www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena, sobre la caiguda de les partides educatives en els pressupostos del 2014: “Un país que no aposta per l’escola pública està condemnat a ser esclau dels més poderosos”
El portaveu d’ICV-EUiA a la comissió d’Ensenyament proposa a CiU i ERC un pacte per tal que la crisi no serveixi d’excusa per tancar cap escola pública
Dimecres, 27 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Els pressupostos de la Generalitat que CiU ha pactat amb ERC per al 2014 serviran per acomiadar més professorat de l’escola pública, per tancar escoles i no renovar projectes educatius i per expulsar la part de la població més vulnerable de seu dret a l’educació. Així ho ha advertit aquesta tarda el mestre i diputat Joan Mena, portaveu d’ICV-EUiA a la comissió d’Ensenyament, davant de la qual la consellera Irene Rigau ha presentat aquest dimecres els comptes del sistema educatiu català per a l’any vinent. “Vostè ha dissenyat amb un bolígraf ideològic uns pressupostos que a qui ataquen per sobre de tot és a l’escola pública”, ha constatat Mena, que ha enumerat les rebaixes que han patit totes les partides educatives en els pressupostos de CiU i ERC. “Un país que no aposta per l’escola pública està condemnat a ser esclau dels més poderosos”, ha advertit el diputat. Enfront d’això, Mena ha ofert un pacte a CiU i ERC per tal que “aquesta crisi no serveixi d’excusa per tancar cap escola pública”. I ha recordat totes les mocions aprovades a la cambra en aquest sentit, que Rigau desobeeix.

Mena ha assenyalat que el 2012 els comptes (en aquella ocasió, negociats per CiU amb el PP), preveien una inversió educativa de 5.470 milions d’euros. En els pressupostos de CiU i ERC per a aquest 2014, aquesta inversió cau fins els 4.850 milions. “Per tant, hem perdut 620 milions que vostè resta directament a l’escola pública”, ha constatat Mena. El diputat ha desgranat les retallades per partides: la d’educació universitària passa dels 20,7 milions als 17,5; la de beques i ajuts a l’estudi cau dels 11,1 milions als 10,1 i la de formació del personal docent, que el 2012 era de 850.000 euros, queda delmada amb només 181.000 euros. Pel que fa a les despeses de personal, davallen dels 2,4 milions als 2,1. Això quadra amb les retallades de personal: la previsió de dotació de mestres a primària passen de 4.480 a 3.621, i a secundària de 3.472 a 3.295. “Vostès continuaran fent fora i aplicant un ERO encobert a la plantilla educativa”, ha advertit Mena. Finalment, el diputat ha apuntat que la dotació a l’Escola Superior de Música de Catalunya també cau, dels 11,4 als 9,6 milions d’euros.

Per tot això, el diputat ha considerat que aquests “són els pressupostos que li permetran, senyora Rigau, tancar escoles públiques mentre manté els privilegis de determinades escoles privades i concertades, i això hauria de ser la línia vermella que no hauria de traspassar”. “Són els pressupostos que exclouen els alumnes amb més necessitats educatives de l’escola ordinària i els condemnen a perpetuïtat a ser segregats de la resta de l’alumnat, i aquest no és el model d’escola inclusiva catalana”, ha afegit Mena. El diputat i mestre també ha advertit que aquests “són els pressupostos que continuen fent caure tot el pes de la ineficàcia política del govern sobre les esquenes dels professionals de l’educació” i els que “impedeixen la dignitat dels nostres equipaments públics i perpetuen les solucions puntuals com ara els mòduls pre-fabricats”.

Rigau desobeeix els acords del Parlament

En aquest sentit, Mena ha lamentat que els comptes per al 2014 no són només austers, sinó també poc democràtics. El diputat ha recordat tots els acords que ha pres el Parlament per construir nous centres escolars o millorar els existents. “Aquests, senyora Rigau, són mandats democràtics del Parlament i vostè té l’obligació d’acompanyar-los de partida pressupostària necessària per aplicar l’acord”, ha dit el portaveu d’ICV-EUiA a la comissió, que ha lamentat que la consellera “en molts casos, no ho ha fet”.

Alguns d’aquests acords són els que s’han pres sobre la rehabilitació de l’escola Pau Casals de Rubí, així com sobre la continuïtat de la Xarau de Cerdanyola, l’escola de Vall-Llobrega, l’institut Serra de Noet de Berga, l’institut-escola de Palau Solità, l’Angeleta Ferrer de Mataró, els Quatre Vents de Canovelles, l’institut Cappont de Lleida, l’escola Poblenou de Pineda, els Aigüerols de Santa Perpètua, la Sant Baldiri de Lliçà d’Amunt, el Castell de Tona, la Gil Cristià de la Selva del Camp, el Cau de la Guineu de Corbera, Cal Gravat i la Valldaura de Manresa,  l’Alt Foix de Sant Martí Sarroca i l’institut de Calldetenes, la Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, aquesta tarda a la sessió de la comissió d'Ensenyament que ha debatut els efectes dels pressupostos de CiU i ERC en el sistema escolar català.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA