www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet veu en les eleccions europees “un moment ideal” per avançar cap a “un nou espai de l’esquerra catalana”
L’eurodiputat Willy Meyer, de visita a Catalunya, veu en el 25 de maig “una oportunitat per castigar la troika i les forces que han dissenyat aquesta UE”, la dreta i la socialdemocràcia
Divendres, 29 de novembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El proper 25 de maig serà el moment de plantar cara a la troika. Paral·lelament a les diverses mobilitzacions al carrer, els i les ciutadanes podran derrotar a les urnes, en les eleccions al Parlament Europeu, els qui han construït aquesta UE que la sosté: la socialdemocràcia i la dreta. Així ho han assenyalat aquest divendres l’eurodiputat Willy Meyer, que ha fet una visita a Catalunya, i el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, en una roda de premsa a la seu de la formació. Per aconseguir aquesta derrota de la troika a les urnes, Nuet i Meyer han indicat que tant Esquerra Unida i Alternativa com Izquierda Unida treballen per bastir una gran aliança capaç d’obtenir un ampli suport electoral. A l’Estat, però també a Catalunya, ha subratllat Nuet, que ha considerat que els comicis al Parlament europeu són “un moment ideal” per avançar cap a “un nou espai de l’esquerra catalana”. Després d’atendre els mitjans, Meyer s’ha desplaçat a Sabadell, on s’ha reunit amb treballadors en lluita de Panrico i Johnson i ha anunciat que portarà a l’eurocambra la desindustrialització que pateix el Vallès.

Nuet ha avançat que EUiA farà “de les eleccions europees una gran oportunitat per a un debat polític en el qual parlarem també de reforma laboral, de situació ambiental, de retallades, i també de model europeu”. “En un moment en què hi ha un debat a Catalunya sobre l’encaix de Catalunya i Espanya ens anirà molt bé parlar de model europeu”, ha subratllat.

En aquest context, “som una força ascendent, que sense cap dubte tindrem un gran resultat a les properes eleccions europees”, ha confiat el coordinador d’EUiA. I per aconseguir-ho, ha afegit, “estem construint una gran coalició al conjunt d’Espanya amb forces polítiques amb les quals vam anar a les eleccions europees anteriors, i amb noves forces polítiques”. I “a Catalunya igual: a Catalunya volem desenvolupar un procés molt obert, molt a l’ofensiva, tenint en compte que tenim com a ideal el nou espai de l’esquerra catalana”, ha explicat el coordinador d’EUiA, recordant això l’horitzó polític esbossat en la Sisena Assemblea de la formació.

“No estudiarem cap proposta que pretengui acceptar acríticament el model neolliberal”

Per això, Nuet ha dibuixat una aliança en contra de l’Europa de la troika i a favor tant dels drets nacionals dels i les catalanes com dels seus drets socials, que, ha recordat, per a EUiA són indestriables. “Farem o estudiarem propostes de tothom que estigui per una altra Europa i contra les polítiques neoliberals; ara, no estudiarem cap proposta que pretengui acceptar acríticament el model neolliberal de construcció europeu; aquesta és una línia vermella no només d’EUiA, sinó també d’ICV”, ha advertit Nuet.

Contra la dreta i la socialdemocràcia: procés constituent per a Europa

En la mateixa línia, Meyer ha subratllat que el 25 de maig serà el moment d’expressar les oposicions a “una Unió Europea totalment enfrontada al món del treball i als serveis públics”, i d’aplegar forces per “refundar la UE en un procés constituent, apel·lant a un projecte democràtic, pensant en els ciutadans, i també en tots els pobles que integren la unió Europea”.

Per aconseguir-ho, Meyer ha constatat que cal “una confluència política i social de totes les persones que han estat castigades en aquest període crític per part de l’instrument de la socialdemocràcia i de la dreta europea, que es diu Troika i Banc Central Europeu”. “Hem de derrotar-los a les urnes per donar una alternativa totalment diferent, reconstruint, refundant la Unió Europea en un procés constituent”, ha resumit l’eurodiputat.

Meyer es compromet a portar a Europa la desindustrialització que pateix el Vallès

Tot seguit s’ha desplaçat a Sabadell, on s’ha trobat amb representants de les empreses en lluita Panrico i Johnson. Els i les treballadores de la planta que la primera firma té a Santa Perpètua de la Mogoda mantenen una vaga indefinida contra un ERO que acabaria amb més de 700 llocs de treball,  i els de la segona lluita contra una deslocalització de la fàbrica que ara és a Sabadell, que destruiria 125 llocs de treball.

Meyer ha escoltat les seves demandes acompanyat del portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament i regidor d’EUiA a la cocapital vallesana, Joan Mena, i amb el coordinador de l’àrea de Món del Treball d’EUiA, Jesús García, això com amb Sebas González, secretari general de la federació d’Indústria de CCOO del Vallès Occidental.

L’eurodiputat s’ha compromès amb els i les treballadores a presentar aquest mateix dilluns una pregunta escrita adreçada a la Comissió Europea, per tal d’obligar l’executiu europeu a posicionar-se sobre la desindustrialització que pateix des de fa anys el Vallès. A més, també els ha emplaçat a presentar una petició a la Comissió de Peticions de l’eurocambra, que vicepresideix, per tal de fer “que Europa s’impliqui en el drama industrial” d’aquesta comarca catalana. Es tracta, ha indicat Meyer, de passar de les lluites individualitzades a “anar al cor del problema, allà d’on sorgeix el problema, que és la UE”. Mena, per la seva banda, ha recordat que ell ja ha liderat al Parlament diverses iniciatives de política industrial per trobar solucions a les reivindicacions que protagonitzen aquests treballadors.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, i l'eurodiputat Willy Meyer, en una imatge d'arxiu.

Meyer i Mena conversen amb treballadors en lluita de Panrico el passat 29 de novembre a Sabadell.

Joan Mena i l'eurodiputat Willy Meyer, davant de Johnson Controls, una empresa en lluita de Sabadell, amb treballadors i treballadores d'aquesta planta i de Panrico, durant una visita al Vallès el passat 29 de novembre.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA