www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Josep Nuet reclama al govern espanyol que prengui un paper “més actiu” en el conflicte del Sàhara Occidental després de visitar el país ocupat
El coordinador general d’EUiA i altres diputats al Congrés vaticinen en un informe nous esclats de protesta si no millora la situació dels habitants del territori sahrauí
Divendres, 22 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 El coordinador general d’EUiA i diputat de l’Esquerra Plural, Joan Josep Nuet, que coordina l’intergrup del Congrés d’Amistat amb el Sàhara Occidental, ha denunciat aquesta setmana la “vulneració de Drets Humans” que pateixen els presos sahrauís, els casos de desapareguts entre la ciutadania d’aquest poble, i la presència policial “asfixiant” a l’Aaiun. Nuet ha denunciat aquestes condicions que pateixen els sahrauís sota ocupació marroquina en roda de premsa aquest dijous passat, després d’integrar una expedició de diputats al Congrés al territori ocupat. Per això, Nuet ha reclamat al govern espanyol del PP que prengui un paper “més actiu” per resoldre el conflicte que s’allarga ja més de tres dècades.

Nuet va visitar el Sàhara a finals de setembre amb tres altres diputats de l’intergrup que coordina: Joan Baldoví, de Compromís, Joan Iñarritu, d’Amaiur, i el senador Jokin Bildarratz, del PNB. Aquesta setmana han presentat un informe amb les conclusions del viatge en una roda de premsa.

En aquesta compareixença, el coordinador d’EUiA ha denunciat la manca de mitjans que pateix la missió de les Nacions Unides a la zona, així com els “greus problemes socials” que pateix el país, amb un 60% de desocupació. A més, assenyala l’informe dels diputats, la població sahrauí no controla l’explotació de la riquesa del seu país, en mans d’empreses marroquines, franceses i, també, espanyoles. Aquestes xacres se sumen als “greus problemes de drets polítics d’associació i manifestació”: Nuet ha denunciat com la policia secreta, l’exèrcit i els paramilitars dificulten que els sahrauís que habiten el territori ocupat exerceixin aquests drets fonamentals. Davant de tot això, l’informe constata que “l’estancament del conflicte explica l’esclat contestatari a l’Aaiun, que obeeix a la frustració dels sahrauís després de tants anys esperant una solució que no arriba”. Per tant, “el descontentament i la desesperació creixeran entre els joves refugiats, sense treball i sense perspectives”, vaticina l’informe.

Per difondre i ajudar a resoldre aquesta situació, els diputats, amb Nuet el capdavant, han anunciat que miraran de promoure visites regulars de parlamentaris i ONGs al Sàhara per tal que coneguin de primera mà la situació d’aquell poble. A més, l’intergrup que Nuet coordina s’implicarà a la Trobada Europea de Solidaritat amb el Sàhara que l’any vinent es trobarà a Madrid, i en la qual es convidarà a representants del govern espanyol, va explicar el diputat.

L’informe presentat per Nuet i la resta de diputats que van participar en el viatge serà debatut a l’intergrup d’amistat amb el Sàhara el proper 26 de novembre. En aquest òrgan, Nuet i els seus companys animaran a la resta de grups parlamentaris a prendre iniciatives que reclamin al govern de Rajoy a fer que es “reactivi la implicació espanyola” en la resolució del conflicte sahrauí.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, a la cambra baixa espanyola en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA