www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet demana al Congrés una comissió de la veritat per a fer "justícia i reparació amb les víctimes del franquisme"
La moció de L'Esquerra Plural per fer complir la Llei de Memòria Històrica ha estat rebutjada amb els vots en contra del PP i les abstencions de PSOE i UPyD
Dimecres, 29 de maig de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El PP va rebutjar aquest dimarts en el Ple del Congrés una moció de l’Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-CHA) que instava al Govern a donar compliment a la Llei de Memòria Històrica i a millorar alguns aspectes de la mateixa al·legant que aquesta norma mai s’ha deixat d’aplicar i que ha donat uns "resultats extraordinaris". El PSOE i UPyD han optat per abstenir-se perquè el grup proposant no va acceptar les esmenes que van presentar al seu text.

Durant la defensa de la seva iniciativa, el diputat Joan Josep Nuet va convidar al PP a "desmarcar-se" de les actuacions del Govern central, al que ha acusat de "pressionar" a la justícia argentina para que deixi de investigar els crims del franquisme, així com a alguns alcaldes 'populars' que es neguen a retirar plaques i monuments franquistes com succeeix, al seu parer, a Madrid, Granada i Paterna (València).

"Poden allunyar-se clarament de tot el que faci olor a dictadura, poden allunyar-se del malson del franquisme i demanar que s’acceleri el compliment dels articles de la Llei de Memòria que no s’estan complint i que hi hagi una comissió de la veritat per saber el que va passar i perquè es faci justícia i reparació amb les víctimes del franquisme", ha senyalat el diputat d’EUiA.

Però els 'populars' no han recollit el guant. La seva portaveu adjunta en la Comissió Constitucional, Pilar Cortés, ha deixat clar el seu rebuig a la moció per considerar-la "innecessària", doncs des del seu punt de vista, "en els poc més de cinc anys de vigència de la llei s’han produït uns resultats extraordinaris".  

El PP admet “llacunes” en matèria de reparació

"Aquest Govern en cap moment s’ha plantejat la possibilitat de modificar o de derogar aquesta llei, sinó que l’ha mantingut amb plena vigència per a què es respecti el record de totes las víctimes", ha explicat. També ha emfatitzat que, "malgrat la lentitud o de les llacunes que encara existeixen en matèria de reparació" la democràcia "no ha deixat d’ampliar mai els drets de les víctimes". "En aquesta direcció és en la que trobaran sempre al PP", ha remarcat.

La portaveu adjunta del PSOE en la Comissió Constitucional, Susana Sumelzo, ha retret a l’Executiu del PP que mantingui "bloquejada" una llei que "mai va recolzar" i ha justificat l’abstenció del seu grup en la negativa de L’Esquerra Plural a acceptar la seva esmena. En la mateixa demanaven la reobertura de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Franquisme, que torni a haver partides pressupostàries per a l’exhumació i identificació dels desapareguts i una solució definitiva per a convertir el Valle de los Caídos en un monument a la reconciliació i la memòria.  

"No hi ha diners per a buidar les foses o per a impulsar la dignificació del Valle de los Caídos, però sí per a dedicar 300.000 euros a reparar-lo i mentrestant, segueixen retallant en sanitat i educació", ha protestat Sumelzo.

Al igual que el PSOE, UPyD es va abstenir perquè L’Esquerra Plural no va acceptar la seva esmena. El seu portaveu adjunt, Carlos Martínez Gorriarán, va defensar que el Govern avaluï el grau de compliment de la llei, especialment en els aspectes en els que IU-ICV-EUiA-CHA centraven les seves reivindicacions i ha demandat que es doni el "mateix tracte a totes les víctimes", incloses les de grups terroristes que van actuar durant la dictadura.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Hemicicle del Congrés.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA