www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet demana al Congrés que es tanqui la presó de Guantánamo
El portaveu del grup de L’Esquerra Plural en la Comissió d’Afers Exteriors ha presentat una proposició no de llei on recorda que 11 anys després, 171 persones hi continuen detingudes sense aplicació de la legislació humanitària internacional
Dimecres, 20 de març de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El diputat d’ICV-EUiA al Congrés i portaveu del grup de L’Esquerra Plural en la Comissió d’Afers Exteriors, Joan Josep Nuet, presentarà avui a votació una proposició no de llei pel tancament de la presó de Guantánamo a l’illa de Cuba, una demanda expressa d’Amnistia Internacional.

El grup parlamentari d’IU, ICV-EUiA, CHA recorda que l’11 de gener de 2002, quatre mesos després dels atacs de l’11 de setembre, els primers detinguts van ser traslladats a la base naval dels Estats Units a Guantánamo. Des de llavors, el centre de detenció ha estat motiu de preocupació per les greus violacions de drets humans comeses allà, incloses detenció arbitrària, detenció secreta, tortura i d’altres maltractaments, entregues extraordinàries i judicis injustos.

El Parlament Europeu va aprovar el 16 de febrer de 2006, per 80 vots a favor, un en contra i una abstenció, una resolució en la que instava al govern dels Estats Units a que procedeixi al tancament del centre de detenció de la Badia de Guantánamo i insistia en què tots els presoners han de rebre un tracte conforme a la legislació humanitària internacional i ser jutjats en el termini més breu possible, després d’una vista justa i pública a càrrec d’un tribunal competent, independent i imparcial.

Aquesta resolució del Parlament Europeu se sumava a l’informe elaborat per cinc experts de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides sobre el
centre de detenció de Guantánamo, on consideren que en alguns casos es practiquen tortures i tractes inhumans, es violen els drets religiosos i sanitaris dels detinguts o s’alimenta a la força a un centenar de presos en vaga de fam.

En tot aquest temps han estat innumerables les condemnes i denúncies per part de les organitzacions de Drets Humans. El president Barack Obama va anunciar el 2008 el tancament de Guantánamo i la fi de la denominada ‘Doctrina Bush’, però l’únic cert és que han passat 10 anys i 171 persones continuen detingudes a Guantánamo.

La majoria es troba en detenció indefinida sense càrrecs ni judici. Aquells contra els qui sí s’han presentat càrrecs s’enfronten a judicis injustos davant
una comissió militar i alguns poden ser condemnats a pena de mort si són declarats culpables. En aquests 10 anys, 779 persones han estat detingudes a Guantánamo. Bàsicament, no ha hagut cap tipus de rendició de comptes ni reparació per les violacions de drets humans infligides a aquests i d’altres detinguts.

No és possible ni el silenci ni l’oblit de les forces democràtiques ni la passivitat o tebiesa del Govern davant el manteniment d’un autèntic “limbo legal” convertit en un centre de tortures subjecte, fins i tot, a la pena de mort de forma arbitrària. La lluita contra el terrorisme és una prioritat per a l’acció exterior, però només pot portar-se a terme amb èxit si es respecten plenament els drets humans i civils. El Govern dels Estats Units ha de tancar immediatament Guantánamo, posar fi a la detenció indefinida i complir les seves obligacions internacionals de drets humans.

Per tot això, es presenta la següent Proposició no de Llei:

El Congrés dels Diputats condemna que 10 anys després el govern dels Estats Units no hagi tancat definitivament Guantánamo, on s’han portat a terme durant aquest temps greus violacions de drets humans, tals com detenció secreta, tortura i d’altres maltractaments, entregues extraordinàries i judicis injustos

El Congrés dels Diputats insta al Govern a:

Adoptar en el marc de les relacions bilaterals i multilaterals totes les iniciatives necessàries per a sol·licitar al Govern dels EUA que procedeixi al tancament del centre de detenció de la Badia de Guantánamo, a respectar el dret internacional, aplicant la legislació humanitària internacional a les persones “retingudes”, garantint en el menor termini de temps un judici just i públic a càrrec d’un tribunal competent, independent i imparcial als mateixos.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Acció d'Amnistia Internacional pel tancament de la presó de Guantánamo.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA