www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet reclama al govern que no limiti la política exterior de l’Estat a la ‘Marca España’
El diputat i coordinador d’EUiA reclama que la llei d’acció exterior preservi el marge que tenen les Comunitats Autònomes per actuar a l’estranger
Dimecres, 16 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


La política exterior de l’Estat no es pot limitar a la promoció comercial de la ‘Marca España’. Cal fer una política exterior global, que a banda dels assumptes comercials inclogui també una política de cooperació i de defensa dels Drets Humans. I que no formuli el govern en solitari, sinó en coordinació amb les ONG del sector. I, també, amb les Comunitats Autònomes. Aquesta és l’alternativa a la política exterior del govern del PP, més respectuosa amb les competències descentralitzades, que ha defensat aquest dimecres al Congrés dels Diputats Joan Josep Nuet. El diputat de l’Esquerra plural i coordinador d’EUiA ha estat l’encarregat de defensar l’esmena a la totalitat que el seu grup ha presentat a la Llei d’Acció Exterior proposada pel PP, i que ha iniciat el seu tràmit parlamentari.

“El govern del PP segueix molt centrat en la diplomàcia comercial, en la lògica de la ‘Marca españa’, i realitza un tractament residual de la cooperació al desenvolupament”, ha constatat Nuet.

L’alternativa plantejada per l’Esquerra Plural consta d’onze principis rectors de política exterior i set principis rectors d’acció exterior. Entre d’altres propostes, la norma defensada per Nuet preveu que la comissió interterritorial d’acció exterior serveixi “per assegurar que l’Estat aprofita les iniciatives de les Comunitats Autònomes basades en les seves competències”, ha defensat Nuet en el ple del Congrés. Es tracta, ha afegit, de “garantir que les comunitats autònomes mantenen un marge d’actuació propi i diferenciat que els permet contribuir als objectius de la política exterior de l’Estat des de l’exercici de les competències que els estatuts atribueixen”.

A més, la norma també proposa la creació d’un consell de participació social en la política exterior “per assegurar la participació del món acadèmic i de la societat civil” en la formulació d’aquestes polítiques. La norma del PP, ha contraposat Nuet, “peca d’excessiu dirigisme”. “Com va demostrar la participació d’Espanya en la guerra d’Irak, això no és una qüestió menor”: “aquella participació militar, fora del marc de Nacions Unides, decidida unilateralment pel Govern Aznar, sense comptar amb les Corts Generals, va tenir conseqüències tràgiques i va dividir la societat espanyola”, ha recordat Nuet.

En aquest sentit, el diputat ha lamentat que l’executiu de Mariano Rajoy no hagi dialogat amb les forces politiques, les ONG de defensa dels Drets Humans i el món de cooperación a l’hora d’elaborar la seva proposta, sinó només amb les empreses i l’pambit governamental.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet al ple del Congrés, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA