www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
IU presentarà una querella criminal contra Bárcenas, Lapuerta, Rato, Acebes i Trillo, a més de directius d’empreses que apareixen en els papers de l’ex tresorer com a donants del PP
El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, i el secretari executiu de Convergència Social, Enrique Santiago, avancen en roda de premsa els objectius de l’escrit que s’adreçarà a l’Audiència Nacional
Dimarts, 26 de febrer de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Izquierda Unida presentarà aquesta setmana una querella criminal a l’Audiència Nacional com acusació popular contra els ex tresorers del PP Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, a més de contra els que foren responsables d’Organització, Finances i assessoria legal, Ángel Acebes, Rodrigo Rato i Federico Trillo, per les suposades comissions irregulars rebudes pel partit i el presumpte pagament de quantitats també irregulars a determinats membres del mateix entre els anys 2003 i 2008.

Tal i com han anunciat avui en roda de premsa el coordinador federal d’IU, Cayo Lara, juntament amb l’advocat i secretari executiu de Convergència Política i Social, Enrique Santiago, la querella anirà dirigida també contra els directius de vuit empreses que haurien realitzat presumptament aquests pagaments, a més de l’ex secretari d’Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo, així com contra Adolfo Sánchez, identitat que podria respondre a un “nom codificat” o un alies. Tots ells apareixen reflectits en els papers de la comptabilitat ‘B’ atribuïts a Bárcenas que presumptament reflecteixen les donacions i pagaments en ‘diner negre’ que afecten al PP.

La decisió de presentar aquesta querella es va adoptar ahir en la reunió de la Presidència Executiva Federal d’IU i la mateixa es presentarà conjuntament amb la plataforma Justícia i Societat, l’Associació Lliure d’Advocats (ALA), Ecologistes en Acció, als qual s’hi poden sumar d’altres associacions i grups amb qui s’està en converses actualment.

Tal i com ha explicat Santiago la querella detallarà la “probable i possible” comissió dels delictes d’alteració de preus de concursos i subhastes públiques, receptació i blanqueig de capitals, suborn, tràfic d’influències, delictes contra la Hisenda pública, frau i exaccions il·legals, encobriment, falsedat i apropiació indeguda de fons electorals, així com associació il·lícita.

El dirigent d’Izquierda Unida ha detallat també que l’acusació comença l’any 2003, donat que els serveis jurídics d’IU entenen que els delictes referits a anys anteriors podrien estar ja prescrits. Els fets van des de 1990 i inclouen suposats pagaments d’empreses privades al PP que sobrepassarien els sis milions d’euros, així com l’abonament de quantitats irregulars a dirigents d’aquesta formació per una quantitat similar.

Lara, per la seva banda, ha recordat que Rato, Acebes i Trillo, a més dels seus alts càrrecs de direcció en el PP, foren ministres quan es van produir alguns d’aquests presumptes pagaments i, per tant, existia la “incompatibilitat de rebre recursos” que no fossin els derivats de la seva labor en el Govern.

Els directius mencionats en la querella són el president del Grup Sando, José Luis Sánchez Domínguez; Manuel Contreras Caro, president d’Azvy; Juan Manuel Villar Mir, ex president d’OHL; Luis del Rivero, ex president de Sacyr Vallehermoso; Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispánica; Juan Manuel Fernández, d’Aldesa; José Mayor Oreja, de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i Antonio Vilella, de Construcciones Rubau.

Cayo Lara ha indicat en la seva explicació que aquestes empreses podrien haver incorregut en competència deslleial, ja que haurien pogut aconseguir l’adjudicació d’obres o serveis públics vinculats a aquestes donacions al PP, que fins el 2004 va ser en el Govern. La querella busca també comparar la proximitat de les dates en què s’haurien produït aquestes donacions amb la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de l’adjudicació de contractes a les mencionades companyies.

Lara ha senyalat també que la justícia ha de dirimir si el PP va poder incórrer en competència il·lícita electoral en haver pogut utilitzar presumptament fons il·lícits en alguna campanya electoral.

La querella s’adreça contra persones físiques però IU contempla la possibilitat de què el PP tingui responsabilitat com persona jurídica, tot i que això ha de veure’s durant la tramitació judicial. A més, deixa en mans de l’Audiència Nacional la possibilitat d’incorporar la seva querella a la investigació del ‘cas Gürtel’, en mans del jutge Pablo Ruz, o fer-ho de forma independent.

Enrique Santiago ha qualificat la querella de “prudent”, en relació a les persones a les que va dirigida inicialment, i ha explicat que des d’IU no s’exclou la possibilitat de què es puguin ampliar les acusacions durant la investigació. Ha detallat que s’ha tingut molt en compte que en el PP haurien fallat els qui “haurien d’haver vigilat” que no es donessin actuacions irregulars amb els comptes de la formació.

Cayo Lara ha afegit que l’escrit que es prepara demostra que “no som tots iguals; uns estem denunciant i d’altres estan emparant”, a més de titllar d’incomprensible que el PP encara no s’hagi querellat contra Bárcenas.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Cayo Lara i Enrique Santiago han anunciat en roda que IU presentarà una querella a l'Audiència Nacional contra Bárcenas, altres dirigents del PP i empresaris que figuren als seus papers.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA