www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet, a l’homenatge als brigadistes internacionals: “El seu testimoni ens ha de servir d’exemple”
EUiA participa en l’acte al Carmel en record els voluntaris antifeixistes d’arreu en el 75à aniversari del seu comiat a Barcelona
Dissabte, 26 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 “Parleu als vostres fills, parleu-los d’aquests homes de les Brigades Internacionals”: les paraules de comiat que va dedicar la Pasionaria als voluntaris antifeixistes que van acudir a combatre a la Guerra Civil han ressonat aquest dissabte al Carmel. Al costat del monument als brigadistes s’ha celebrat, un any més, l’homenatge en memòria seva, però enguany amb un caliu especial: es compleixen exactament tres quarts de segle del seu comiat a Barcelona. L’acte organitzat per l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals, l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme i el Memorial Democràtic, ha comptat amb actuacions musicals i altres aportacions artístiques, i amb la participació de representants d’entitats que encara avui recorden els brigadistes a països com la Gran Bretanya o Itàlia. També hi ha hagut diversos parlaments, entre d’altres del coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, que ha recordat que “avui el feixisme està rebrotant a Europa” i, en aquest context, “el testimoni dels brigadistes ens ha de servir d’exemple” per combatre’l. L’acte ha acabat amb una ofrena floral al monument en la qual ha participat una delegació d’EUiA encapçalada per la coordinadora de la formació a Barcelona i regidora, Isabel Ribas.

Ja han passat els anys en què aquest tipus d’homenatges comptaven amb la presència de veterans brigadistes. Tal i com ha recordat un orador a l’acte, precisament aquest setembre passat va morir un dels darrers que romanien vius, el canadenc Jules Paivio, als 97 anys, tan sols tres després d’obtenir la nacionalitat espanyola en senyal de gratitud. D’altres, però, han agafat el seu testimoni. Per exemple, els ciclistes del Club Clarion britànic: un petit grup de membres d’aquesta entitat ha arribat aquest dissabte al Carmel per participar en l’homenatge després de recórrer en bicicleta 800 quilòmetres per la Península Ibèrica, en record dels quatre membres del club que van morir a la Guerra Civil fent de brigadistes. Havien acudit a Barcelona el 1936 per participar en l’Olimpíada Popular organitzada per les autoritats republicanes com a resposta als Jocs Olímpics que celebrà el Berlín nazi i que recorda cada any EUiA amb la Cursa Companys, i a la capital catalana els va atrapar l’esclat de la guerra. No van dubtar en allistar-se a les files republicanes.

“El feixisme està viu; existeix en les butxaques dels banquers i dels amos; hem de combatre el feixisme cada dia”, ha proclamat un dels membres del Club Clarion aquest dissabte al Carmel. També ha dirigit unes paraules als assistents un representant de l’Associació Italiana de Combatents Antifeixistes d’Espanya, que ha recordat els homes italians que van acudir a socórrer els republicans i, també, la cinquantena de dones italianes que van fer feina als hospitals i com a traductores. Actes com el d’aquest dissabte, ha explicat aquest italià, “tenen importància per a la lluita per la memòria, però també ens poden ajudar en la lluita del present amb les armes de la cultura”. L’Associació d’italians a Barcelona AltraItalia també s’ha adherit a l’homenatge, i els actors del musical ‘Goodbye Barcelona’ han ofert un tastet de les cançons que canten en aquesta obra que recorda els Brigadistes Internacionals aquests dies al Teatre del Raval. Mentrestant, un jove de l’Espai Juvenil Boca Nord pintava un mural en record dels voluntaris antifeixistes.

Després dels representants internacionals ha arribat el torn dels representants de diverses formacions polítiques com EUiA. Joan Josep Nuet, davant d’unes ensenyes originals que van estar a la Batalla de l’Ebre, de la qual també es compleixen ara 75 anys, ha proclamat que “aquestes banderes estan vives, el seu sacrifici no va ser en va”. I en aquest sentit, el també diputat ha recordat que tot just aquesta setmana ha defensat al Congrés espanyol una proposició no de llei per tal de fer complir al govern de Mariano Rajoy la llei de Memòria Històrica del 2007, que obliga a retirar els símbols feixistes dels edificis públics. El PP va tombar la proposició en solitari, recorrent al rodet de la seva majoria absoluta. “És una vergonya que, després de tants anys, en alguns museus militars i alguns edificis encara haguem d’aguantar que es parli del ‘Generalísimo’ Franco”, ha lamentat Nuet.

L’acte, en el qual també han intervingut la coordinadora d’ICV Dolors Camats i el secretari general de CCOO a Catalunya Joan Carles Gallego, entre d’altres, ha acabat amb una ofrena floral al monument als brigadistes que hi ha a la boca nord del Túnel de la Rovira, mentre de fons sonava la internacional. La regidora d’ICV-EUiA Isabel Ribas ha encapçalat l’ofrena d’EUiA, juntament amb la responsable de Mèmoria de la formació, María Molina. També han assistit a l'acte el conseller d'Horta-Guinardó, Toni Salado, i Helena Altés i Vladi Manzanera, d'Alternativa Jove.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Una delegació d'EUiA fa l'ofrena floral al monument als brigadistes internacionals al Carmel, durant l'acte en record seu.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, intervé en l'homenatge a les Brigades Internacionals en el 75è aniversari del seu comiat a Barcelona.

Aspecte de l'homenatge a les Brigades Internacionals organitzat aquest dissabte al Carmel amb motiu del 75è aniversari del seu comiat a Barcelona. En primer pla, un noi pinta una alegoria republicana.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, la coordinadora de la formació i regidora a Barcelona Isabel Ribas, i altres membres de l'organització i de l'Associació d'Expresos Polítics, com Lluís Martí Bielsa i Enric Pubill, durant l'homenatge a les Brigades Internacionals celebrat aquest dissabte a Barcelona coincidint amb el 75è aniversari del seu comiat a Barcelona.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA