www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet pregunta al govern del PP com pensa evitar que la reforma laboral serveixi per realitzar ERO encoberts
El diputat i coordinador general d’EUiA porta al Congrés el cas dels treballadors en lluita a ComRoc, de Badalona
Dimarts, 06 de agost de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Considera el Govern que les modificacions substancials dels treballadors, contràries a la conciliació de la vida laboral i familiar, que avoquen els treballadors en molts casos a haver de renunciar a la relació contractual, pot donar lloc a expedients de regulació encoberts?” Aquesta és una de les preguntes que el diputat membre del grup de l’esquerra Plural i coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha registrat al Congrés després de detectar que des de l’entrada en vigor de la darrera reforma laboral “aquest tipus de pràctiques sembla ser habitual en el sector empresarial”. Nuet ha registrat aquesta qüestió arran del cas de la lluita de quatre treballadors de l’empresa ComRoc de Badalona, un exemple que mostra que aquesta conducta s’està produint. El diputat vol saber també si l’executiu espanyol ha valorat “la possibilitat de regular expressament aquest tipus de comportaments empresarials”, i si “ha previst algun tipus de sanció”.

A Badalona, recorda la pregunta, els quatre treballadors afectats van fer una vaga de fam durant 28 dies a les portes de l’empresa ComRoc, i no van aixecar el campament fins passats 54 dies de protesta. “Lluiten per tal que se’ls pagui un deute que oscil·la entre els 33.000 i els 72.000 euros”, recorda la qüestió registrada per Nuet.

El conflicte va començar quan els empleats van se acomiadats, el 15 de juny del 2012, i aquests van denunciar l’empresa per tenir-los contractats com a falsos autònoms. El desembre següent un jutge els va donar la raó i va obligar ComRoc a readmetre’ls. L’empresa es va comprometre a pagar-los els sous que no havia abonat mentre considerava erròniament que els empleats estaven acomiadats.

Però vuit mesos després els treballadors “no només han cobrat aquest diner. Sinó que del període entre gener i abril, l’empresa només va pagar 1.7000 euros a cada treballadors”. “Curiosament aquesta situació només s’ha donat amb els quatre treballadors d’origen romanès que havien denunciat l’empresa i, segons els seus advocats, la resta sí que ha cobrat la integritat del sou”, afegeix la pregunta.

Aquest és un exemple, segona la qüestió registrada, de les contractacions irregulars, modificacions injustificades de situacions laborals i altres tretes que alguns empresaris estan usant, aprofitant l’entrada en vigor de la darrera reforma laboral, per obligar treballadors a abandonar el lloc de feina i, d’aquesta forma, realitzar ERO encoberts.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Imatge d'arxiu de la vaga de fa, que van protagonitzar quatre treballadors de ComRoc a les portes d'aquesta fàbrica de Badalona.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA