www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena: “Ara és l’hora de tramitar la ILP per una Renda Garantida Ciutadana”
“No podem vetar les iniciatives que vénen del carrer”, declara el portaveu adjunt d’ICV-EUiA
Dimecres, 06 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Ara és el torn de la Iniciativa Legislativa Popular, i no de les propostes que puguin fer els partits. Així ha justificat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, l’abstenció del grup davant de la proposició de llei sobre la Renda Mínima d’Inserció que ha presentat el PSC a la cambra. Malgrat i tenir elements amb els quals la coalició roig i verda està d’acord, la tramitació de la proposició hauria fet perillar la de la Iniciativa Legislativa Popular per una Renda Garantida Ciutadana que properament es registrarà al Parlament després d’haver obtingut el suport de 121.191 ciutadanes i ciutadanes i de desenes de consistoris catalans. “Ara és ‘hora de tramitar la ILP per una Renda Garantida Ciutadana”, ha declarat Mena. La proposta del PSC finalment ha estat rebutjada: la suma dels vots del PSC, el PP i Ciutadans no ha estat suficient perquè CiU i ERC han votat en contra de la seva tramitació, i la CUP, com ICV-EUiA, s’ha abstingut.

 

Joan Mena ha “lamentat” “la poca oportunitat del PSC de presentar una proposició de llei d’aquest tipus després de l’èxit de la ILP, que va recollir 120.000 signatures”. Aquestes signatures són ara a l’Idescat, que les està validant. Un cop s’hagi complert aquest tràmit, la comissió promotora de la ILP podrà registrar-la a la cambra, que llavors haurà de decidir si l’admet a tràmit. ICV-EUiA s’ha compromès amb els impulsors de la proposta, entre els quals s’hi compten reconeguts activistes socials, economistes i moviments com les assemblees d’aturats, a fer prioritària la defensa de la ILP a la cambra, mirar de garantir la seva tramitació i evitar que els grups conservadors li passin el ribot.

 

Aquesta tramitació hagués estat més complicada si aquest dimecres la cambra hagués admès a tràmit la proposició sobre la Renda Mínima d’Inserció del PSC. Això hagués estat “una manera de paralitzar la ILP perquè hom hagués pogut argumentar que ja hi ha en tràmit un projecte de llei per negar-se a tramitar la iniciativa popular”, ha advertit Mena després de la votació. “Per això, tant nosaltres com la CUP vam pactar abstenir-nos”, ha afegit. “Estem d’acord amb parts de la proposta, però el que no podem fer és vetar les iniciatives que vénen del carrer”, ha resumit el portaveu adjunt d’ICV-EUiA.

 

Pel que fa al contingut de la proposta del PSC, Joan Mena ha recordat que, a banda que “la forma no és l’adequada, “el contingut tampoc no és el nostre model; ells parlen d’incrementar la PIRMI, i el que diu la ILP és garantir una renda de ciutadania per a tothom”. En efecte, La Renda Garantida Ciutadana, si s’acaba introduint, seria un dret social universal, és a dir que la podrien rebre tots i totes aquelles que resideixen a Catalunya; individual; i suplementari: la Generalitat es comprometria a prestar l’ajut necessari per tal que cada ciutadà del país arribi a uns ingressos mensuals equivalents a la renda de suficiència, que el 2012 eren 664 euros. Els seus promotors recorden que la ILP per una Renda Garantida desenvolupa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que en el seu article 24.3 recorda que “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a accedir a una Renda Garantida Ciutadana que els garanteixi una vida digna”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena al faristol del Parlament, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA