www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
“Aquesta Europa no és suportable ni un minut més; repensem-ho tot”
EUiA proposa mocions en defensa de mitjans i serveis públics i en solidaritat amb el Sàhara i Toni Barbarà defensa el document polític al congrés del Partit de l’Esquerra Europea
Divendres, 13 de desembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Ens hem posat d’acord en dir que aquesta Europa ja no és suportable ni un minut més”; “fem un punt i a part; repensem-ho tot”: el responsable d’Europa d’Esquerra Unida i Alternativa, Toni Barbarà, ha expressat així l’esperit amb el qual ha arrencat aquest divendres a Madrid el quart congrés del Partit de l’Esquerra Europea. La trobada haurà de definir una alternativa a la UE de la troika i l’austeritat, començant per la proposta programàtica de cara a les eleccions al Parlament europeu del primer maig. Ha estat Barbarà, que integra la directiva del PEE, l’encarregat de presentar aquesta proposta i el document polític al plenari en la sessió inaugural del congrés, en la qual han intervingut també Cayo Lara, coordinador federal d’IU, i el vicepresident de Bolívia Álvaro García Pinela. Fins diumenge vinent, a més, el congrés debatrà una trentena de mocions, entre elles tres d’EUiA: una en defensa de mitjans públics, que lamenta els tancaments de RTE a Grècia i RTVV al País Valencià, una pels serveis públics i una en solidaritat amb el Sàhara Occidental. Podeu consultar a la columna de la dreta aquestes propostes.

Grans coalicions de conservadors i socialdemòcrates governen països europeus com Grècia o Alemanya. Però, al mateix temps, emergeixen partits que s’oposen a les polítiques d’austeritat d’aquests governs: die Linke lidera l’oposició al país germànic i Syriza ho fa a l’hel·lè. Delegats d’ambdues formacions estan entre els vuit centenars de persones que s’apleguen aquest cap de setmana a Madrid. Fins a mig miler de delegats i 300 convidats d’una trentena de formacions, entre les quals també s’hi compten el Front de Gauche francès i Esquerra Unida i Alternativa, debatran una plataforma programàtica que, ha explicat Barbarà, consta de cinc punts.

Primer, ““resistir i sortir d’aquesta austeritat insuportable”. I fer-ho a través d’una regeneració democràtica, en segon lloc: “enfront de les carències democràtiques cal recuperar el poder per la ciutadania; necessitem una nova reestructuració, que sigui el poble qui comandi”, ha explicat Barbarà. “Europa ha de ser social, ha de tenir serveis públics, o no és Europa; no ens hi reconeixem i no la volem”, ha afegit en tercer lloc. També “volem un nou model de creixement” i unes “relacions solidàries i diferents entre pobles”, ha recordat el responsable d’Europa d’EUiA. I finalment, “Europa ha de ser l’Europa de la pau”: “l’any vinent complirem 100 anys de la Primera Guerra Mundial, i hauríem de posar al dia aquells horrors per no tornar a caure en les mateixes monstruositats”, ha explicat Barbarà.

“Davant d’una situació crítica, aquest congrés és oportuníssim”

“Estem per la refundació d’Europa. Punt i a part. Repenem-ho tot”, ha conclòs Barbarà, que ha considerat que “davant d’una situació crítica a escala europea, aquest congrés és oportuníssim”. “Volem créixer, volem incloure a tothom que estigui per la mateixa transformació, ens reconeixem de diverses cultures i volem fer confluència amb partits i corrents polítics no socialdemòcrates, no de l’esquerra claudicada, no de l’esquerra pactista, no de l’esquerra de la gran coalició, sinó de l’esquerra transformadora de la construcció de la nova Europa”, ha esperonat el membre de la directiva del PEE.

El vicepresident bolivià aixeca l’auditori amb la seva anàlisi del capitalisme contemporani

Barbarà ha presentat al congrés la proposta programàtica després de la salutació que han dedicat als assistents Cayo Lara i el vicepresident de Bolívia García Pinela. Lara ha descrit com l’Europa del Benestar està sucumbint sota unes polítiques de pretesa austeritat que augmenten les diferències socials entre rics i pobres, i ha constatat amb exemples com el de la gran coalició a Alemanya que “la socialdemocràcia ha tornat a claudicar; no vol avançar cap a l’Europa social”. Davant d’això, Lara ha instat les esquerres alternatives a superar les seves diferències i sumar forces. I a organitzar el poble per prendre el govern, ha dit, però també el poder, ha afegit. “Fem que el ‘No passaran’ de Madrid es pugui acomplir a tots els llocs d’Europa”, ha proclamat.

García Pinela, per la seva banda, ha fet un profund anàlisi del capitalisme actual, i de com aquest sistema està globalitzant-se, transformant el proletariat, acumulant béns sorgits de l’especulació, i no de la inversió, i privatitzant béns públics. Contra això, el segon al govern d’Evo Morales ha defensat la necessitat de passar de la resistència a la proposta d’alternatives, la recuperació del “sentit comú”, l’assoliment d’àmbits de gestió democràtica més enllà de les institucions, la reivindicació de les idees d’universalitat i del bé comú i la creença en la política com a mètode per canviar les coses. El públic ha acabat aplaudint, dempeus, el dens i engrescador discurs vicepresident de Bolívia.

Condemna del tancament d’ERT i RTVV

Durant el congrés, que s’allargarà fins diumenge, els i les delegades d’EUiA defensaran tres resolucions. En primer lloc, una que reclama que es destinin als mitjans públics recursos suficients per complir amb les seves obligacions de servei públic i que es garanteixi la independència dels i les professionals que hi treballen, mitjançant consells professionals. Així mateix, el text reclama unes condicions laborals dignes per als treballadors d’aquests mitjans i condemna el tancament d’ERT a Grècia i RTVV al País Valencià, així com les retallades a d’altres mitjans com la mateixa BBC o les radiotelevisions públiques d’Hongria, Itàlia o Portugal. Podeu consultar aquí la proposta d'EUiA.

“Tancar files” pels serveis públics

En segon lloc, una altra resolució proposada per EUiA (que podeu consultar aquí) insta a “tancar files en defensa d’aquells serveis públics fonamentals: salut i sanitat, educació, serveis socials, cultura i d’altres més vinculats als drets socials”. A més, el text recalca que aquests serveis han de ser universals i finançats amb recursos públics. “Amb independència de la concreció puntual a cada territori, l’epidèmia de privatitzacions, explícites o maquillades, s’està acarnissant en contra dels pobles de tota Europa”, diu la proposta de la formació catalana, un territori especialment afectat per les retallades dels governs del PP i de CiU.

EUiA, amb el Sàhara

Finalment el Congrés també debatrà una tercera resolució d’EUiA (que podeu consultar aquí) en solidaritat amb el Sàhara i amb la lluita del Front Polissari, que reclama que s’acompleixi la resolució de Nacions Unides que preveu la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el Sàhara Occidental.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Toni Barbarà, responsable d'Europa d'EUiA, presenta la proposta de document polític al quart congrés del Partit de l'Esquerra Europea, aquest divendres a Madrid.

Imatge del Congrés que el Partit de l'Esquerra Europea celebra aquest cap de setmana a Madrid.

El vicepresident de l'Estat Plurinacional de Bolívia, Álvaro García Linera, saluda el quart Congrés del Partit de l'Esquerra Europea.

Membres de la delegació d'EUiA al congrés del PEE, aquest divendres.

Moment del quart congrés del Partit de l'Esquerra Europea, durant una intervenció de Toni Barbarà, membre d'EUiA i de la directiva de la formació continental.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA