www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena: amb la pròrroga dels pressupostos “Mas guanya temps polític per a ell, però Catalunya continua perdent temps en cohesió social”
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA dubta que el President pugui liderar l’exercici del dret a decidir si ha estat incapaç de fer un “acte de sobirania real” desobeint el límit de dèficit
Dimarts, 06 de agost de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Avui Catalunya no té pressupostos i hem acatat les ordres del govern del PP”: així ha interpretat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, la decisió del govern de la Generalitat liderat per Artur Mas de prorrogar els comptes del 2012 i no fer els del 2013. D’aquesta forma l’executiu haurà de seguir fent retallades, però en canvi no podrà reordenar les prioritats de despesa en la lluita contra la crisi i la pobresa que genera. Això sí, Mas també ha anunciat que presentaria un recurs contenciós contra el repartiment de dèficit fet per l’Estat. “L’únic que ha fet Mas amb l’anunci d’aquest contenciós és una gesticulació per guanyar ell temps en política, però en canvi Catalunya continua perdent temps en cohesió social i continua desatenent les persones més vulnerables”, ha dit Mena. I ha recordat que hi havia alternativa: fer “un acte de sobirania real”, elaborant uns comptes que desobeïssin el límit de dèficit. El portaveu adjunt d’ICV-EUiA ha lamentat que Mas no hagi agafat la mà que li havia estès la coalició per presentar uns pressupostos d’aquesta mena. I ha posat en dubte que el president sigui capaç de imposar l’exercici del dret a decidir si ha estat incapaç d’aquesta desobediència.

“El Govern de CiU avui ha fet una nova gesticulació per guanyar temps políticament, i mentrestant continuem esperant unes respostes que no arriben”, ha insistit Mena: “A Catalunya es continuen tancant escoles públiques, i hi ha 50.000 nens i nenes que pateixen malnutrició infantil. I això és perllongarà amb uns pressupostos prorrogats” que no permeten reordenar les prioritats de despesa, ha posat com a exemples el diputat.

“El govern de CiU no s’enfrontarà al govern del PP perquè defensen les mateixes polítiques”

Com un gest, poca cosa més, ha interpretat Mena el recurs anunciat per Mas mentre el govern, de facto, admet el dèficit imposat amb una pròrroga pressupostària que implica que les retallades continuaran. “Per molt que ens ho vulguin fer creure, el Govern de CiU a Barcelona no s’enfrontarà al govern del PP a Madrid perquè defensen les mateixes polítiques”, ha sostingut Mena. Conservadors catalans i conservadors espanyols s’han aliat tant al Congrés com al Parlament per aprovar, plegats, les lleis d’Estabilitat Pressupostària espanyola i catalana que permeten imposar els límits de dèficit.

“L’alternativa passava per realitzar un acte de sobirania real”

Per això, “la millor manera d’evidenciar que el límit de dèficit imposat és injust” no és un recurs, sinó que és “plantar-se davant de Madrid, davant del PP, davant de Rajoy, dir que no acatem aquest objectiu de dèficit i fer uns pressupostos tenint en compte les principals necessitats del país”, ha contraposat Mena. “Hi havia alternativa”, ha afegit. “L’alternativa passava per realitzar un exercici de sobirania real: no acatar les ordres de Madrid i les de Brussel·les”, ha dit el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, i ha afegit que “Mas i Junqueras sabien que, en això, podien comptar amb el suport d’ICV-EUiA”.

Mena lamenta que Mas substitueixi el debat de pressupostos per una mera compareixença

D’altra banda, la pròrroga dels pressupostos comporta que enguany el Parlament no celebrarà cap debat sobre els comptes. Mas ha anunciat aquest dimarts que aquest debat quedava substituït per una mera compareixença que pensa fer a partir del 27 d’agost, en una data que ha evitat concretar. “Em aquesta legislatura ja ens hem acostumat a que l’estratègia d’Artur Mas sigui sostreure el debat democràtic del ple del Parlament i reduir-lo a unes compareixences amb menys temps, amb menys ressò, quan el que ha de fer un president és donar la cara i les explicacions a tot el Parlament”, ha lamentat Mena.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena al faristol del Parlament.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA