www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena lamenta que el Parlament “perd una oportunitat d’or” no debatent el desacatament de la LOMCE al ple
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA saluda la proposta del Consell Assessor de Polítiques Socials d’introduir una renda mínima vital i defensa que hi ha alternativa a l’augment de taxes que vol el Govern
Dimarts, 29 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, ha expressat aquest dimarts ala seva “sorpresa” davant del veto que el CiU, ERC i el PSC han imposat a la possibilitat de debatre al ple del Parlament una proposta de resolució en contra de la LOMCE que proposa el desacatament d’aquesta llei, i que podeu consultar aquí. “Hem perdut una oportunitat d’or per demostrar de forma unitària que la llengua i la immersió lingüística són defensades de forma transversal”, ha lamentat el diputat i mestre de professió Joan Mena després que la junta decidís relegar el debat d’aquesta proposta a la comissió d’Ensenyament. Mena ha fet aquestes declaracions durant una compareixença davant dels mitjans a la cambra catalana. El portaveu adjunt també ha aprofitat aquesta compareixença per saludar la proposta del Consell Assessor de Polítiques Socials d’introduir una renda mínima per a famílies sense recursos per lluitar contra la malnutrició infantil i per lamentar l’augment de taxes que el Govern de CiU preveu imposar amb la llei de mesures fiscals. Mena també ha refermat l’aposta de la coalició per fer la “consulta sí o sí” davant de les converses entre CiU, el PP i el PSOE que ha detallat en les darreres hores Josep Antoni Duran i Lleida.

El mateix dia que la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha acudit al Senat per fer un front comú amb altres Comunitats Autònomes contra l’aplicació de la Llei Wert la junta de portaveus del Parlament ha evitat que la proposta de resolució d’ICV-EUiA que insta a desacatar aquesta norma educativa es debati al ple. “Ciutadans i el PP ens han anunciat que sol·licitaran la inadmissió de la proposta perquè parla de desacatament”, ha indicat Mena, que ha afegit que “això no ens ha sorprès, però sí que ens ha sorprès que el PSC, però sobretot CiU i ERC no ens hagin fet costat” i hagin relegat el debat d’aquesta norma a la comissió d’Ensenyament.

“Ens semblava molt important que aquest debat, que afecta un aspecte vital per a Catalunya com el model d’escola pública i la immersió lingüística, se celebrés en el ple del Parlament”, ha destacat Mena, que ha instat a grups com CiU, el PSC o ERC a “ser valents” i “donar un missatge al ministre Wert i dir-li que el Parlament de Catalunya té sobirania per dir quin model educatiu vol per al país”.

Mena defensa les propostes contra la malnutrició infantil

Joan Mena també ha aprofitat la seva compareixença davant dels mitjans per saludar la proposta del Consell Assessor de Polítiques Socials, que, segons va transcendir dilluns, per tal de lluitar contra la malnutrició infantil ha reclamat una ‘renda mínima vital’ per a famílies amb fills i que les beques menjador no estiguin condicionades a les disponibilitats pressupostàries. “Aquestes propostes estan en la línia del que defensem des de fa temps ICV-EUiA”, ha recordat Mena, que ha refermat el compromís de la coalició de donar suport a la ILP per una Renda Garantida Ciutadana que ha rebut el suport de més de 120.000 ciutadans quan la proposta arribi al Parlament.

Davant d’aquestes propostes contra la pobresa, Mena ha lamentat les propostes que el Govern de CiU ha fet en el seu avantprojecte de llei de mesures fiscals per apujar fortament taxes de serveis com els universitaris o els culturals. “Són les taxes que afecten a les famílies més vulnerables”, ha assenyalat el diputat, que ha defensat que hi ha alternativa a aquests encariments, per exemple reintroduint ja l’impost de successions, apujant els trams més alts de l’IRPF i impostos mediambientals. “Només amb aquestes mesures es podria aconseguir allò que demana el Consell Assessor de Polítiques Socials”, ha defensat Mena.

“Volem la consulta sí o sí”

D’altra banda, el portaveu adjunt d’ICV-EUiA també ha refermat l’aposta de la coalició per la consulta en una jornada en què Josep Antoni Duran Lleida, de CiU, ha admès trobades amb el president del Govern, Mariano Rajoy, del PP, per apropar posicions. “Que Rajoy, Rubalcaba, Navarro i Duran i Lleida entenguin que la consulta és innegociable”, ha advertit Mena. “Volem la consulta sí o sí, i estan bé totesles propostes que vinguin a ajudar, però cal tenir clar que ni un pacte fiscal ni unes eleccions plebiscitàries poden substituir-la”, ha declarat Mena.

“Conxorxa” contra les conclusions de la comissió d’investigació del sistema sanitari

La junta de portaveus que ha vetat el debat al ple de la resolució contra la LOMCE també ha bloquejat la possibilitat que els grups facin arribar al ple, com a esmenes reservades, les propostes de conclusions que CiU, amb el suport del PP i també del PSC, va bloquejar a la comissió d’investigació de les relacions entre el sector públic i el privat en salut. “Entenem que s’està fent una interpretació restrictiva del reglament” amb finalitat polítiques, ha denunciat Mena. En aquest sentit, el portaveu adjunt ha tornat a denunciar, com ja va fer el diputat David Companyon quan la comissió va votar les seves conclusions i les va elevar al ple, que “s’ha intentat buidar de continguts aquesta comissió d’investigació” i “hi ha hagut una conxorxa entre CiU, el PP i el PSC per tapar sistemàticament totes les irregularitats que ja havien estat constatades per la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau” en diversos escàndols de la sanitat catalana.

Petició de compareixença de Joana Ortega per l’assistència de Mas a les macrobeatificacions

Finalment, Mena també ha informat que la coalició ha sol·licitat diverses compareixences a la comissió d’Afers Institucionals: primer, la de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per tal que expliqui perquè la Generalitat no paga els deutes que té amb els Ajuntaments, d’una banda, i, de l’altra, “què feia Artur Mas a assistint a les macrobeatificacions de Tarragona amb diner públic, i si això garanteix el principi de laïcitat”. ICV-EUiA també ha demanat les compareixences del portaveu del Govern, Francesc Homs, i del cap d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, per tal que aclareixin “les explicacions contradictòries que van fer un i altre, tot i ser de la mateixa federació, sobre el document de greuges de l’Estat amb Catalunya”. Finalment la coalició també vol que el director de Método 3 Francisco Marco expliqui davant aquesta comissió “tot el que sap, que sembla ser que es bastant perquè ho va airejant als mitjans, sobre l’espionatge a polítics catalans”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, aquesta tarda al faristol del Parlament.

Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, en una imatge d'arxiu.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA