www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena: “Cal una Llei d’emergència social per posar fre a la sagnia que pateixen moltes famílies a Catalunya”
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament presenta la proposició del grup sobre el Mínim Vital que vol assegurar les necessitats més urgents per evitar l’exclusió: alimentació, serveis bàsics, dret a l’accés a l’habitatge i Renda de Ciutadania

Mena també ha defensat un Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb component política, social i sindical i ha aprofitat per fer una crida a la participació a les manifestacions del Primer de Maig
Dimarts, 30 de abril de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Avui el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha anunciat al faristol del Parlament que la Mesa i la Junta de Portaveus ha aprovat substanciar la proposició de llei del grup roig i verd sobre el Mínim Vital. Amb la mateixa es vol “donar resposta a les necessitats, cada vegada més urgents, que tenen els catalans i les catalanes”. Mena s’ha referit a les més de 900.000 persones en atur, un percentatge elevat de les quals són aturats crònics, a les famílies que cap dels seus membres treballen i, en algunes, ningú cobra ja cap prestació, a l’atur juvenil que arriba al 56%, i als nens i nenes que ja no fa els àpats necessaris.

“Per a ICV-EUiA, hi ha dues prioritats: crear ocupació i garantir el mínim vital de les persones per no excloure socialment ningú”, ha explicat el diputat, que ha situat els 4 eixos fonamentals “per a què tothom pugui desenvolupar una vida amb dignitat”:

1.     Alimentació: ICV-EUiA proposa incrementar les prestacions als menjadors socials i també les beques menjadors (l’escola ha de ser la garantia social que tots l’alumnat faci els menjars necessaris i equilibrats bàsics).

2. Serveis bàsics: La Proposta de Llei estableix evitar l’anomenada ‘pobresa energètica’, que el servei d’energia, aigua, llum i gas, d’una família no es talli quan hi ha impossibilitat de fer front als rebuts degut a la insuficiència d’ingressos.

3.    Dret a l’accés a l’habitatge. Tallar d’arrel el drama dels desnonaments i no amb demagògia com el PP i CiU. Garantir el dret de la ciutadania a un habitatge digne amb la possibilitat d’expropiar l’ús de pisos propietat dels bancs.

4.     Renda de Ciutadania. A la proposició de Llei s’aposta per establir una prestació econòmica mínima per a qui acrediti uns ingressos de menys de 600€. Aquest és per ICV-EUiA el sou de la decència, el que permetrà les persones viure en condicions mínimes de dignitat.

Segons ha declarat Joan Mena amb aquestes mesures “només volem posar fre a la sagnia que pateixen moltes famílies; cal una Llei d’emergència social perquè Catalunya viu una situació d’emergència”. Així, el diputat roig i verd ha instat CiU i ERC -que en el Ple passat van aprovar una moció subsegüent que parlava d’alguns d’aquests aspectes- a fer possible que s’aprovi com a Llei. “El govern s’ha de marcar l’expulsió de la pobresa del nostre país”, ha sentenciat.

Comissió pel Dret a decidir

D’altra banda, Mena s’ha referit a la comissió d’estudi sobre el dret a decidir aprovada la setmana passada amb el vot dels grups de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Ha recordat que ha estat “una de les reivindicacions, ja des de la passada campanya electoral, i un dels condicionats que vam posar a la declaració de sobirania”.

En aquest sentit, el portaveu adjunt d’ICV-EUiA ha mostrat la satisfacció del grup perquè “tal i com nosaltres dèiem, necessitàvem eixamplar el dret a decidir i previsiblement amb l’aprovació d’aquesta Comissió en el proper Ple, l’eixamplarem parlamentàriament, però ens caldrà també eixamplar-ho socialment”, ha assenyalat. Per això, ha destacat la importància d’una “eina important com és el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, una altra de els propostes d’ICV-EUiA durant la campanya electoral”.

Mena ha deixat clar que per ICV-EUiA en aquest Pacte han d’estar representades les forces i organitzacions polítiques que defensem el dret a decidir –“sense apriorismes i sota el criteri del respecte a la pluralitat”-, però també les organitzacions socials, les entitats culturals i els sindicats de Catalunya.

“Només amb un pacte polític però també social aconseguirem una cosa tan democràtica i tan poc susceptible de ser criticada com és situar una urna i escoltar, d’una vegada per totes, quina és l’opinió dels catalans i les catalanes”, ha conclòs en aquest tema.

Primer de Maig

Per acabar, Mena ha aprofitat per fer una crida a “la participació majoritària de la ciutadania a les manifestacions i mobilitzacions de demà, dia dels treballadors”, davant les pitjors dades de la crisi amb més de 6 milions de persones aturades i la demostració del fracàs de la reforma laboral. “Aquest Primer de Maig ha de ser més del carrer i més de la reivindicació que mai: Hem d’aturar les polítiques d’austeritat prenent el carrer”, ha encoratjat .


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena al faristol del Parlament.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA