www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
EUiA denuncia l’incompliment de les directives europees per a la protecció del Delta de Llobregat
El responsable de Medi Ambient de la formació, Alfonso Salmerón, creu que la Generalitat ha de modificar la legislació vigent per ampliar-hi els espais protegits i ha adreçat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea través de l’eurodiputat d’IU, Willy Meyer
Divendres, 22 de març de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Arrel de la informació rebuda de l’organització ecologista DEPANA a instàncies del responsable de Medi Ambient d’EUiA, Alfonso Salmerón, l’eurodiputat d’Izquierda Unida, Willy Meyer, ha adreçat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sol·licitant el seu posicionament sobre els incompliments que les autoritats espanyoles han comès en l’ampliació de l’aeroport del Prat.  El Delta del Llobregat, situat al sud de la ciutat de Barcelona, ha sofert la pressió urbanística del desenvolupament d’aquesta metròpoli, tot i així encara conserva una part d’aiguamoll d’interès internacional com demostra la seva protecció dins de la xarxa europea Natura 2000.

Es tracta d’un aiguamoll amb una localització estratègica per suposar una zona de parada obligatòria per a nombroses espècies d’aus en els processos migratoris que es donen en el continent. En els espais protegits d’aquest delta es poden observar més de 66 espècies diferents d’aus, algunes en perill, que nien i es reprodueixen. "El Delta del Llobregat és un indret privilegiat per a la conservació d’aquest tipus d’espècies d’aus que no ha estat tractat històricament amb la importància biològica que realment té", ha sostingut l’eurodiputat afegint: "Ni les administracions catalanes ni les espanyoles han estat capaces de tenir una política de protecció coherent amb la importància de l’indret".

En estar inclòs dins de la xarxa Natura 2000 les autoritats competents estan obligades a complir els requeriments de la Directiva 1992/43/CEE, també coneguda com Directiva d’hàbitats. El Govern espanyol ha incomplert aquesta directiva en no haver desenvolupat un Pla Especial per a la reordenació dels recursos naturals; compromís adquirit amb la Comissió encarregada de la Declaració d’Impacte Ambiental fa ja més de 10 anys i que mai s’ha portat a la pràctica.

D’altra banda, el Govern de la Generalitat de Catalunya, sobre el que recauen les competències, ha incomplert la Directiva europea d’aus, 2009/147/CE, en haver donat més importància als criteris de desenvolupament urbanístic que a aquells estrictament científics a l’hora de delimitar les zones que, dins del Delta del Llobregat, mereixen especial protecció. A l’actualitat són moltes les espècies senyalades a l’Annex I de la citada directiva que nien i es reprodueixen en espais fora de les zones protegides.

En aquest sentit, el responsable de Medi Ambient d’EUiA, Alfonso Salmerón, creu que la Generalitat de Catalunya ha de modificar la legislació vigent amb l’objectiu d’ampliar els espais protegits del Delta del Llobregat i adequar-los a la nova IBA, revisada i ampliada un 60% el 2011 i que afecta a diversos municipis de l’Àrea Metropolitana, entre ells Molins de Rei, Sant Boi, Cornellà, Sant Joan Despí, l’Hospitalet, El Prat, Viladecans o Gavà.

"Aquest aiguamoll suposa una de les poques reserves biològiques de gran interès que han sobreviscut al desenvolupament urbanístic de l’àrea metropolitana de Barcelona, hem de protegir els escassos recursos naturals que ens queden de les febres constructives que han portat al país a l’actual crisi" ha sostingut Meyer en el seu escrit adreçat a la Comissió Europea.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El responsable de Medi Ambient d'EUiA, Alfonso Salmerón (el més alt del grup), observant una maqueta de l'àrea del Delta del Llobregat en una visita al Prat.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA