www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet exigeix al govern espanyol que no sigui “corretja de transmissió dels EUA”, sinó “pont” d’entesa en el conflicte a Síria
El diputat i coordinador general d’EUiA adverteix al ministre d’Afers Exteriors dels perills dels moviments unilaterals al Pròxim Orient
Dimecres, 23 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 El coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés espanyol, Joan Josep Nuet, ha reclamat al govern del PP que deixi de ser una “corretja de transmissió de la política exterior dels EUA” al Pròxim Orient, i en especial en el conflicte a Síria, i recuperi el rol tradicional de l’Estat espanyol de “pont” que ha facilitat l’entesa en conflictes com el siri. Nuet ha aprofitat la compareixença del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, aquest dimarts a la cambra baixa per donar compte del conflicte a Síria per lamentar l’”actitud del govern espanyol d’absoluta submissió, quan el nostre paper històric ha estat sempre de fer de pont entre els pobles”. Per això, el diputat de l’Esquerra Plural ha denunciat els contactes de l’executiu amb grups terroristes que formen part de l’oposició síria i l’ha exhortat a deixar que torni a Madrid l’ambaixador de Síria a l’Estat.

Nuet, en la seva intervenció durant la compareixença de García Margallo, ha aprofitat també per lamentar l’unilateralisme exhibit per algunes forces occidentals, amb el suport de l’Estat espanyol, en el conflicte. “Primer, senyor ministre, han disparat i després han preguntat”, ha acusat el diputat de l’Esquerra Plural, tot recordant els antecedents de les guerres a l’Iraq, a l’Afghanistan i a Líbia. “Aquest ha estat el ‘modus operandi’ d’aquestes operacions també a Síria”, ha lamentat el coordinador d’EUiA.

A més, Nuet també ha advertit al ministre que entre l’oposició siriana hi ha alguns grups terroristes. “Sap vostè qui és Abu Sakkar, aquest que anomenen rebel? Va assassinar un soldat siri i, davant de les càmeres, es va menjar el seu cor i part dels seus pulmons. Això no és el que volem per a Síria”, ha constatat el diputat. “El govern espanyol s’ha reunit a Madrid amb diner públic amb aquests terroristes”, ha dit Nuet, i, “per tant”, “en aquest aspecte ha tingut una falta de mires profunda a l’hora de fer aliances”, ha criticat. “L’enemic del meu enemic no és el meu amic”, ha advertit, “i una part molt important de l’oposició siriana no pot ser amiga d’aquest govern”.

D’altra banda, Nuet també ha lamentat que les forces occidentals es guiïn pels seus interessos geopolítics en la seva intervenció den el conflicte. Els seus objectius, ha denunciat, són “reforçar els interessos geoestratègics d’Estats Units i d’Israel i, per suposat, els interessos energètics, a Síria, sobretot després de l’aparició d’importants bosses de gas davant de les costes d’aquest país”.

Aposta de l’Esquerra Plural pel diàleg

Enfront d’això, el coordinador general d’EUiA ha demanat a l’executiu espanyol que faci pressió per tal que Israel signi el tractat de no proliferació d’armes químiques, que no ha signat fins ara. Així mateix, ha demanat que torni l’ambaixador sirià a Madrid i que s’estableixi un diàleg entre el govern que representa aquest diplomàtic i l’espanyol. “Per a què? Per fer el que en algunes ocasions va fer el govern d’Espanya i que el seu govern ha deixat de fer: ser un pont a la regió i no una corretja de transmissió de la política exterior dels EUA i dels seus aliats, i a més de forma indecorosa”, ha reclamat Nuet.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet al ple del Congrés, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA