www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet advoca al Congrés pel dret a decidir perquè “pertany als demòcrates i a la democràcia, i per això el defensem aquells que no som nacionalistes ni independentistes”
El grup d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural vota en contra de la proposta d'UPyD que nega el dret a decidir dels pobles i en concret del poble de Catalunya
Dimecres, 30 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El portaveu parlamentari en temes constitucionals del grup d’IU, ICV-EUiA, CHA: L’Esquerra Plural, Joan Josep Nuet, va defensar ahir vespre en el Ple del Congrés la possibilitat de què la ciutadania es pronunciï sobre el “dret a decidir” ja que aquest “pertany als demòcrates i a la democràcia, i per això el defensem aquells que no som nacionalistes ni independentistes”.

Nuet va fer aquesta valoració durant l’explicació del vot negatiu que va donar el seu grup a la moció presentada per UPyD sobre ‘propòsits del Govern en relació a la fal·làcia del denominat dret a decidir’. En relació a aquest mateix enunciat categòric, el diputat català va indicar a la diputada autora de la proposta, Rosa Díez, que “la democràcia no es una fal·làcia” i la va avisar que es comença fent aquest tipus de comparacions “i es pot acabar qüestionant la pròpia democràcia”.

El diputat d’ICV-EUiA va explicar que la “Constitució Espanyola després de 35 anys d’història requereix al nostre entendre una reforma d’aspectes essencials”. P com exemple que drets recollits en la Carta Magna com el del treball o a l’habitatge “estan enunciats però no garantits en absolut, ans al contrari, es troben en plena involució. Igual passa amb el cap de l’Estat; mai es va poder escollir entre monarquia o república”.

D’aquí la defensa d’una reforma constitucional “moderna” que fan IU, ICV-EUiA, CHA per a què es reculli el reconeixement d’un estat social, republicà, la plena democràcia, un estat federal plurinacional i el dret d’autodeterminació”, aquest últim tal i com el proclama la Carta de Nacions Unides.

Per a fer callar als qui qüestionen la impossibilitat de portar a terme canvis d’aquesta naturalesa, Nuet va recordar que “hem assistit a ‘reformes constitucionals exprés’, sota el dictat de l’FMI, el BCE i la Comissió Europea, com la de l’article 135 que desplega les polítiques de retallades i austeritat, i hi ha molt poca sobirania en aquesta reforma”. També va mencionar els “acords reiterats de governs de diferent signe aprovant rebaixes d’impostos a les grans fortunes i capitals que han desfiscalitzat i empetitint a l’Estat espanyol, reduint-lo a extrems irreconeixibles que no garanteixen avui l’‘estat social’ al que es refereix l’article 1.1 de la Constitució”.

“Sense parlar –va reforçar el seu argument- de la corrupció en alguns partits polítics, que ha fet saltar pels aires el precepte constitucional d’estar en un ‘estat de dret’ del que també parla la Constitució. Pocs grups d’aquesta Cambra han denunciat la inconstitucionalitat d’aquestes terribles polítiques de retallades i corrupció, el nostre sí ho ha fet”.

Joan Josep Nuet va indicar que “és una realitat que més del 80% de la ciutadania catalana advoca per l’exercici del dret a decidir” o, davant d’aquesta realitat, va defensar que la resposta del conjunt de l’Estat espanyol sigui “la del diàleg, l’acord i la democràcia”, en lloc de pensar en una visió constitucional estreta que parla de la coerció, fins i tot amb l’exèrcit, com a garantia de la unitat”.

“Advoquem per la unió lliure dels pobles; una unió decidida per ells”, d’aquí que insistís en què la recepta per a resoldre l’actual conflicte sobiranista passa pel “diàleg o la democràcia”.

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet intervenint al Congrés, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA