www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Elena Cortés: "Des de les institucions també es pot, IU estem demostrant arreu que som alternativa"
Trobada de la consellera de Foment i Habitatge de la Junta d’Andalusia i la secretària d'Habitatge, Amanda Meyer, amb la direcció d'EUiA i càrrecs públics de la formació per explicar el Decret de la Funció Social de l'Habitatge
Dilluns, 13 de maig de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Coincint amb la visita a Barcelona de la consellera de Foment i Habitatge de la Junta d’Andalusia i de la secretària d’Habitatge, les companyes d’IU Elena Cortés i Amanda Meyer, EUiA ha organitzat una reunió de la seva direcció, membres del Consell Nacional i càrrecs públics per conèixer de primera mà el Decret llei de la Funció Pública de l’Habitatge aprovat pel Parlament andalús. La presentació ha anat a càrrec de Marc Llaó, responsable de l’Area d’Habitatge d’EUiA.

En primer lloc, la secretària d’Habitatge de la Junta d’Andalusia, Amanda Meyer, ha situat l’emergència habitacional que pateix l’Estat espanyol i tot el sud d’Europa degut a les polítiques neoliberals i ha defensat que “les institucions han de ser una eina més per a confrontar” aquestes polítiques, en sintonia amb “l’articulació de noves formes de participació de la societat civil, les organitzacions socials i els sindicats de classe, amb tothom que demanda més democràcia al carrer”.

Meyer ha explicat que la participació d’IU al Govern andalús té per objectiu posar-se al servei de la majoria social. D’aquí l’any intens de treball a la Conselleria de Foment i Habitatge de la Junta, que ha donat els seus fruits pel que fa a polítiques públiques d’habitage, tant necessàries quan l’esclat de la bombolla immobiliària ha deixat milions de persones entrampades amb les hipoteques. En el cas d’Andalusia, cada dia 45 famílies perden la seva llar. D’aquí l’impuls d’un parc públic d’habitatges i el Decret de la Funció Social de l’Habitatge, amb el qual segons Meyer s’ha donat a Andalusia “un pas important per obrir el debat dels límits de la propietat privada i el paper de les administracions en la regulació d’allò públic, enlloc de sotmetre a la llei de l’oferta i la demanda els serveis bàsics”.

La secretària d’Habitatge de la Junta ha conclòs que “des de les institucions també es pot sortir del guió de la troica i del govern del PP. De fet, IU estem demostrant a tot l’estat que som alternativa”.

La consellera Elena Cortés, per la seva part, ha remarcat la importància de la creació d’un parc públic d’habitatges després de l’estafa immobiliària i la caiguda de la banca pública. “S’ha donat un espoli massiu habitacional producte de l’especulació, l’estafa financera ha provocat desnonaments de classe”, ha sentenciat Cortés. Davant d’aquest drama social proporcionar un nou habitatge als afectats és una urgència i el paper dels ajuntaments ha estat clau, “són els aliats en el territori”, ha afirmat la consellera i pel moment ja tenen signats 182 convenis amb els municipis. Així mateix, Cortés ha destacat que a partir del 12 d’octubre s’obrirà un procés de verificació d’habitatges buits durant 6 mesos, l’incompliment del qual suposarà sancions a la propietat, ja siguin entitats financeres, promotores o Sarev. L’expropiació de l’ús està molt acotat, en el cas de persones en procés de desnonament i per un període de tres anys.

En resum, el Decret de la Funció Social de l’Habitatge “demostra que es pot fer, que es pot visualitzar l’alternativa amb la gent. Hem entrat al govern per canviar les coses i no ens detindrem aquí; aquest és un missatge que els nostres socis (PSOE) han entès clarament”, ha emfatitzat la consellera d’IU.

La tasca de la formació d’esquerres en el Govern andalús és ben clara per la consellera de Foment i Habitatge: “Cal trencar l’espinada al bipartidisme i visualitzar-ho amb alternativa, construint de baix a dalt i nosaltres tenim uns objectius clars: articular espais de trobada i diàleg amb els moviments socials; el control social de les polítiques públiques i incorporar-hi la participació ciutadana”. En definitiva, que allò que es demana al carrer arribi als governs.

 

 

 

 

 

 

 

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Amanda Meyer, Marc Llaó i Elena Cortés a l'acte celebrat al centre cívic Parc Sandaru.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA