www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
ICV-EUiA prioritza l'atenció a la salut mental en temps de crisi i augment de les desigualtats
Varis experts participen a la jornada organitzada per les sectorial de Salut d'ICV i EUiA, a més dels diputats de la coalició, Lorena Vicioso i Josep Vendrell
Diumenge, 17 de març de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Les sectorials de Salut d’ICV i EUiA van organitzar aquest dissabte una jornada de debat sobre ‘L’atenció a la salut mental a Catalunya’, que va permetre  reflexionar  sobre un  aspecte  fonamental de la salut de la ciutadania i proposar-hi millores i alternatives.

La jornada va comptar amb la participació de la diputada d’ICV-EUiA, Lorena Vicioso, i el diputat Josep Vendrell, a més de les ponències de Lluís Isern, Francesca Zapater, Carlos Sánchez, Ignasi Bros, Joan Ramon Laporte, Sergi Raventós i Marta Torrens.

La salut mental és una prioritat reconeguda internacionalment. Fa anys que l’OMS ens alerta sobre la magnitud i l’impacte dels trastorns mentals en termes de dependència i discapacitat, els seus costos econòmics directes i indirectes i la immensa càrrega social que suposen. Es calcula que una de cada quatre persones patirà al llarg de la seva vida un problema de salut mental.

La UE ha declarat la salut mental com una prioritat, assenyalant que cal enfocar els greus problemes que se’n deriven des de les polítiques públiques.

La salut mental ha patit una discriminació històrica en el desenvolupament de serveis i programes, així com en l’articulació transversal de polítiques sanitàries i socials. En el nostre país no es va incorporar al sistema públic de salut fins l’any 1992.

Les persones afectades per problemes de salut mental, malgrat els avenços assolits durant els últims anys, estan encara en una situació de gran vulnerabilitat i pateixen exclusió social amb moltes necessitats vitals d’atenció no resoltes.

El grau intern d’igualtat o desigualtat econòmica d’un país condiciona directament la salut mental de la seva ciutadania. La pobresa afecta decisivament a la nostra vida i a la nostra salut.

En l’exclusió social intervenen de manera determinant les relacions socials, l’accés als drets i les expectatives de futur.

Els països més comunitaris i amb menys diferències econòmiques, els que donen més importància als valors col·lectius, són els més sans. Una societat individualista i fragmentada, amb una gran desigualtat  econòmica i regida per tendències consumistes i acumulatives és procliu a la prevalença de tot tipus de trastorns mentals.

Així doncs, el benestar mental sembla estretament relacionat amb factors socials i econòmics.

Lluís Isern, psiquiatre, ens va parlar del concepte salut mental i de com és necessària una xarxa comunitària  arrelada amb  l’atenció primària de salut.

Carlos Sánchez, psicosomatòleg, ens va comentar que no hi ha medicina que no sigui psicosomàtica.

Francesca Zapater, metgessa de família, es va centrar en la necessitat de reforçar la xarxa d’atenció primària de salut.

Joan Ramon Laporte ens va parlar de l’excessiva medicamentalització de l’atenció a la salut i de com es defineixen malalties que vagin bé a la prescripció dels fàrmacs.

Sergi Raventós va comentar la importància dels determinants socials en la salut mental, la necessitat de la participació social i la funció rellevant de les xarxes ciutadanes, de com la inversió en salut mental és insignificant .

Marta Torrens, psiquiatre, ens va definir les addiccions com malalties complexes, multifactorials i que han de ser tractades com a tal. La seva va ser una defensa aferrissada de la xarxa d’atenció a la salut mental que tenim actualment, molt vinculada a l’atenció primària de salut.

Al torn de debat es va fer palesa la necessitat de fer front a la política d’agressió al sistema públic de salut i de com la gent de la coalició ICV-EUiA persistirem en la seva defensa, amb les nostres propostes i amb la mobilització coordinada de tots els agents implicats.

Lola Castro, responsable de Salut d’EUiA

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Jornada de Salut mental organitzada per les sectorials de Salut d'ICV i EUiA.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA