www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena: “Ens oposem a uns pressupostos antisocials que ens condemnen a viure en un ‘Estat impropi’ de lloguer”
ICV-EUiA presenta la seva esmena a la totalitat dels comptes de CiU i ERC al Parlament i anima a sumar-se a les protestes contra els comptes també al carrer
Dimarts, 19 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Un Estat impropi”: això és el que dibuixen els pressupostos per al 2014 pactats per CiU i ERC, que preveuen que la Generalitat es desprengui de béns propis mitjançant  privatitzacions i vendes d’edificis. Aquest terme ha usat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, per defensar l’esmena a la totalitat que el grup roig i verd presentarà tant a aquests comptes com a la llei de mesures fiscals i financeres que els acompanya (podeu consultar aquí aquesta esmena a la totalitat dels pressupostos per al 2014). “Ens oposem a uns pressupostos antisocials que ens condemnen a viure en un ‘Estat impropi’ de lloguer”, ha declarat Mena en una compareixença conjunta amb el president d’ICV-EUiA a la cambra, Joan Herrera. Herrera i Mena han recordat que la coalició no només s’oposarà als “pressupostos antisocials” a la institució, sinó també al carrer. Allà, ICV-EUiA participarà aquest diumenge, 24-N i el proper 4-D a les mobilitzacions unitàries contra els comptes de CiU i ERC organitzades per entitats sindicals, veïnals, socials i polítiques.

Les privatitzacions i vendes d’edificis que preveuen els comptes pactats per CiU amb ERC generen unes previsions d’ingressos ‘”irreals”, han advertit Mena i Herrera en la seva compareixença d’aquest dimarts. Unes privatitzacions que, a més, han afegit, suposen “una segona retallada”: després de les destralades dels darrers anys en àmbits com l’educació, la sanitat i els serveis socials, ara arriba el torn dels béns públics. “Volen fer país desmuntant el país, destrossant-lo”, han subratllat Herrera i Mena en referència a l’executiu de CiU.

D’altra banda, a més, han recordat que el volum de despesa social segueix davallant: el total de diners destinat a polítiques de benestar, per exemple, cau un 12,6% respecte el 2012, el darrer any en què CiU va presentar uns comptes, i un 23,5% respecte el 2010, quan Artur Mas va començar a governar. La despesa en Ensenyament cau un 9,8% respecte el 2012 i un 21,8% des del 2010. I la despesa en Salut ha davallat un 5,3% des del 2012 i fins a un 16% en els darrers tres anys. Tot plegat fa que Catalunya estigui encara més a la cua de la UE dels 27 pel que fa a la proporció del PIB que es destina a polítiques socials: si el 2011 Catalunya ja era cuera a Europa amb un 7,7%, ara la situació encara és pitjor, perquè el país només destina un 6,5% del PIB a Ensenyament, Salut i Benestar. La mitjana de la UE és del 13%.

L’executiu d’Artur Mas ha pretès dissimular aquestes davallades ressaltant que el 2014 pensa destinar quatre milions d’euros més a beques menjador, arribant fins als 34 milions, i augmentar les partides per les rendes d’inserció. Pel que fa a la primera mesura, Herrera i Mena han recordat que Mas està incomplint l’acord al Parlament impulsat per la coalició que va rebre inclús el suport de CiU de deixar oberta la partida per beques menjador. I pel que fa a la segona mesura, han recordat que és insuficient perquè l’únic que fa és recuperar la situació del 2011, prèvia a la “retallada classista de l’exconseller Francesc Xavier Mena” i que el que cal és introduir una renda garantida, tal i com proposa la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per un ampli moviment social i que properament arribarà a la cambra.

L’alternativa d’ICV-EUiA: impostos als més rics, lluita contra el frau fiscal i renegociacions del deute i del sostre de dèficit

Com a alternativa a aquests comptes, ICV-EUiA proposa un augment dels ingressos, introduint de forma seriosa noves taxes i lluitant de forma creïble contra el frau fiscal, que a Catalunya ascendeix a 16.000 milions d’euros, dels quals un 74% corresponen a grans empreses. A més, la coalició defensa una gestió alternativa del deute públic: aposta per renegociar-lo enlloc de per retallar partides com les beques menjador o les ajudes al tercer sector per poder pagar als bancs. Finalment, ICV-EUiA ha recordat aquest dimarts, com ja ha fet en altres ocasions, que defensa una renegociació dels objectius de dèficit amb Madrid i amb Brussel·les. “Volem recuperar la sobirania, i per això cal dir que amb els actuals objectius de dèficit no anem enlloc”, ha defensat Herrera, que ha recordat que “per recuperar la sobirania el que cal fer és redistribuir”.

Contra una llei d’acompanyament que ataca els qui més suport necessiten per sortir de la crisi

Pel que fa a la llei d’acompanyament, Mena ha lamentat que aquesta augmenti les taxes no als més rics, sinó a aquells i aquelles que ara mateix necessiten un major suport per sortir de la crisi. I ha presentat tot un seguit d’exemples que ho demostren.

El primer, les taxes a la formació: els alumnes que vulguin fer les proves del cicles formatius de grau mitjà i superior hauran de pagar 33 euros, i per obtenir certs títols caldrà pagar taxes d’entre 90 i 125 euros. “El que fa CiU, amb la complicitat d’ERC, és privatitzar l’accés a una formació que ara mateix hauria de ser una prioritat, perquè permetria a molts joves tenir una nova oportunitat”, ha recordat Mena.

Un altre exemple que ha posat el portaveu adjunt són les taxes a la mediació en conflictes laborals, de 300 euros, i als laudes en discrepàncies en l’aplicació dels convenis col·lectius, de 800 euros. Mena ha recordat que aquesta mediació ha deixat de ser obligatòria per culpa de la reforma laboral aprovada amb el suport de CiU i ha demanat “qui demanarà ara un laude amb una taxa de 800 euros?”.

Davant d’això, el govern de CiU, amb el suport d’ERC, preveu una recuperació de l’impost de successions que és massa tímida. “Preveuen tantes bonificacions que només es recaptaran 20 milions d’euros per aquest concepte”, ha indicat Mena.

El diputat també ha lamentat que l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials passi a integrar-se dins del departament de Benestar. “Es carreguen l’ICASS quan més falta ens fa”, ha criticat, tot recordant que d’aquesta forma “el govern de Mas torna a mostrar la seva insensibilitat social”.

L’Hospital Clínic, en canvi, no es privatitzarà, com preveia CiU. Es tracta d’un “èxit de les reivindicacions veïnals, del sector de la sanitat, i de la pressió política”, ha recordat Mena, que ha advertit que ara ICV-EUiA estarà molt atenta a com seran els estatuts del consorci públic que gestionarà el Clínic.

Esmena a les institucions, però també al carrer

Davant de tot això, Mena ha exhortat els republicans: “demanem a ERC que no miri cap a una altra banda”, ha reclamat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA. I ha explicat que “demà presentem una esmena a la totalitat que serà política, a la institució, però on també volem presentar una esmena a la totalitat és al carrer el proper diumenge”. “Una esmena contra uns pressupostos dissenyats per mantenir els privilegis d’uns quants i seguir maltractant els i les ciutadanes”, ha conclòs el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, tot animant la ciutadania a sumar-se a les mobilitzacions unitàries contra els pressupostos antisocials els propers 24-N i 4-D.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, i el president del grup, Joan Herrera, aquest dimarts a la cambra compareixent davant dels mitjans.

Joan Herrera i Joan Mena, aquest dimarts al Parlament en roda de premsa.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA