www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena, a la comissió de caixes: “Tinc la impressió que alguns dels que passen per aquí venen a enredar-nos”
“Això sempre és relatiu”, contesta l’exdiputat de CiU i expresident de Caixa Girona Arcadi Calzada a la pregunta del portaveu adjunt d’ICV-EUiA de si considerava apropiat el seu sou de 160.000 euros
Dimarts, 29 de octubre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Tinc la percepció que no només vostè, sinó que uns quants dels que passen per aquí venen a enredar-nos a prendre’ns el pèl”: així de decebut es va mostrar el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, en la darrera sessió de la comissió que investiga al Parlament la crisi del sistema de caixes català, per la qual han passat exdirectius com els expresidents de la Caixa de Catalunya Narcís Serra o Adolf Todó. Dilluns passat va ser el torn de l’exdiputat de CiU i expresident de Caixa Girona Alcadi Calzada. “Això sempre és relatiu”, va etzibar Calzada quan Mena li va demanar si considerava apropiat el sou de 160.000 euros que es va imposar quan era president. En aquella etapa també va vendre quadres de la seva galeria privada a l’entitat. Preguntat per Mena si s’havia plantejat mai tornar els diners que havia aconseguit extreure de la caixa amb aquestes operacions, un lacònic Calzada va respondre: “És una consideració que mai m’havia fet”.

Caixa Girona, que ha deixat d’existir després de ser absorbida per la Caixa, ha estat l’entitat bancària que va ser objecte de fiscalització en la sessió de la comissió d’investigació de dilluns, per la qual van passar els expresidents Arcadi Calzada i Manel Serra, així com els exdirectors Aleix Gimbernat i Jordi Blanch. Joan Mena va ser l’encarregat d’interpel·lar tots quatre en nom de la coalició.

Especialment reveladores de la mala gestió de l’entitat van ser les respostes que Calzada va donar al portaveu adjunt d’ICV-EUiA. Calzada va admetre haver extret recursos per a ell i per la seva família de Caixa Girona, per exemple venent a l’entitat quadres de la seva galeria d’art que la caixa feia servir com a regals de Nadal, o contractant una empresa de la seva filla.

L’exdirectiu, però, va assegurar no recordar quants diners va guanyar amb la venda de les obres d’arts. “Amb un regal que ha portat tanta transcendència mediàtica i social, entenc que el mínim que vostè podria fer era interessar-se per quants diners hauria guanyat, i si m’ho permet, tornar aquests guanys”, va etzibar-li Mena. “És una consideració que mai m’havia fet, ni sabria com fer-ho”, va respondre Calzada.

L’exdiputat de CiU també va trobar normal haver contractat l’empresa de la seva filla perquè prestés uns serveis en el marc d’algunes exposicions organitzades per l’obra social de l’extinta caixa. Hom calcula que la filla de l’expresident va rebre mig milió d’euros per aquests serveis. Un assumpte ben normal segons el parer de Calzada, que va al·legar haver contractat la seva filla perquè “després de fer una reducció important de personal vam considerar que una empresa externa podia fer una bona tasca”.

Mena també va demanar a Calzada si trobava just el sou de 160.000 euros que es va posar, i l’exdirectiu va justificar aquesta decisió “perquè la llei de caixes va considerar que els presidents teníem dret a percebre un sou”. “Penso que en la responsabilitat que jo tenia, era adequat”, va defensar.

Finalment, Mena també li va demanar a Calzada per la seva relació amb el lladre confés del Palau de la Música Fèlix Millet. És sabut que Millet, en veure’s descobert, va acudir a demanar ajuda a Calzada, exalcalde d’Olot, expresident de la Diputació de Girona, exdiputat i exvicepresident del Parlament, i exvicepresident del Palau de la Música. “Com explica vostè aquestes complicitats entre els que són els lladres de la banca i els que són els lladres del Palau com el senyor Millet?”, va demanar Mena, a la qual cosa Calzada va respondre que tenia amb Millet “la relació que tocava institucionalment”.

Després de Calzada va acudir a la comissió el seu successor al capdavant de Caixa Girona, l’exregidor del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Girona Manel Serra, que, a preguntes de Mena, va admetre no haver fet res per denunciar la gestió del seu antecessor al capdavant de la caixa malgrat que “tothom sabia” que “hi havia algunes pràctiques que no eren massa ortodoxes”, segons va admetre. Davant d’això, ell mateix es va plantejar acudir a la fiscalia per posar-les en coneixement seu “una, dos, tres, quatre i cinc vegades”, però va considerar que no “li tocava” a ell.

“Tinc la sensació que ni ens volen respondre i els que ens volen respondre, el que volen fer és, més aviat, enredar-nos”, va lamentar Mena durant la seva interpel·lació a Calzada. I finalment, va acabar demanant-li si “cada vegada que vostè veu que s’executa un desnonament, a vostè, com a persona vinculada a l’alta direcció de les caixes, li cau la cara de vergonya?”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, interpel·lant exdirectius de caixes catalanes a la comissió d'investigació del Parlament, en una imatge d'arxiu.


 Vídeos relacionados

30 / 10 / 2013

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA