www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet anima les forces d’esquerres a construir plegades la República Catalana social, democràtica i lliure per federar-se
El coordinador general d’EUiA lamenta la “criminalització” que pateixen aquells que, com el diputat Alberto Garzón, exigeixen el compliment de la sentència que tomba la doctrina Parot
Dilluns, 21 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


La construcció de la República Catalana pot ser “un punt de trobada” de les esquerres catalanes. Així ho sosté el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, que insta ERC, les CUP, el Procés Constituent, el PSC i “per descomptat” ICV a definir plegades una república social, democràtica i lliure per federar-se, oposada a la “nació de CiU”. Nuet ha fet aquestes declaracions aquesta tarda en una roda de premsa en què ha presentat el document ‘Un projecte constituent per a Catalunya’, que es debatrà diumenge vinent a la conferència política que celebrarà EUiA per aportar el seu gra de sorra a la definició d’aquesta idea de República Catalana. Nuet, a més, ha aprofitat aquesta roda de premsa per exigir el compliment de la sentència del tribunal europeu de Drets Humans que tomba la doctrina Parot i per solidaritzar-se amb el seu company al grup de l’Esquerra Plural al Congrés, el també diputat Alberto Garzón, que ha denunciat amenaces de mort per haver defensat a Twitter la mateixa postura.

La República Catalana és una “proposta a tota la societat catalana” i, alhora, un “punt de trobada de l’esquerra nacional catalana”, ha defensat Nuet en la roda de premsa. El coordinador general d’EUiA, que ja va llençar el concepte de ‘República Catalana’ el setembre en una conferència al Col·legi de Periodistes, ha concretat ara, pocs dies abans de la Conferència Política entorn d’aquest concepte que celebrarà la formació, que es tracta d’una proposta d’articulació política de Catalunya que dóna per superat el marc autonòmic i és “social, democràtica i lliure per federar-se”.

I en aquest sentit, “podrem definir la república catalana que volem amb gent d’ERC, amb gent de les CUP, amb gent de Procés Constituent i, sens dubte, amb gent d’ICV”, ha declarat el coordinador general d’EUiA. “Amb aquestes forces polítiques tenim en comú un recorregut a fer”, ha ofert Nuet, tot explicant que “nosaltres no som independentistes, som federalistes, però demanarem que fem un recorregut plegats per definir i per omplir el concepte de República Catalana”.

El coordinador general ha considerat que hi ha “un llarg camí a fer per definir una Catalunya social i democràtica que no és la Catalunya de CiU”. “La República Catalana és oposada a la nació de CiU; és un projecte social de profund progrés, i de profund avenç democràtic, que vol confrontar amb les polítiques neolliberals i de dretes que fa CiU, i per això sí volem anar de la mà de l’esquerra catalana”, ha indicat Nuet.

En aquest sentit, ha defensat que la pregunta a la consulta ha de permetre als federalistes votar ‘sí’ conjuntament amb els independentistes, per tal que ambdós corrents puguin gestionar plegats el resultat de la consulta i, en cas que guanyi el sí, construir una República Catalana que després pugui decidir federar-se amb la resta de pobles d’Espanya.

La doctrina Parot és il·legal”

En aquesta roda dem premsa el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, també ha exhortat els poders de l’Estat a acatar la decisió del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que aquest dilluns ha sentenciat que la doctrina Parot vulnera els drets fonamentals dels presos i les preses. “La doctrina Parot és il·legal, no respecta els Drets Humans”, ha recordat Nuet, tot indicant que aquesta és també la postura unànime defensada per part de tots els grups que integren l’esquerra Plural al Congrés des dels inicis de l’aplicació d’aquesta doctrina.

En aquest sentit, Nuet ha condemnat la “criminalització” que estan patint algunes d’aquelles veus que ara defensen que l’Estat ha de complir amb la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans. La veu d’Alberto Garzón és una d’aquestes: el diputat malagueny de l’Esquerra Plural ha anunciat que denunciarà a la policia les amenaces de mort que ha rebut a través de Twitter per defensar la sentència europea. Nuet s’ha solidaritzat amb ell i, tot condemnant els crims comesos pels presos i les preses afectades per la doctrina Parot, ha recordat també que “tant el sistema judicial com el sistema penitenciari tenen com a principal objectiu la reinserció d’aquelles persones que hagin comés crims de tot tipus, també dels més horribles”.

Cimera Euromediterrània: importa més el contingut que el protocol

Finalment, Nuet també s’ha referit a la disputa protocolària entre els governs de CiU i del PP per la presència d’Artur Mas a la Cimera Euromediterrània que se celebrarà a Barcelona aquesta setmana. “No entendríem de cap manera que, per una disputa protocolària, no poguéssim escoltar el president de Catalunya, quan aquesta cimera es desenvolupa a Barcelona, capital de Catalunya i ciutat de referència en l’arc mediterrani”, ha dit Nuet, tot i que ha matisat que “aquest és un debat menor” i allò realment important és quines propostes aporta Mas en un moment en què, per exemple, la zona pateix crisis com la de Lampedusa. “Nosaltres opinarem del que digui, no tant de com ho diu”, ha indicat el coordinador general d’EUiA. 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, atén els mitjans a la seu de la formació en una imatge d'arxiu.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, oferint una roda de premsa aquest dilluns a la seu de la formació.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA