www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
L’Esquerra Plural demana en el Ple del Congrés més penes pels corruptes i els corruptors i limitar les donacions als partits
El grup d’IU, ICV-EUiA, CHA vol que es vigili la concessió de contractes públics i retallar les despeses de les campanyes electorals
Dimarts, 19 de març de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El grup parlamentari de L’Esquerra Plural defensarà aquest dimarts en el Ple del Congrés una proposició de llei amb un complet catàleg de mesures contra la corrupció, començant per imposar més penes als corruptes i també als corruptors, i continuant amb major vigilància dels contractes públics i límits més estrictes a les donacions a partits polítics.

Quan es va presentar la proposició de llei, el coordinador federal d’Izquierda Unida (IU), Cayo Lara, ja va alertar de la possibilitat de què hi hagi un "esclat social" a Espanya perquè "la gent està molt farta" de la corrupció i de la situació de "deteriorament social" en la que està sumit el país i de la que ha responsabilitzat al Govern. Llavors la corrupció era el quart problema del país però ara, segons la última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), és el segon després de l’atur.

Per intentar acabar amb tot tipus de corrupció, IU repta al PP a permetre la tramitació de la seva proposició de llei per a demostrar que té una voluntat real de prendre mesures per a posar fi a aquest fenomen que "envaeix" Espanya i "soscava les bases de la democràcia".

Reformar vuit lleis

El grup de les esquerres defensa legislar en quatre sentits: millor tipificació i increment de penes per delictes relacionats amb la corrupció; millora de la transparència en la gestió i la contractació pública; reformes legals en els processos urbanístics susceptibles de generar plusvàlues i en el control del finançament dels partits polítics.

En aquest sentit, planteja la modificació del Codi Penal i d’altres set lleis: Llei de Finançament de Partits Polítics, Llei de Contractes del Sector Públic, Llei del Sòl, Llei d’Enjudiciament Criminal, Llei de Bases del Règim Local, així com el Poder Judicial i la que regula els conflictes d’interessos dels alts càrrecs i membres del Govern.

La reforma del Codi Penal persegueix ampliar els tipus penals i endurir les penes per a corruptes i corruptors, ja siguin públics o privats, especialment per als delictes en matèria urbanística, malversació o apropiació indeguda de caudals públics, prevaricació amb fins de lucre, suborn, tràfic d’influències, ús d’informació privilegiada, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, enriquiment injustificat amb recursos públics o privats, omissió del deure de perseguir delictes, blanqueig de capitals i suborn impropi.

Imputats fora del càrrec públic

IU, ICV-EUiA, CHA també demana retocar la LECRIM perquè es pugui suspendre provisionalment de l’exercici de la seva ocupació o càrrec públic als imputats per delictes castigats amb penes d’inhabilitació especial o suspensió d’ocupació o càrrec públic.

La Llei de Bases de Règim Local ha de modificar-se, segons L’Esquerra Plural, per a imposar majors exigències als qui intervenen en processos urbanístics o de contractació pública. Per això, reclamen que es permeti la consulta del Registre de Béns i Drets Patrimonials.

Respecte al  finançament dels partits, reclamen que aquests no puguin rebre donacions de persones o empreses privades que prestin o hagin prestat durant els dos anys anteriors o estiguin participant en un concurs per a fer-se amb la contractació de serveis o obres per al sector públic.

En tot cas, limita les donacions procedents de una mateixa persona física o jurídica a 50.000 euros anuals (front als 100.000 que hi ha fixats en l’actualitat). Les donacions que superen els 6.000 euros hauran de realitzar-se mitjançant xec bancari.

Comptes opacs, partit sense subvenció

Igualment, aposten limitar el cost de les campanyes electorals i perquè s’hagi de garantir al Tribunal de Comptes que la condonació de deutes als partits per part d’entitats bancàries o proveïdors privats no obeeixin en cap cas a un intercanvi de favors.

Els partits que no presentin comptes transparents a l’òrgan fiscalitzador no podran rebre subvencions públiques i els que destinin més d’allò permès en despeses electorals veuran retallada aquesta inversió extra dels seus ajuts públics. Tota la informació contable que presentin els partits ha de ser pública.

També demana crear un Agència Independent de Contractació Pública que vigili les adjudicacions i, a través d’una disposició addicional, L’Esquerra Plural proposa un debat anual en el Congrés sobre l’estat de la corrupció pública i privada amb compareixença del president del Govern.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Cayo Lara en la bancada del grup d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA