www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena a CiU: "Ens proposen un país amb ànima neoliberal, no un país lliure"
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA defensa al Parlament l’esmena a la totalitat de la coalició a la llei d’acompanyament pressupostari
Dimecres, 20 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Ens proposen vostès un país amb ànima neoliberal”, “no un país lliure”: aquesta és la interpretació que ha fet aquest dimecres Joan Mena de la llei de mesures fiscals, administratives i financeres amb què el govern de CiU pretén acompanyar els seus pressupostos per al 2014. L’executiu de Mas, ha lamentat Mena, pretén fer pagar encara més taxes a les persones més desafavorides i més perjudicades per la crisi, mentre que ofereix “via ràpida, aixecament de la barrera de peatge i moqueta vermella a les grans fortunes, les grans empreses, el frau fiscal i les entitats bancàries que ens han estafat a tots”, ha lamentat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament. Per això, ha explicat Mena, la coalició ha presentat una esmena a la totalitat no només a la proposta de comptes del 2014, sinó també a aquesta llei d’acompanyament. Una norma que proposa, en paraules de Mena, “un ‘estat impropi’, perquè amb aquesta llei i les privatitzacions i vendes de patrimoni dels pressupostos, els i les catalanes viurem de prestat, de lloguer, en un país venut a les elits i amics de CiU”.

Mena ha explicat que ICV-EUiA considera que les mesures fiscals, administratives i financeres que proposa CiU són “injustificades, poc rigoroses tècnicament i possibiliten la gestió poc transparent de l’administració”, i ha recordat que així ho va assenyalar el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya en la seva valoració de la proposta de llei, el passat 5 de novembre.

Més taxes als més vulnerables mentre l’impost de successions es recupera tard i malament

Són injustificades els augments de taxes “a les economies més vulnerables i en les situacions de més necessitats socials”, ha detallat, en primer lloc, Mena. D’una banda, ha recordat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, “han tardat un any en recuperar l’impost de successions, perquè han tingut més pressa en retallar la despesa pública i els salaris dels treballadors públics, i ho han fet amb tantes bonificacions que acompleixen el mateix objectiu polític que vostès tenien ara: reduir la capacitat recaptatòria”.

Mentre, d’una banda, l’impost de successions s’ha recuperat tard i malament, de l’altra s’augmenten o creen “taxes patològicament antisocials”, ha constata Mena. Hi ha posat com a exemples els 33 euros de taxa d’inscripció a la formació professional, l’increment de la taxa de prestació de serveis docents a les escoles d’idiomes, de la taxa de tècnic en formació professional, de la d’emissió d’informes d’estrangeria... Però el portaveu adjunt d’ICV-EUiA ha incidit especialment en dues taxes que ha titllat d’”ideològiques”. En aquest sentit, Mena ha lamentat que el govern pretengui cobrar 800 euros per emetre laudes en discrepància en l’aplicació de convenis collectius a les empreses i 300 per recórrer a la mediació laboral. “Volen privatitzar el dret a la defensa del lloc de treball”, ha denunciat Mena, que ha considerat que CiU pretén així “donar la puntilla” a una reforma laboral a la qual va donar suport.

“Aquesta llei és una òmnibus 2”

Pel que fa a la manca de rigor, Mena ha considerat que algunes de les mesures previstes en aquesta norma haurien d’haver estat objecte d’una reforma legal independent. “Aquesta llei és una òmnibus 2”, ha lamentat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA. En aquest sentit, Mena ha advertit que la coalició “mirarà amb lupa” “el procés de carregar-se l’Institut Català d’Assistència i Seguretat Social (ICASS) per integrar-lo dins del Departament de Benestar i Família”.

“Ens temem que sota la disfressa i la retòrica de l’optimització de les administracions s’acabi perjudicant una peça clau per a la cohesió social”, ha advertit el diputat. Mena també ha denunciat que “aquesta llei atemptat contra el Medi Ambient i continua l’estela de les privatitzacions dels recursos naturals”.

Finalment, pel que fa a la manca de transparència, Mena ha advertit que la llei d’acompanyament “podria permetre la recol·locació de directius d’empreses públiques als departaments de la Generalitat”.

“Sembla que vostès vulguin perpetuar les figures de les portes giratòries també dins de la mateixa administració pública”, ha advertit el diputat.

Crida a ERC a no donar suport a CiU i solidaritat amb la ciutadania mobilitzada contra les retallades

Enfront de tot això, el portaveu adjunt d’ICV-EUiA ha demanat als diputats d’ERC “que no mirin cap a una altra banda mentre Convergència i Unió ens està dissenyant un ‘estat impropi’ que deixa els catalans i les catalanes sense accés als serveis públics i sense drets’”, i no ajudi CiU a tirar endavant aquestes mesures.

Però més enllà de l’aritmètica parlamentària, Mena també ha saludat l’èxit de les mobilitzacions socials contra les retallades.

En aquest sentit, el diputat d’ICV-EUiA ha constatat que la llei d’acompanyament inclou de forma implícita una “marxa enrere en la privatització de l’Hospital Clínic”. “Des d’ICV-EUiA ens felicitem perquè, novament, la mobilització social ha guanyat la partida a la privatització”, ha constata Mena. En aquest sentit, la coalició ha aprofitat el debat parlamentari sobre els pressupostos celebrat aquesta setmana per animar la ciutadania a sumar-se a les mobilitzacions contra els “pressupostos antisocials” convocades de forma unitària per entitats sindicals, veïnals i socials els propers 24-N i 4-D.

 

 


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, aquest dimecres al Parlament durant el ple de pressupostos, amb el seu company de bancada Joan Herrera en primer pla.

Els diputats d'ICV-EUiA Joan Mena, Joan Herrera i Josep Vendrell, durant el ple de pressupostos.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA