www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: “només la suma ens pot fer guanyar el dret a decidir”
ICV-EUiA anuncia una campanya contra una destralada del PP a les pensions que ataca els col•lectius de treballadors i treballadores més vulnerables
Dilluns, 07 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha refermat que l’aposta d’ICV-EUiA en el debat nacional és “fer una consulta sí o sí”. I per aconseguir-ho, ha reclamat la unitat de les forces catalanistes: “només la suma ens pot fer guanyar el dret a decidir”, ha declarat Nuet en la compareixença davant dels mitjans que han mantingut ell i la coordinadora nacional d’ICV. Dolors Camats, aquest dilluns després de la reunió del govern de la coalició. Des d’aquesta aposta inequívoca, Nuet ha advertit que “amb propostes unilaterals no farem camí” cap al dret a decidir, en referència a la proposició no de llei que demà ERC portarà al Congrés, i també ha rebutjat l’”estafa” de plantejar unes eleccions europees com unes plebiscitàries. D’altra banda, Nuet i Camats han anunciat que la coalició endegarà en les properes setmanes una campanya per informar a la ciutadania dels efectes que tindrà la retallada de les pensions que impulsa el govern espanyol del PP. Es tracta d’una reforma, ha criticat Camats, que es basa “en la falsedat i en la mentida”. Els coordinadors, a més, han expressat la seva solidaritat amb els treballadors i treballadores en lluita arreu del món amb motiu del Dia Internacional del Treball Digne.

“L’enemic del dret a decidir és molt fort i molt gran. I no el podrem vèncer si no construïm també una majoria forta i gran”: amb aquestes paraules Joan Josep Nuet ha animat a totes les fortes catalanistes, des de les federalistes fins a les independentistes, a sumar forces per aconseguir que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin exercir aquest dret. La consulta, ha recordat Nuet, té el suport de més del 80% dels i les ciutadanes del país. “Hi ha una majoria contra l’estatut quo, contra el fet que les coses segueixin igual, una majoria que vol un canvi”, ha reiterat Nuet.

En aquest sentit, ha reiterat l’aposta de la coalició, que defensa que siguin el Parlament i la societat civil articulada en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir els que liderin el procés cap a la consulta. I ha recordat que “el Parlament ens va manar que portem al Congrés aquest tema, i ens va dir que hi ha més de 100 diputats que estan pel dret a decidir i hi donen suport”, tot recordant que la proposta de portar a la cambra espanyola la reclamació de la consulta va obtenir a la catalana el suport de les forces catalanistes. “No pot haver cap proposta al Congrés que no tingui el suport d’aquests partits i d’aquesta majoria traslladada al Congrés”, ha reivindicat Nuet.

“No trobem correcte que hi hagi iniciatives que no respectin aquesta majoria del Parlament i nombre de diputats al Congrés”, ha afegit el coordinador general d’EUiA. I, des d’aquesta perspectiva, el també diputat del grup de l’Esquerra Plural al Congrés s’ha mostrat crític amb la proposició no de llei que pensa impulsar unilateralment i en solitari ERC. “Està redactada en uns termes que no són els del Parlament de Catalunya”, ha lamentat Nuet, que ha demanat als republicans “que pensin en gran, que pensin en la majoria del Parlament de Catalunya, que pensin en que tots els altres diputats puguem votar el mateix text”.

Les anomenades ‘plebiscitàries’, “una estafa”

Nuet també s’ha referit a aquelles veus, com la del portaveu del Govern Francesc Homs, de CiU, que pretenen plantejar les eleccions europees que se celebraran d’aquí a sis mesos com uns comicis anomenats ‘plebiscitaris’ sobre la consulta. Aquestes propostes, ha dit Nuet, “són una estafa democràtica”: unes eleccions regulars plantejades com a suposades ‘plebiscitàries’ “de cap manera li arriben a la sola de la sabata del que és una consulta plena i democràtica sobre l’estatus polític de Catalunya”, ha recordat el coordinador, que ha conclòs: “No volem canviar una consulta per cap altra cosa”.

Un nou sistema de finançament no substitueix la consulta

Tampoc per un nou sistema de finançament com el proposta pel PP. “Ens temem que el PP posa aquesta proposta com un fre o una distracció del dret a decidir, i no és correcte, perquè cap tema pot frenar el dret a decidir”, han comentat Nuet i Camats sobre aquesta proposta.

Greuges “incomplets”

Pel que fa al memorial de greuges que el Govern pensa anunciar aquest dimarts, els coordinadors d’EUiA i d’ICV han considerat que és “incomplet”. “No és dolent que el Govern objectivi com el govern de l’Estat ha anat donant forma a la recentralització, com aprofita la crisi també per recentralitzar; però trobo a faltar també les deslleialtats del Govern cap als municipis, per exemple, o cap als propis ciutadans i ciutadanes”, ha comentat Camats, tot recordant que els consistoris catalans estan fent mans i mànigues per pagar els serveis a la ciutadania que no cobreix l’executiu de CiU.

La reforma de les pensions: “procés deconstituent de l’Estat del Benestar”

D’altra banda, Nuet i Camats han anunciat després de la reunió del govern de la coalició que aquesta llençarà properament una gran campanya conjunta per informar la ciutadania sobre la transcendència i els efectes nocius de la destralada del PP a les pensions. Una destralada, han recordat, basada en “la falsedat i la mentida”: “no és veritat que tinguem un problema perquè gastem massa; el problema és que ingressem massa poc”, han recordat. I, basant-se en aquesta mentida, el govern de Rajoy ha impulsat una reforma que “castiga els col·lectius sense treball estable o amb dificultats per accedir a una feina”, com la gent jove o algunes treballadores

Aquesta reforma, han conclòs Nuet i Camats, és “una mostra evident d’aquest procés constituent, o millor dit deconstituent, que el PP està impulsant per carregar-se l’estat del benestar”, d’aquesta “contrarreforma conservadora”.

Aprendre la lliçó dels terratrèmols al Sénia i l’Ebre

Finalment, Nuet i Camats han saludat les mobilitzacions àmplies que han protagonitzat aquest cap de setmana els i les ciutadanes de les Terres de l’Ebre i del Sénia contra el projecte Castor, que està provocant terratrèmols a tot el sud de Catalunya i el nord del País Valencià. Camats i Nuet han recordat la feina feta per la coalició al Congrés dels diputats des del 2008 per alarmar dels riscos d’aquest projecte. “Avui malauradament aquelles alarmes que des dels moviments ecologistes i també des de la nostra organització es feien i no es van tenir en compte es confirmen”, han lamentat els coordinadors.

Per això, han reclamat “aprendre la lliçó i que la propera vegada que alertem sobre la necessitat de fer informes sobre l’impacte ambiental de grans instal·lacions, que alguns altres no se’n riguin, i que entenguin que són per protegir la població i precisament perquè aquestes coses no passin”, També han reclamat transparència a l’empresa impulsora del Castor i al govern espanyol, l’aturada de l’activitat nuclear a les centrals properes de Vandellòs i d’Ascó, i que l’executiu de Rajoy convoqui la ciutadania i les institucions del territori tan valencià com català per mantenir-los informats. Camats i Nuet també han reclamat al Govern de la Generalitat que defensi els interessos de la gent de l’Ebre.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, s'adrecen a la premsa després de la reunió del govern de coalició.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA