www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet anuncia que IU, ICV-EUiA, CHA presentarà esmena a la totalitat a la Llei de Transparència després de la “decebedora” reunió mantinguda amb el Govern
El diputat de L’Esquerra Plural i ponent en la tramitación d’aquesta norma avança que la inclusió final de la Casa Reial en la mateixa no serà “ni de lluny el que la ciutadania està demanant”, i que en general el seu contingut “desil·lusionarà a amplis sectors que esperaven que al menys aquí hi hagués un gir, un gest, una voluntat expressa de què les coses poden canviar”
Dijous, 16 de maig de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El diputat de L’Esquerra Plural, portaveu en la Comisió Constitucional i ponent d’IU, ICV-EUiA, CHA en la tramitació en el Congrés de la Llei de Transparència, Joan Josep Nuet, ha anunciat avui que el seu grup parlamentari presentarà esmena a la totalitat del projecte.

Nuet ho ha anunciat als mitjans en la Cambra Baixa després de participar en la reunió convocada pel Govern amb els grups parlamentaris per avançar en la redacció de la futura llei. En aquest sentit, ha titllat de “decebedora” la trobada amb el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ja que “el Govern ha vingut pràcticament amb les mans buides i només per lligar un calendari”.

Les dates fixades per a la presentació de les esmenes a la totalitat, el posterior debat i el termini per les corresponents a l’articulat de la lle seran els pròxims 21 i 30 de maig, així com l’11 de juny, respectivament. Ha indicat també que “el que no està clar és on tindrà lloc el Ple” pel debat final de les esmenes, ja que en el mes de juliol està previst que hi hagi obres tant en el Congrés com en el Senat.

En relació al contingut de la norma, Nuet ha recordat que “el Govern tenia prevista la llei fa vuit mesos per a què fos una llei propagandística del Govern del Partit Popular i per a poder dir que havia fet una Lle de Transparència. Però s’ha trobat en aquests vuit mesos amb un debat ciutadà d’alta exigència i, evidentment, el Govern no està a l’alçada d’aquest debat”.

Això ha quedat evidència en la reunió d’avui, doncs “sobre la  majoria de temes polèmics sobre els que els diferents grups ja ens havíem posicionat o han tingut la negativa del Govern o aquest no ha desvelat la seva posició”, ha dit el portaveu de L’Esquerra Plural.

Segons ha explicat, l’Executiu considera que la Casa Reial, els partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials han de ser en la llei, però no concreta com hi apareixeran, ni fixa quins criteris hi haurà per a decidir a quines altres entitats s’aplica.

Nuet ha destacat la importància del debat que tindrà l’esmena a la totalitat que presentarà el seu grup parlamentari i també el debat general sobre aquesta llei degut a que “a través del termòmetre de la Llei de Transparència li prendrem la temperatura al Govern, d’una banda, i al carrer, per una altra, perquè si hi ha alguna llei que podia i havia de ser un cordó umbilical entre el Govern i les institucions i l’ambient del carrer del nostre país és aquesta”.

Ha augurat que la norma, tal i com està concebuda per l’Executiu de Mariano Rajoy, “desil·lusionarà a amplis sectors que esperaven que al menys aquí hi hagués un gir, un gest, una voluntat expressa de que les coses poden canviar, de que podem tenir una millor democràcia, més transparència, menys corrupció i un millor accés als temes públics”.

En concret, sobre la inclusió final de la Casa Reial en la Llei de Transparència i l’abast que se li vulgui donar a aquesta inclusió, Joan Josep Nuet ha explicat que, tot i que “pugui haver un pas endavant” no serà “ni moltíssim menys el que moltíssims ciutadans d’aquest país estan demanant”. Per això ha avançat que des del seu grup parlamentari “presentarem totes les esmenes necessàries per aconseguir una plena transparència que venim reclamant des de fa molts anys sense que s’hagi produït”.

De la mateixa manera, ha recordat l’oposició del Govern del PP a que la norma es trameti com a llei orgànica i ha destacat la importància que té aquesta opció que L’Esquerra Plural ha defensat sempre per la transcendència futura del seu contingut.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA i diputat, Joan Josep Nuet, en el faristol del Congrés.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA