www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet proposa una pregunta que demani als i les catalanes si volen constituir una República Catalana
El coordinador general d’EUiA anima els socialistes a que segueixin l’exemple d’ICV-EUiA i Izquierda Unida i acordin amb el PSOE la defensa del dret a decidir
Dilluns, 18 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Cal constituir una República Catalana, sí o no? El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha apostat aquest dilluns per tal que sigui aquesta la pregunta que se sotmeti a consulta entre els i les catalanes. Ara bé, Nuet, ha recordat que la pregunta haurà de sortir de la negociació entre les forces polítiques. Per això, ha animat la resta de formacions que defensen el dret a decidir a fer, com ell, un pas endavant i proposar una pregunta, i a encetar la negociació de la qual ha de sorgir una proposta definitiva. En aquest sentit, el coordinador d’EUiA ha ofert la pregunta sobre la constitució d’una República Catalana “com a punt de trobada de federalistes i independentistes”. Nuet també ha demanat al PSC que no abandoni la defensa del dret a decidir, una postura que “de facto el porta a coincidir amb el discurs del PP”. Enlloc d’això, Nuet ha animat els socialistes a seguir l’exemple d’EUiA i d’ICV, que van acordar amb IU un document en defensa del dret a decidir, i fer el mateix amb el PSOE.

La República Catalana és un punt de trobada entre federalistes i independentistes, i per tant l’estem oferint com a punt de trobada per poder fer una pregunta inclusiva i guanyar amb el 80%” la consulta, ha exposat Nuet. El coordinador general ha insistit en què cal buscar una pregunta inclusiva capaç d’unir independentistes i federalistes per tal que l’opció de canviar l’estatus polític de Catalunya guanyi en la consulta per una majoria àmplia, que superi de llarg el 50%.

“Si a mi, com a coordinador general, em pregunten quina és la pregunta que més m’agrada, si haig de respondre en nom d’EUiA, diria que la millor pregunta és ‘República Catalana?’”, ha dit Nuet. Ara bé, Nuet ha admès que aquesta és una proposta oberta a la negociació amb la resta de forces: “El que sí que estem disposats és a acordar la pregunta”, ha dit.

“Demanem a les forces polítiques que exposin la seva pregunta perfecta, i l’expliquin, però que siguin conscients que la seva pregunta perfecta no és la millor pregunta per al poble de Catalunya”, ha animat Nuet, tot advertint que sotmetre a votació una pregunta que no sigui capaç d’aplegar una àmplia majoria de federalistes i independentistes a favor del ‘sí’ “seria l’anuncia d’una derrota”, que és el que estan esperant, ha advertit, sectors conservadors espanyols.

Nuet emplaça el PSC a tornar a la defensa del dret a decidir

Pel que fa al PSC, que va titllar en el seu consell nacional d’aquest diumenge d’”error polític” l’acord d’ICV-EUiA amb CiU, ERC i la CUP de demanar a l’Estat la delegació de la competència de convocar referèndums, Nuet ha assegurat “no entendre” la postura dels socialistes. “Nosaltres no serem els que compararem el PSC amb el PP; no són el mateix”, ha matisat Nuet. “Per això no entenem que el PSC prengui una actitud que, de facto, el portarà a coincidir amb les actituds del PP”, ha declarat Nuet. En aquest sentit, Nuet ha defensat l’acord d’ICV-EUiA amb CiU, ERC i la CUP com una via “rigorosa” d’aconseguir l’exercici legal del dret a decidir.

Nuet també ha avançat que Izquierda Unida donarà suport a la proposta que arribi al Congrés des del Parlament, fruit de l’acord d’ICV-EUiA amb CiU, ERC i la CUP. IU serà conseqüent així amb el document a favor del dret a decidir que va signar amb EUiA i ICV. Nuet ha posat aquest acord com a exemple i ha animat els socialistes a buscar un pacte similar amb el PSOE.

Contra uns pressupostos que “no donen sobirania al poble”

Finalment, Nuet ha avançat que, aquest dimarts, el president del grup d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, i el seu portaveu adjunt, Joan Mena, explicaran en roda de premsa els motius pels quals la coalició presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos que CiU ha pactat amb ERC. “Els pressupostos de CiU s’assemblen com una gota d’aigua als pressupostos del PP a Madrid: són pressupostos de retallades, presidits per les polítiques d’austeritat a la troika, i no donen sobirania al nostre poble”, ha indicat el coordinador general d’EUiA.

En aquest sentit, Nuet ha emplaçat la ciutadania a sumar-se a les mobilitzacions previstes els pròxims 24 de novembre i 4 de desembre. “El dia 24 el sindicalisme de classe, el 15-M, i les mobilitzacions socials contra les retallades, de nou, unitàriament, estaran al carrer, i allà estarem també EUiA”, ha explicat Nuet.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Josep Nuet, aquest dilluns.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, a la conferència de premsa que ha ofert aquest dilluns a la seu de la formació a Barcelona.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA