www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet emplaça la resta de forces polítiques a buscar una pregunta que aplegui federalistes i independentistes
El coordinador general d’EUiA afirma que els catalans “avançarem com a poble” si destrien els seus drets nacionals dels interessos polítics de CiU
Dimecres, 20 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha fet aquest dimecres una crida a les altres forces polítiques catalanes que defensen el dret a decidir a buscar l’acord entorn una pregunta que es pugui sotmetre a consulta dels i les ciutadanes. Aquesta pregunta, ha emplaçat Nuet en una entrevista als Matins de Catalunya Ràdio, ha de ser capaç d’aplegar els federalistes i els independentistes a favor d’un canvi d’estatus polític del país. En aquest debat el coordinador general, que dilluns va llençar la proposta de demanar als i les catalanes si volen constituir una república catalana, ha recordat que aquesta proposta està oberta a la negociació i s’ha mostrat convençut que serà possible trobar un acord amb la resta de forces polítiques. Una altra cosa, ha advertit, seria un “retrocés”. A més, Nuet ha afegit que els i les catalanes “avançaran com a poble” si destrien els seus drets nacionals dels interessos polítics particulars que té CiU.

Nuet s’ha referit durant la seva entrevista amb la periodista Mònica Terribas a “la filosofia de la inclusió” per resumir l’esperit que ha de tenir la pregunta que finalment acordin les forces partidàries del dret a decidir. “Cada força política té una pregunta ideal, la que li agradaria a la seva militància, a la seva gent, i cadascú ha de dir què és el que vol, per després arribar a un acord”, ha explicat Nuet, que ha recordat que la seva proposta, demanar a la ciutadania si està d’acord amb la constitució d’una república catalana, pretén estimular el debat. “A la nostra gent això els agrada molt, ara bé, hem d’acordar amb altra gent, que possiblement no els agrada república catalana”, ha explicat Nuet.

Pel que fa a la pregunta proposada per ell, Nuet ha recordat “quan parlem de república catalana la idea no és tant canviar la monarquia espanyola, que també, sinó constituir-nos com un subjecte polític”. Una altra cosa independent d’aquesta, ha puntualitzat, és “si hem de canviar la monarquia, i hem de posar una república a Espanya”.

Més enllà de la pregunta que ell proposa, però, Nuet ha fet una oferta per al pacte: “El que posem per davant és que hem d’acordar una pregunta”, ha dit el coordinador d’EUiA. “Vaig a l’acord amb altres forces polítiques per trobar una pregunta que pugui ser votada per federalistes i per independentistes”, per tal d’aconseguir “un sí massiu” al canvi d’estatus polític de Catalunya en una eventual consulta. Si el sí no aconseguís aquest suport massiu d’independentistes i federalistes, “el retrocés per a Catalunya podria ser històric”, ha advertit.

“No és fàcil, però estic convençut que és possible”, ha emplaçat Nuet, que s’ha mostrat “convençut que arribarem a un acord, i aquest acord pot portar a un sí massiu que no trenqui la mobilització, que no la deixi tirada, sinó que la reculli, que la interpreti, i que faci que el país doni una lliçó democràtica a la resta d’Espanya i del món”.

Destriar els interessos nacionals dels catalans dels polítics de CiU per avançar com a poble

Nuet, a més, s’ha referit durant l’entrevista a la utilització de les reivindicacions nacionals del poble català que a voltes ha fet CiU, per exemple reclamant una majoria excepcional per a Artur Mas en les darreres eleccions o bé plantejant els propers comicis al Parlament europeu com una votació plebiscitària. “Hi ha un conflicte d’encaix en el tema nacional, i aquest tema és objectiu, independentment que ara governés CiU, o qui fos”, ha matisat Nuet. “Ara bé, és realitat que CiU se n’ha aprofitat, i que hi ha una utilització” per part d’Artur Mas d’aquest problema d’encaix. “CiU sempre fa un doble joc entre els drets nacionals i els seus interessos polítics”, ha explicat Nuet, que, per això, ha afegit que “a mesura que siguem capaços de separar això, avançarem molt més com a poble”.

“Sabem que els drets nacionals de Catalunya són una cosa, i els interessos polítics de CiU són una altra; per això intentem que en aquest procés de la pregunta i de la consulta les coses vagin per separat, i que realment siguem capaços de fer una proposta per al conjunt de Catalunya i no per als interessos de CiU”, ha conclòs el coordinador general d’EUiA.

Consulta en aquest enllaç l'audio de la intervenció de Joan Josep Nuet a Catalunya Ràdio


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, atén els mitjans a la seu de la formació en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA