www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
El PP es queda sol al Congrés rebutjant una proposta de Nuet per retirar els símbols franquistes que queden en edificis de l’Estat
El diputat de l’Esquerra plural denuncia el tancament de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Franquisme i la congelació de les subvencions a entitats memorialístiques
Dijous, 24 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 Els PP va fer ús del rodet que suposa la seva majoria absoluta al Congrés per evitar comprometre’s a retirar els símbols franquistes que encara hi ha en edificis públics. Els conservadors van tombar, en solitari, una proposició no de llei que el diputat de l’Esquerra Plural i coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, va defensar a la comissió constitucional de la cambra baixa espanyola que reclamava la retirada d’aquests símbols, començant per les que encara hi ha en complexos adscrits al Ministeri de Defensa. Aquesta proposta va rebre el suport de la resta de grups presents a la comissió. En la seva defensa, Nuet va aprofitar per lamentar altres incompliments per part del PP de la llei de Memòria Històrica vigent des de fa sis anys, com el tancament de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura i la congelació de les subvencions a les associacions de memòria històrica.

La llei de Memòria Històrica aprovada el 2007 preveu, en el seu article 15, que “les Administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. En el seu article 16, a més, la mateixa llei determina que “enlloc” del Valle de los Caídos “es podran dur a terme actes de naturalesa política ni enaltidors de la Guerra Civil, dels seus protagonistes, o del franquisme”.

Malgrat que aquestes disposicions són llei, encara ara, sis anys després de la seva aprovació, el Govern espanyol segueix incomplint alguns dels punts de la norma, no només pel que fa a la retirada de símbols franquistes, Així ho va denunciar Nuet en la seva intervenció, aquest dimecres, a la comissió Constitucional del Congrés per defensar la seva proposició no de llei.

Aquesta proposició demanava, a banda de la retirada dels símbols que encara hi ha en edificis de l’Estat, que l’executiu espanyol completés, en col·laboració amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, el catàleg de símbols franquistes per tal d’accelerar la seva retirada. Finalment, també reclamava publicar els criteris de la Comissió tècnica d’experts que ha de pronunciar-se en cadascun dels casos.

Un altre incompliment de la llei que va denunciar Nuet va ser que l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura ha estat clausurada i les subvencions a les associacions d ela memòria històrica, congelades. Tot això, mentre l’executiu que lidera Mariano Rajoy ha aprovat gastar diners públics per restaurar el Valle de los Caídos, tot desatenent però la llei de Memòria Històrica vigent, que obliga a convertir aquest indret en un complex de difusió de la memòria democràtica.

La proposta de Nuet va rebre el suport del PSOE, CiU, i, inclús, UPyD. El PP, per tant, va quedar en solitari, i va haver de fer ús de la seva majoria absoluta per tombar la proposició. La portaveu dels conservadors va arribar a admetre que, en efecte, encara queda algun símbol franquista en edificis públics, però es va escudar en suposats motius historicoartístics per justificar-ne la prevalença.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, amb la històrica militant del PSUC i lluitadora antifeixista Neus Català, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA