbit de la gestió de l’aigua per part de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la multinacional Agbar-Suez.

Els canvis en la gestió de l’aigua a Catalunya des de l’arribada de CiU al poder han suposat un gir absolut en les polítiques que s’han dut a terme des del restabliment de la democràcia, evidenciant la pressió dels interessos privats sobre les administracions. La Llei Òmnibus va obrir el camí a la privatització de la gestió de diferents serveis públics i el novembre passat es va executar a favor de l’empresa Acciona la que és la privatització més gran de la història de la Generalitat, la de l’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que servia l’aigua a municipis on viuen més de 4,5 milions d’habitants. La batalla entre Acciona i Agbar, les empreses que concorrien a la licitació i les seves conseqüències, inclòs el lamentable espectacle de la Generalitat autodenunciant-se a través de l’OARCC i el TSJC, han creat una gran polèmica.

El mateix dia de l’adjudicació d’ATLL a Acciona, CiU i PSC aprovaven a l’Àrea Metropolitana de Barcelona la creació d’una empresa mixta entre Agbar i aquesta administració, que absorbia també el servei de sanejament, fins ara en mans de l’empresa pública EMSSA. Al contrari que en el cas d’ATLL, aquesta adjudicació es va fer sense concurs públic i sense la participació de cap altra empresa. Només el grup d’ICV-EUiA hi va votar en contra.

Aquest fet encara és més sorprenent donats els antecedents d’Agbar, ja que al 2010 una sentència va destapar que operava a Barcelona sense contracte de concessió i que, per tant, la tarifa que cobrava als ciutadans era il·legal. En aquest context, la creació d’aquesta empresa mixta només es pot entendre com un intent fraudulent de regularització de la seva situació, en greu connivència amb el govern de l’Àrea Metropolitana. És en aquest context on s’emmarca la denúncia a fiscalia anticorrupció dels moviments socials.

Aquest però no ha estat l’únic moviment judicial al respecte, ja que contra la creació d’aquesta empresa s’han interposat diversos contenciosos administratius, tant per part d’altres empreses que entenen que s’ha vulnerat la lliure concurrència, com de la pròpia Generalitat que considera que envaeix les seves competències, fins el punt que es troba aturada de forma cautelar.

Des d’EUiA condemnem l’opacitat d’aquests processos privatitzadors i el doblegament dels poders públics als interessos privats, que estan actuant en aquest cas com a veritables sucursals de les empreses en joc.  Assistim a una autèntica rapinya de bens públics rendibles i pagats per tothom, davant la qual denunciem l’espoli ciutadà que suposa el desmantellament de les estructures públiques de servei de l’aigua, que és, a més d’un bé bàsic, un dret humà sobre el qual no pot prevaldre una visió mercantilista. A EUiA continuarem dedicant tot el nostre esforç polític per aturar aquesta estafa.

Àrea de Medi Ambient d’EUiA


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Acte reivindicatiu de la Plataforma Aigua és Vida.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA