www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet augura des de Madrid una resposta afirmativa “massiva” a la primera pregunta que obri un procés constituent
Cayo Lara demana al PP que pacti una consulta legal: “ens agradaria que el PP legalitzés la consulta, no tingués por al debat polític”
Dissabte, 14 de desembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha confiat a Madrid aquest dissabte, dos dies després que ICV-EUiA acordés amb la resta de forces catalanes pel dret a decidir la pregunta, la data i la via per fer la consulta, que “la resposta a la primera pregunta serà massiva”, i “obligarà a debatre de forma constituent què volem ser”. Ho ha explicat davant de la premsa acompanyat per Cayo Lara, el coordinador federal d’Izquierda Unida, l’única força estatal que, per ara, s’ha compromès a garantir el dret a decidir dels i les catalanes a instàncies d’EUiA i d’ICV. Lara ha instat, un dia després que ICV-EUiA, CiU, ERC i la CUP registressin la proposició de llei per transferir a la Generalitat la competència de fer un referèndum, les forces polítiques espanyoles, i en especial el president del Govern espanyol Mariano Rajoy, a buscar un acord que permeti la realització de forma legal de la consulta. “Ens agradaria que el PP legalitzés la consulta, no tingués por al debat polític”, ha animat Lara.

El potencial constituent de la pregunta acordada per ICV-EUiA conjuntament amb CiU, ERC i la CUP és clar, ha exposat Nuet, que ha vaticinat un ‘sí’ molt majoritari. “I quan això passi, serà un terratrèmol polític que obligarà a debatre què volem ser de forma constituent”, ha vaticinat Nuet, que ha confiat que això obligarà inclús al PP a obrir-se al debat. “El PP no aturarà aquest terratrèmol”, ha dit Nuet.

EUiA acordarà amb ICV i IU la seva resposta a la segona pregunta

Per això, el coordinador general d’EUiA ha insistit en què la formació defensarà el ‘sí’ en aquesta primera pregunta, sense avançar quina serà la postura davant de la segona. “L’únic que avui està clar és que votarem que sí a la primera de les opcions”, ha explicat Nuet. Pel que fa a la segona, el coordinador ha recordat que EUiA decidirà la seva postura conjuntament amb ICV. “No planegem que ICV faci una cosa i EUiA una altra. El que faci una ho farà l’altra, perquè així ho estem fent des de fa temps”, ha dit. I, en tot cas, “defensarem el nostre model, que és un model federal”, ha afegit.

Pel que fa a la negativa de Rajoy a tolerar la consulta, Nuet ha reivindicat que cal celebrar-la sí o sí. I que no es pot substituir per unes eleccions plebiscitàries. “Uns comicis no substitueixen a la consulta, ni molt menys. A les eleccions castigarem les polítiques neoliberals de CiU”, ha indicat Nuet, que ha recordat que “la gent no és tonta; no es deixa enganyar. I quan toqui passar comptes de les polítiques de retallades, tenim clar a on estem: CiU està en una trinxera, i nosaltres a l’altra”, ha advertit.

Lara: “Defensem el dret democràtic de decidir”

Nuet ha fet aquestes declaracions en el marc del quart congrés que el Partit de l’Esquerra Europea està celebrant aquest cap de setmana a Madrid, i en el qual participen tant EUiA com IU. Acompanyava Nuet en la seva compareixença davant dels mitjans Cayo Lara, que ha refermat el compromís de la seva formació amb el dret a decidir.

“Nosaltres aplicarem l’acord signat amb EUiA i ICV”, ha dit Lara, “que estableix que defensem el dret democràtic de decidir a Catalunya, i farem tot el possible per tal que les forces polítiques catalanes i espanyoles arribin a un acord per legalitzar la consulta a Catalunya”. “Això és el que farem al tràmit parlamentari” de la proposició de llei que van registrar divendres al Parlament ICV-EUiA, CiU, ERC i la CUP, ha avançat el coordinador federal d’IU i membre del grup de l’Esquerra Plural al Congrés.

“Ens agradaria que el PP permetés que totes les forces polítiques defensem les nostres propostes a Catalunya”, ha animat Lara. El polític espanyol també ha interpretat la negativa rotunda de Mariano Rajoy a admetre la consulta com “una cortina de fum” per tapar la crisi i els escàndols de corrupció que afecten el seu partit. “Per què ara? Per què no es va moure Rajoy fa dos anys?”, ha qüestionat Lara.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en roda de premsa a Madrid amb la vicepresidenta del Partit de l'Esquerra Europea Maite Mola i el coordinador federal d'IU, Cayo Lara.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en roda de premsa a Madrid amb la vicepresidenta del Partit de l'Esquerra Europea Maite Mola i el coordinador federal d'IU, Cayo Lara.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA