www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena "Serem bel·ligerants envers l’atac que CiU està fent als serveis públics i els drets dels seus treballadors"
El portaveu adjunt del grup parlamentari d'ICV-EUiA també ha denunciat que el Govern denegui la tramitació de la ILP per una Renda Garantida Ciutadana i ha anunciat que en aquest Ple interpel·laran sobre l'anunciat tancament d'escoles públiques i línies de P3
Dimarts, 26 de febrer de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha rebutjat avui l’acord aprovat pel Govern català per mantenir les mesures de l’any 2012 en matèria de retribució dels empleats públics, que contempla retallar de nou una paga extraordinària. El diputat roig i verd ha manifestat que “hi ha línies vermelles com aquesta que no s’haurien ni de sotmetre a consideració del Govern i molt menys portar-les a aprovació”. En aquest sentit, ha criticat que CiU no hagi estat capaç encara de presentar un pressupost i ja dicti com a primera mesura més retallades per valor de 4.000 milions d’euros i un nou atac als drets salarials i laborals dels empleats públics.

Mena ha assegurat que la coalició “serem bel·ligerants envers l’atac que CiU està fent als serveis públics” carregant contra els drets dels seus treballadors i treballadores. Així, ha anunciat que el grup parlamentari d’ICV-EUiA presentarà esmenes a la moció que es vota demà sobre política econòmica i objectius de dèficit públic -subsegüents de la interpel·lació del grup socialista en el Ple passat-. “La nostra esmena va en la línia de posicionar-nos radicalment en contra de les retallades salarials i/o de drets als empleats públics”, ha explicat el diputat. “Volem impedir aquesta nova retallada i, per tant, esperem comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris que no són CiU”, ha demandat.

Per una Renda Garantida de Ciutadania

D’altra banda, Mena ha denunciat que un informe del Govern denega el dret de la Comissió promotora de la ILP per una Renda Garantida de Ciutadania -establerta en l’article 24.3 de l’Estatut de Catalunya- a iniciar els tràmits al Parlament. “Ni tan sols dóna possibilitat a recollir les firmes perquè ja avancen que no seran tramitades com a ILP”, ha remarcat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA.

Davant d’aquest fet, el grup roig i verd vol manifestar que la denegació per part del govern d’una ILP només es pot donar quan una Llei té afectació en el pressupost vigent, i això no passa en la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania perquè la Llei proposada per la Comissió té un epígraf on s’afirma que no afectaria de cap de les maneres al pressupost vigent que, d’altra banda, és el prorrogat de l’any passat.

“Els mateixos serveis jurídics del Parlament han dit que el Govern no pot oposar-s’hi, però aquest sembla que no s’ha llegit l’informe perquè insisteix que té efectes en el pressupost vigent”, ha ironitzat Mena.

Des del grup d’ICV-EUiA no s’entén que el Govern s’oposi al desplegament de l’Estatut en allò que té a veure amb les persones més vulnerables, és a dir, amb el mínim garantit de subsistència.  “Nosaltres defensem la proposta de Renda Mínima de Ciutadania perquè, ara més que mai, hem d’evitar l’exclusió social i evitar que quedin persones expulsades dels drets bàsics”, ha destacat el seu portaveu adjunt.

Per aquesta raó, la coalició està disposada a defensar encara amb més èmfasi “el dret democràtic que té qualsevol comissió promotora a presentar una ILP” i, per tant, ICV-EUiA entén que el Govern no té dret a vetar cap participació ciutadana. “CiU no pot parlar de transparència, de regeneració ni de qualitat democràtica mentre que amb l’altra mà va retallant el dret democràtic a la participació ciutadana”, ha sentenciat Mena.

Interpel·lació en el Ple sobre temes d’Educació

Finalment, el també portaveu d’ICV-EUiA en la Comissió d’Ensenyament i Universitat ha anunciat que la interpel·lació que el grup farà en aquest Ple té a veure amb el tancament d’entre cinc i set escoles públiques i 73 línies de P3 a Catalunya, anunciat per la consellera Irene Rigau la setmana passada.

Precisament Mena ha visitat algunes d’aquestes escoles públiques i ha donat suport públic a les AMPAs, claustres, equips directius i entorn afectat, que la consellera ni ha tingut en compte posant novament de manifest “la seva prepotència administrativa”, ha acusat el diputat d’esquerres. “Com tampoc ha tingut en compte els Ajuntaments, que són les administracions que tenen delegades les competències de planificació escolar”, ha afegit.

El grup d’ICV-EUiA creu que no és tolerable el tancament d’una escola pública mentre es mantenen escoles concertades a les mateixes zones d’escolarització. “Per tant, això demostra que darrera hi ha una voluntat clarament ideològica de la Consellera Rigau i de CiU”, ha afirmat Mena, que també ha advertit que el tancament d’una línia de P3 suposa, en un marge de cinc o sis anys, el previsible tancament d’una nova escola pública.

El compromís del grup roig i verd passa per continuar donant suport a totes les mobilitzacions en defensa de l’escola pública, així com continuar presentant propostes de resolució a la Comissió d’Ensenyament. “Esperem que tots els grups parlamentaris, i també el soci de Govern, ERC, donin suport a aquestes mesures perquè si no evitem el tancament d’escoles públiques tindrem un autèntic problema al sistema educatiu català”, ha avisat Mena.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat Joan Mena al faristol del Parlament.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA