www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: “la nostra via és una via federal de lliure adhesió”
Els coordinadors d’EUiA, ICV i IU condemnen la destralada del PP a les pensions en el míting polític de la 13a Festa d’EUiA
Dissabte, 05 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Gairebé un miler de persones han escoltat aquest dissabte com el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, proclamava el compromís de la formació amb “una república catalana lliurement federada, social i democràtica”. Nuet ha defensat aquest “altre federalisme” en el míting celebrat en el marc de la 13a Festa d’EUiA, que s’ha celebrat a la seu de l’INEFC, a la muntanya de Montjuïc. Al míting també han participat el coordinador federal d’IU, Cayo Lara, que ha refermat el seu compromís amb el dret a decidir de Catalunya i ha destacat la necessitat d’organitzar-se per lluitar contra les polítiques regressives de socialdemòcrates i conservadors, tant espanyols com catalans. També ha participat la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, que ha denunciat la retallada de les pensions del PP “feta a partir de falsedats i mentires”. L’acte ha acabat amb l’entrega dels premis l’Alternativa i ha comptat amb la presència de representants d'ICV, de diverses federacions d'IU i del Partit de l'Esquerra Europea, així com d'ERC, de CCOO i de moviments socials com la plataforma Prou Retallades i organitzacions juvenils com Arran o Avalot.

Una “república catalana lliurement federada, social i democràtica”: aquesta és ‘aposta d’EUiA per al futur de Catalunya. Així ho ha refermat Nuet en la seva intervenció, tancant el míting de la Festa d’EUiA. Nuet ha començat expressant la seva admiració per la lluita dels docents de les Illes Balears, de la PAH i del grup promotor de la ILP per una Renda Garantida Ciutadana i condemnant la destralada a les pensions del PP. I, tot seguit, ha recordat que “nosaltres tenim una via, que quedi clar, i ni és la via cap a la independència, ni és la tercera via atorgada, la nostra via és una via federal de lliure adhesió, una via federal amb dret d’autodeterminació”.

I, en aquest sentit, Nuet ha defensat  “que el model republicà i federalista surti de l’armari”. “El volem treure del fangar centralista on la inacció o la confusió han dut al federalisme” que propugnen altres forces polítiques, ha anunciat el coordinador general d’EUiA, que ha recordat que el proper 27 d’aquest mes la formació celebrarà la conferència política ‘Un nou espai de les esquerres per a una nova Catalunya’. També ha anunciat que EUiA participarà activament a la conferència política sobre model federal que, al seu torn, celebrarà IU el 30 de novembre i el primer de desembre. I, adreçant-se a Cayo Lara, li ha dit que faran feina plegats.

“Nosaltres som una classe, i el president Mas n’és una altra”

Després d’aquesta aposta, Nuet també s’ha dirigit a la gent que “de bona fe” creu que la sortida a la crisi del país és la independència. “Hem d’acabar amb tots els botxins, amb els que venen de Madrid, també els que venen de Frankfurt, els de Brussel·les, però sobretot la nostra feina és acabar amb els botxins que hi ha al Palau de la Generalitat”, ha recordat Nuet. “La crisi es veu d’un color des de els sous de fàstic dels directius de les caixes intervingudes i d’un altre color si estàs aturat amb mes de 50 anys o ja en tens 30 i no has pogut treballar mai mes de 6 mesos seguits; això es diu lluita de classes, i nosaltres som una classe, i el president Mas n’és una altra, de classe”, ha conclòs Nuet.

I ha acabat la seva intervenció apel·lant a la unitat de les esquerres en “un projecte gran d’alternativa global per al país”. “Que CiU i el PP no marquin l’agenda de les esquerres catalanes”, ha reivindicat Nuet en referència explícita a ERC i el PSC. “la nostra coalició no té un altre horitzó que la suma de les alternatives de les esquerres”, ha afegit, tot declarant-se “convençut” que és possible sumar amb l’esquerra independentista i amb la gent del procés constituent.

El BCE, “el banc dels especuladors”

Abans de Nuet ha intervingut Cayo Lara, que ha reiterat un cop més el seu compromís ferm i decidit pel dret a decidir de Catalunya. El coordinador federal d’IU ha encetat el seu discurs recordant que IU reclama la dimissió del govern espanyol del PP “per estafa electoral”, i ha anunciat que IU farà campanya per explicar que els pressupostos proposats per al 2014 són “més atur, més desesperança i més crisi”. També ha anunciat una campanya contra el que ha titllat de “pensionazo”, tot recordant que la destralada del PP a les pensions suposarà ja enguany una rebaixa del poder adquisitiu de la gent gran de l’1,25%: les seves pensions augmentaran només un 0,25%, molt per sota de l’1,5% que l’executiu preveu que creixi l’IPC.

I en aquest context macroeconòmic, Lara ha denunciat que l’Estat, gràcies a les lleis aprovades pel PSOE i el PP amb el suport de CiU, hagi rebaixat en els darrers anys els impostos a les menors rendes, buidant així les arques públiques.

El coordinador federal d’IU, a més, ha denunciat el que costa a les classes populars el pagament anual de 36.500 milions d’euros d’interessos del deute per culpa de les polítiques d’un Banc Central Europeu “que diuen que és el nostre banc, però és el banc dels bancs i dels especuladors, no és el banc dels Estat ni dels ciutadans”. “La responsabilitat està en aquells que van dissenyar un banc central europeu al servei dels interessos de la banca i no al servei dels ciutadans que deien defensar, en la socialdemocràcia i en la dreta europea”, ha assenyalat Lara.

I en la formulació d’aquestes polítiques regressives a l’Estat espanyol el PP i el PSOE sempre ha comptat amb la complicitat de CiU, ha demostrat Lara tot citant una llarga llista d’iniciatives que han rebut el suport de la federació, des de la llei d’estabilitat pressupostària fins a la reforma laboral del PSOE, passant per amnisties fiscals als més rics o el pla d’ajustament del govern Zapatero el 2010.

CiU ha canviat de discurs i de soci, però “les polítiques continuen sent les mateixes”

El míting de la 13a Festa d’EUiA ha comptat, a més, amb la intervenció inicial de Dolors Camats, coordinadora nacional dels companys de coalició d’ICV. Camats ha situat la nova destralada a les pensions, la del PP, en el context d’unes mesures d’austeritat que “suposadament” han de treure el país de la crisi, però que “en realitat tenen un únic objectiu, que és una veritable contrareforma conservadora”. Es tracta, ha definit, d’un “procés destituent”.

I en aquest marc ha lamentat la retallada de les pensions, “una reforma feta a partir de falsedats i de mentides, a partir de dir que el problema que gastem massa quan el problema és que no ingressem prou, la mentida d’enfrontar generacions, avis i néts, cosa que és falsa i a més és cruel”, ha proclamat Camats. “Saben perfectament que el problema no és de despesa sinó d’ingressos”, ha acusat la coordinadora d’ICV, tot recordant que la retallada està “condemnant a l’empobriment a la gent més gran, la gent que avui, en bona mesura, garanteix el sosteniment de moltes llars” en un moment de crisi.

I si l’Estat pateix retallades, Catalunya també de la mà de CiU. “Ara han canviat de discurs, i de socis, però no ens enreden: les polítiques continuen sent les mateixes, les retallades continuen sent les mateixes. Amb un altre soci, amb un altre discurs, però amb el mateix objectiu”, ha denunciat Camats, que ha apel·lat a la unitat de les esquerres.

L’acte polític ha acabat amb l’entrega dels premis l’Alternativa, que atorga EUiA, al grup promotor de la ILP per una Renda Garantida Ciutadana, a la plataforma LGTBCat que impulsa la llei contra l’homofòbia que el Parlament ja ha admès a tràmit, i a la plataforma Marcos Readmissió de treballadors i treballadores de Telefónica. Alternativa Jove, per la seva banda, ha guardonat la plataforma d’afectats i afectades per les taxes universitàries.

Després de l’entrega de premis, la Festa, que ha arrencat aquest matí amb la Cursa Lluís Companys i ha seguit amb un debat sobre la unitat de les esquerres en el qual, entre d’altres, ha participat Arcadi Oliveres del Procés Constituent, ha acabat amb la celebració d’uns tallers que els adherit i les adherides a EUiA han seguit amb atenció.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Imatge de l'edició de l'any passat de la Festa d'EUiA.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, intervé al míting en el marc de la 13ena Festa de la formació.

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Cayo Lara, intervé al míting de la 13a Festa d'EUiA.

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, al míting de la 13a Festa d'EUiA.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA