www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: “La llei de transparència ha estat la gran coartada del PP per no aplicar la transparència”
El diputat defensa l’oposició de l’Esquerra Plural a una norma que ha estat aprovada amb el suport del PP, CiU i del PNB
Divendres, 29 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Aquest dijous el Congrés va aprovar la llei de transparència amb la majoria absoluta del PP i també amb el suport de CiU i del PNB. L’Esquerra Plural, en canvi, es va oposar a una norma que “serà recordada com una gran operació de distracció que va organitzar el partit del Govern i el propi Govern enmig d’un dels casos de corrupció i d’opacitat més importants de la història d’Espanya”, l’escàndol Bárcenas. Així ho va sostenir Joan Josep Nuet: el diputat i coordinador general d’EUiA va ser l’encarregat de fixar la posició del seu grup davant la proposta del govern de Rajoy. “La llei de transparència ha estat la gran coartada del PP per no aplicar la transparència”, va asseverar. I va recordar que Zapatero ha publicat les seves memòries una carta de Jean Claude Trichet que, en canvi, va ocultar en el seu moment al Congrés. Hauria de ser, precisament, la llei de transparència “i no les memòries particulars d’una important persona”, l’instrument per poder accedir a aquesta informació”, va concloure.

Nuet va enumerar els motius pels quals l’Esquerra Plural s’oposa a la norma. “En primer lloc, seguim sense concebre la transparència com un element essencial, com un dret fonamental“, va dir. “En segon lloc, hi ha un nou tractament desigual que sembla imposar-se”: mentre la transparència s’aplica a algunes administracions, hi ha altes institucions de l’Estat, com la Monarquia o el propi Congrés dels Diputats, que romanen protegides. “Com les classes socials, els de dalt i els de baix”, va il·lustrar Nuet, que va demanar si “no són tots els ciutadans iguals davant la llei? No són totes les administracions i tots els servidors públics, començant pel rei d'Espanya, iguals davant la llei de transparència?”.

En tercer lloc, Nuet va lamentar que la llei deixi un ampli marga a l’arbitrarietat consagrant 12 excepcions en les quals no s’aplica el principi de transparència, i que són molt interpretables. “El Govern té la potestat de dir que, en funció de la interpretació de l'àmbit, cap una no resposta davant d'una pregunta”, va alertar el diputat.

“Sàpiguen que quan li pregunten a l'Administració i l'Administració es permet no dir res, no contestar absolutament res, aquest text eleva a nivell de rang de llei aquesta actitud, una actitud absolutament condemnable”, va lamentar el coordinador d’EUiA. En efecte, aquesta és la quarta mancança que va constatar Nuet: el silenci administratiu s’ha d’entendre com una resposta lícita segons la norma.

Finalment, Nuet va lamentar que el consell de transparència, format per cinc funcionaris, un senador o senadora i un diputat o diputada, no és tal. “Vostès en diuen consell però és un grupet del PP per fer-se vostès amb el control de la transparència, això és el que és aquest mal anomenat consell”, va etzibar el parlamentari.

Per tot això, va constatar, “quan es parli del ‘cas’ Bárcenas’ i es recordi hi haurà en els llibres d’història un petit apunt en el qual es dirà: en aquell període el Partit Popular va tenir el coratge de tramitar una llei de transparència”. “Aquest, precisament, és un dels aspectes que allunya la gent de la política, una llei que no serveix per resoldre un dels principals problemes de participació i de transparència que tenim al nostre país”, va advertir.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet al ple del Congrés, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA