www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
El moviment LGTB anuncia que no admetrà retallades a la llei contra l’homofòbia en un acte d’Alternativa Jove i de la Fundació l’Alternativa
Diversos activistes debaten sobre els avenços en l’àmbit educatiu que permetria la norma a la UB en la xerrada ‘La llei anti-lgtbfòbia: canviant paradigmes educatius’
Dijous, 12 de desembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Fer que l’escola sigui un entorn amable i, destaco, segur per a l’alumnat LGTB”: la llei contra la lgtbfòbia que tramita aquests mesos el Parlament donaria eines per avançar cap a aquest objectiu. Així ho va explicar Katy Pallàs, de l’entitat Famílies Lesbianes i Gais, en l’acte ‘La llei anti-lgtbfòbia: canviant paradigmes educatius’, que van organitzar aquest dimecres a la UB la Fundació l’Alternativa i Alternativa Jove conjuntament amb l’Observatori contra l’Homofòbia, Famílies Lesbianes i Gais i l’Associació d’Estudiants Progressistes. ICV-EUiA és un dels grups que ha registrat la proposta de llei i ha expressat la seva voluntat d’una coma, però CiU, el PP i C’s pretenen passar-li el ribot. Davant d’aquesta amenaça, els activistes LGTB van aprofitar l’acte de la Fundació l’Alternativa i Alternativa Jove per advertir que no admetran retallades a la llei sense oposició.

L’Estat espanyol és un dels capdavanters en el reconeixement legal dels drets de les persones LGTB. Però “en l’àmbit de drets del col·lectiu, vam començar a construir la casa per la teulada”, va sostenir aquest dimecres a l’acte a la UB Eugeni Rodríguez, de l’Observatori contra l’Homofòbia. A pesar dels avenços legals com el reconeixement del matrimoni igualitari, algunes persones homosexuals, transsexuals o bisexuals han d’aguantar discriminacions i violències, encara avui en dia, molts cops de forma soterrada. I per lluitar millor contra aquestes xacres la Llei contra l’Homofòbia pretén donar eines.

Rodríguez va donar detalls a l’acte a la UB sobre els instruments que posaria en marxa l’aprovació d’aquesta norma, l’esborrany de la qual podeu consultar aquí. Va ser registrada al Parlament a proposta de pràcticament totes les entitats LGTB catalanes i gràcies al suport d’ICV-EUiA i altres grups, i ara la cambra l’està tramitant. El 22 de gener començaran les compareixences al Parlament, va anunciar Rodríguez a l’acte, que va confiar en què Catalunya pugui aprovar aquesta llei pionera al món de cara al 28 de juny, Dia de l’Alliberament LGTB, del 2014.

Abans, però, haurà de superar les reticències de CiU, les limitacions que pretén aconseguir Ciutadans i l’oposició del PP. Si la llei surt de la cambra retallada, va advertir Rodríguez, és possible que el moviment no la faci seva. En aquest cas, però, no es donaran per vençuts, va afegir: seguiran lluitant fins que una altra majoria permeti aprovar la norma.

Per la seva banda Katy Pallàs va exposar quina és la situació de les persones LGTB en l’àmbit educatiu, tot recordant que aproximadament un 7% de la població mundial, i per tant també dels i les alumnes a les escoles catalanes, pertanyen al col·lectiu. “Sembla que no passa res fins que no tens una agressió física i fins que no tens un acomiadament LGTB; però tot el que passa abans fa mal i s’ha de tenir en compte”, va recordar Pallàs en referència a les petites discriminacions quotidianes. En aquest sentit, va advertir que ““tenim la sensació que ho tenim tot fet, però hi ha molta cosa encara per fer”.

I l’escola, va concretar, Pallàs, que va indicar que la llei contra l’homofòbia permetria aprofundir en el principi de la coeducació de persones heterosexuals i LGTB i la inclusió en el currículum escolar de la diversitat afectiva i sexual i d’identitats de gènere. “Fins ara el màxim que hem pogut demanar a les escoles ha estat una certa complicitat per part de les direccions”, va exposar Pallàs, que va constatar que per ara els avenços quedaven “a la discreció del professorat de torn” i es tractava d’ “actuacions puntuals”.

Finalment Anna Usart, de l’Associació d’Estudiants Progressistes, va matisar la visió de la universitat com un àmbit on regna més llibertat que en altres espais socials com, entre d’altres, l’escola. “Sí que fins a cert punt, això és veritat, però hi ha altres maneres d’exercir la violència homòfoba o també sexista en aquests àmbits, sobretot a través d’altres maneres que no són l’agressió física directa o els insults que es poden donar a l’institut”, va explicar Usart, que va posar com a exemple els estereotips masculins o femenins que encara s’associen a algunes carreres.

L’acte va ser presentat i moderat per Enric Aragonès, coordinador d’Alternativa Jove. Hi ha assistir destacats activistes LGTB, com Quim Roqueta de la Coordinadora Gai Lesbiana o membres del Col·lectiu Gai de Barcelona. Entre el públic també s’hi comptava Asun García, presidenta de la Fundació l’Alternativa, i Miquel Soler, coordinador de l’Àrea de Llibertats Afectives i Sexuals d’EUiA.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador d'Alternativa Jove, Enric Aragonès, Anna Usart, de l'Associació d'Estudiants Progressistes, Katy Pallàs, de Famílies Lesbianes i Gais, i Eugeni Rodríguez, del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, a l'acte a la UB sobre educació i LGTBfòbia.

Moment de l'acte sobre lgtb-fòbia celebrat aquest dimecres a la Universitat de Barcelona.

Moment de l'acte a la UB sobre educació i lluita contra l'homofòbia organitzat per Alternativa Jove, la Fundació l'Alternativa, l'Observatori contra l'Homofòbia, l'AEP i Famílies Lesbianes i Gais.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA