www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: “som els de la consulta sí o sí i no entrarem en escenaris que defineixin la pregunta en funció de càlculs electorals”
EUiA segella la seva aposta per una república catalana que cerqui la lliure federació amb els pobles d’Espanya amb 69 vots a favor, 2 en contra i 31 abstencions
Diumenge, 27 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


L’aposta d’Esquerra Unida i Alternativa en el debat sobre el futur de Catalunya per una República Catalana social, democràtica i lliurement federada amb la resta de pobles d’Espanya ja és ferma. La conferència política que ha celebrat la formació aquest diumenge a Barcelona ha aprovat la proposta d’‘Un projecte constituent per a Catalunya’ amb 69 vots a favor, 31 abstencions i tan sols dos en contra. “Un estat social, democràtic i la sobirania de Catalunya per buscar una trobada amb la resta de pobles d’Espanya: quan parlem de República Catalana volem dir això”, ha declarat Nuet al final de la conferència, en la qual ha subratllat el compromís d’aquest “federalisme ben entès” amb el dret a l’autodeterminació del país. “Nosaltres som els de la consulta sí o sí”, ha recordat el coordinador d’EUiA, tot advertint que “no entrarem en escenaris que defineixin la pregunta en funció de càlculs electorals”.

“No abaixem la bandera de la consulta; abaixar la bandera de la consulta és abaixar la bandera de la democràcia”, ha advertit Nuet, “i si algú no la vol fer o pacta que no es faci, nosaltres els retratarem”. En aquest sentit, el coordinador d’EUiA ha constatat que “quan hom creu que la consulta potser no es farà, el debat de la consulta ja no està en funció de la consulta, sinó de que l’any que ve hi haurà eleccions”.

Però “una cosa és treballar una pregunta perquè hi haurà una consulta i una altra treballar una pregunta pensant en una campanya electoral”, i per això, ha advertit, “no farem seguidisme d’aquells que vulguin fer campanya electoral entabanat el nostre poble, renunciant a la consulta i fent de la pregunta una qüestió de sí o no.” En aquest sentit, “seguirem defensant sempre una pregunta inclusiva” que permeti que tant independentistes com federalistes puguin votar sí, ha insistit.

El “federalisme ben entès”, lligat al dret d’autodeterminació

Nuet ha llençat aquesta advertència a altres forces després de saludar la concreció del model d’EUiA. La formació ha aprovat aquest diumenge la seva aposta per al futur de Catalunya, complint així el mandat del darrer consell nacional, celebrat el setembre passat. “No podem dir a la societat que critiquem una cosa que ja no funciona, però que no sabem quina alternativa tenim”, ha admès el coordinador, tot ressaltant que ara EUiA ja té una aposta molt clara: “queda clar que volem un model federal de lliure adhesió amb autodeterminació”.

Es tracta, ha afegit, d’un “federalisme ben entès, que hem lligat al dret a decidir o d’autodeterminació, i per tant aquesta federació ha de ser lliure”. EUiA, ha insistit, “té una voluntat clara d’estar absolutament federada amb el conjunt de pobles d’Espanya. Aquesta és la nostra voluntat, però clar que ha de ser el poble de Catalunya qui decideixi”, ha explicat. “Donem-li tants tombs com vulguem, però aquesta és una proposta profunda”, ha acabat.

Convidats d’ICV, IU, la CUP, l’ANC i la FAVB, entre d’altres

Amb aquestes paraules de Nuet ha acabat una conferència que ha durat sis hores, ha comptat amb la participació de dos centenars de persones (unes 130 amb dret a vot i una cinquantena de convidades), i ha debatut unes 300 esmenes. “Hem obert el debat, i l’organització ens ha sorprès positivament amb un debat d’alçada”, ha saludat Nuet. En aquest debat, la ponència inicial ha estat acceptada sense grans canvis. El text proposat aposta per una ‘Catalunya de tots els drets’, implicada en la ‘regeneració democràtica’ i ‘lliure per decidir i d’un sol poble’. En aquest sentit, el text referma el compromís d’EUiA amb el dret a l’autodeterminació de Catalunya, una gestió unitària i plural del procés cap a la consulta i una pregunta clara que doni perspectiva als federalistes. I especifica que, en aquest procés, la formació aposta per una república catalana social, democràtica i lliurement federada.

Han seguit els debats com a convidats representants de diverses forces polítiques i socials del país: en nom dels Joves d’Esquerra Verda, Anna Rovira; Marc Sallas en nom de la CUP; i en nom de Federalistes d’Esquerra Carme Valls i Domènec Benet. Pel que fa a moviments socials, Lluís Rabell ha representat la FAVB i Pere Pugés i Jordi Martínez l’Assemblea Nacional Catalana.

“Volem que la Catalunya popular lideri” el procés constituent

També han acudit el secretari general d’ICV, Josep Vendrell, i el responsable d’IU, Miguel Reneses, que, com Nuet, han intervingut al final de l’acte. “La dreta ha començat el sou propi procés constituent”, ha advertit Vendrell, que ha contraposat a aquest procés conservador les alternatives que està bastint ICV-EUiA. “La coalició està fent aportacions molt valuoses, fonamentals, al naixement d’allò nou”, ha considerat Vendrell, que ha afegit que “no només no ens estem dividint entorn al tema nacional, sinó que a més estem fent aportacions molt valuoses”. “No ens resignem a que  el procés el lideri la dreta, la volem que el lideri la Catalunya popular, en la qual la coalició i molts més hem de tenir un paper decisiu”, ha reivindicat el secretari general d’ICV.

Reneses, per la seva banda, ha instat EUiA a participar activament en la definició del model d’Estat d’Izquierda Unida, que la formació concretarà en la seva pròpia conferència el gener vinent.  “És molt importat que us impliqueu d’una manera clara a la conferència sobre model d’Estat d’Izquierda Unida, perquè els avenços federals mai s’han produït a l’Estat espanyol sense una participació clara i decidida de l’esquerra catalana”, ha demanat Reneses.

Les línies bàsiques, però, ja estan marcades, ha recordat Reneses, que, com Vendrell, ha recordat la declaració conjunta a favor del dret a decidir de Catalunya que van acorda EUiA, ICV i IU. “La vull posar en valor perquè una cosa és la defensa teòrica dels drets i l’autodeterminació dels pobles d’Espanya, que forma part de la gènesi de la pròpia IU, i una altra cosa és convertir-la en una aposta política a defensar a qualsevol racó d’Espanya on existeix IU”, ha saludat Reneses.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Moment d'una votació durant la conferència política que EUiA ha celebrat aquest diumenge a Barcelona.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, amb Lorena Vicioso, Toni Salado, Irene Adalbert i Àngels Tomàs a la mesa de la conferència nacional que EUiA ha celebrat aquest diumenge a Barcelona.

La sala del centre cívic Parc Sandaru de Barcelona on EUiA ha celebrat la conferència política, plena de gom a gom.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA