www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet anima les forces d’esquerra a articular una “proposta de República catalana per a la majoria social del país”
El coordinador general d’EUiA aposta per sumar forces federalistes i independentistes per guanyar el procés del dret a decidir
Divendres, 13 de setembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“No podem fer propostes conservadores en el sentit d'anar fent i preservar els guanys institucionals acumulades”: “cal una proposta a l'altura d'aquests temps”. El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha llençat aquest missatge per un nou espai en la conferència política que ha pronunciat aquest 13 de setembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, davant d’alguns dels dirigents més destacats de les esquerres catalanes: “Estic convençut que a Catalunya les esquerres socials i polítiques podem articular una proposta popular que, des d'una República catalana per a la majoria social del país, obri un nou marc social i polític”, ha esperonat Nuet. En aquesta conferència, en què ha defensat la necessitat de celebrar una consulta amb “una pregunta clara”, Nuet ha formulat el seu concepte de ‘nou federalisme’, ha defensat la necessitat d’unir federalistes i independentistes en “un bloc no centralista”.

Dos dies després de la Diada, Nuet ha ofert una conferència política en què ha reiterat la necessitat que, després de les mobilitzacions massives protagonitzades per la ciutadania, se celebri una consulta sí o sí. “Cal que el Govern espanyol escolti i s’apresti a respectar i dialogar i cal que la societat espanyola comprengui que fruit d’aquestes mobilitzacions no esperem res més que pobles mes lliures i societats mes justes”, ha defensat Nuet, que ha urgit Mas i Rajoy “que acordin donar la paraula al poble i que de cap manera rebaixin el Dret a Decidir per afavorir els seus càlculs electorals”. “Les preteses eleccions plebiscitàries són un intent de frau”, ha indicat.

Enlloc d’això, Nuet ha urgit a celebrar la consulta “el més aviat possible”. “La data de la consulta no és el problema; ens agradaria i és possible el 2014, però si hi ha acord amb una altra data ens hi trobareu sense problemes”, ha ofert Nuet, però ha advertit: “que no ens busqui ningú, però, en desdibuixar la data per trobar-nos en què ens donin “gat per llebre”, “eleccions plebiscitàries per consulta””.

Davant d’aquest procés, Nuet ha defensat la unió de les forces federalistes i independentistes per “mantenir “la majoria social que aposta pel dret a decidir i que es manifesta bàsicament en propostes de més autogovern per a Catalunya o en postures independentistes, totes elles coincidents en la voluntat de repensar la relació del país amb Espanya i Europa”. En aquest sentit, Nuet ha defensat que aquestes forces sumin forces sobre la base de la defensa d’una “gestió unitària i plural” del procés cap al dret a decidir i d’”una pregunta clara que doni perspectiva al conjunt del bloc , la pregunta ha de donar compliment a les perspectives del 'nou federalisme' i de l'independentisme com a mínim”. També ha reclamat “una perspectiva conjunta unitària i plural per a l'acceptació democràtica del resultat de la consulta o referèndum i per a la gestió del dia després”. “Les esquerres catalanes hem de treballar juntes en la doble perspectiva de definir el marc de la consulta o referèndum i els processos constituents que es puguin derivar de la gestió posterior del resultat”, ha resumit.

Alternativa programàtica amb vocació de majoria

Aquesta lluita nacional, ha refermat Nuet, no pot anar separada de la lluita social. “No acceptem la idea de ‘primer el país’ i després ja definirem com i qui el governa”, ha advertit el coordinador general d’EUiA. “Per a nosaltres, Catalunya i la pròpia democràcia estan intrínsecament vinculades a una cohesió social sense la qual les paraules Catalunya i democràcia tindrien un altre sentit , on no ens sentiríem reconeguts”, ja contraposat.

En aquest sentit, Nuet ha sostingut que “les mobilitzacions sindicals, democràtiques, nacionals i socials de tot tipus dels últims sis anys estan construint o han construït una alternativa programàtica”, que es podria resumir en 20 o 30 punts “d'oposició a les polítiques de retallades i austeritat, d'una alternativa fiscal progressista per desenvolupar tots els drets socials en un nou marc econòmic, presidit per un canvi del model productiu de produir, distribuir i consumir”.

“L'esquerra catalana pot liderar aquest procés a Catalunya si accepta la nova situació, amb la fi de la transició de la Constitució del 78 i la crisi del neoliberalisme, mantenint els espais de pluralitat ideològica i les noves apostes federatives per a Espanya i Europa”, ha proclamat Nuet. “Ha arribat l'hora de donar passos qualitatius en la suma de l'esquerra social i política per edificar una alternativa política que doni esperança i articuli la mobilització, protagonitzada especialment per la societat civil crítica amb els causants de la crisi i les seves polítiques d'austeritat i retallades”, ha resumit.

En aquest sentit, Nuet ha defensat l’articulació d’aquesta alternativa sobre tres punts. Primer, “una proposta programàtica alternativa d'un espai clarament antineoliberal o antiretallades i a favor de tots els drets socials, de regeneració democràtica i pel dret a decidir de Catalunya, on conflueixin federalistes, sobiranistes i independentistes”. Segon, posar “la possible representació institucional del nou espai “al servei de la mobilització i l'organització civil alternativa de la societat”. I, finalment, tenir “una clara vocació majoritària, de convertir-se ja en una força social i política determinant en un procés constituent per a Catalunya”.

Han assistit a la conferència de Joan Josep Nuet els co-coordinador d’ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, el company de grup parlamentari de l’Esquerra Plural de Nuet, Joan Coscubiela, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, el líder del corrent socialista Avancem, Joan Ignasi Elena, els diputats del PSC Miquel Iceta i Ferran Pedret i els dirigents d’ERC Joan Tardà, Oriol Amorós i Eduard López. També hi han assisitit representants de les direccions de CCOO i de la UGT. Entre els assistents que han omplert la sala d’actes del Col·legi també hi ha hagut una bona representació de l'afilició a ’EUiA, com el portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, els diputats David Companyon i Lorena Vicioso, i el coordinador d’Alternativa Jove, Enric Aragonès.
Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, durant la seva conferència política al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La sala d'actes del Col·legi de Periodistes, plena per escoltar la conferència política de Joan Josep Nuet.

D'esquerra a dreta, Joan Ignasi Elena (PSC), la co-coordinadora d'ICV Dolors Camats, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA Joan Mena, el co-coordinador d'ICV Joan Herrera, el diputat d'ERC Joan Tardà, el primer secretari del PSC Pere Navarro i la diputada de la coalició Lorena Vicioso segueixen la conferència de Nuet al Col·legi de Periodistes.

Moment de la conferència que ha ofert aquest divendres al vespre el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, al Col·legi de Periodistes de Catalunya.


 Vídeos relacionados

13 / 09 / 2013
Conferència a càrrec del coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet (@nuet), al Col·legi de Periodistes de Catalunya, 13 de setembre de 2013. Més informació: http://www.euia.cat/pagina.php?idp=7172

 Documents relacionats
Descargar
Divendres, 13 de setembre de 2013

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA