www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet: “Avui hi ha un projecte comú per a tota Europa, alternatiu al de la dreta i el de la socialdemocràcia”
El congrés del PEE a Madrid debat sobre com fer front a la crisi del deute i sobre la candidatura d’Alexis Tsipras a les eleccions del maig del 2014
Dissabte, 14 de desembre de 2013
Imprimir compartir, comunitats virtuals


"Avui hi ha un projecte comú per a tota Europa, i dic més: és un projecte alternatiu al de la dreta neolliberal i al de la socialdemocràcia, que ha abandonat la idea d’una altra Europa possible que alça l’esquerra transformadora”: aquesta esperança ha expressat el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, que ha intervingut aquest dissabte en el debat plenari del quart congrés que el Partit de l’Esquerra Europea celebra aquest cap de setmana a Madrid. L’acompanyaven al faristol el responsable d’Europa d’EUiA Toni Barbarà i Àngels Tomàs. Abans, Nuet ha participat en una roda de premsa amb la vicepresidenta del PEE Maite Mola i el coordinador d’IU Cayo Lara. Mola ha explicat que la política contra el deute que llastra la UE, la presidència del PEE i la candidatura d’Alexis Tsipras estan centrant els debats del congrés, que servirà per definir la candidatura conjunta de les esquerres transformadores europees a les eleccions al Parlament europeu del proper 25 de maig.

En aquest context Nuet ha considerat que aquest “serà un dels congressos més importants de la història del PEE, precisament per la situació que viu Europa”. “Tal i com l’havíem conegut ara, Europa està en perill, i l’ideal europeu està sent transmutat, modificat, per les polítiques d’austeritat, en les quals creuen tant la dreta com la socialdemocràcia europees, com molt bé indica el pacte que s’ha fet a Alemanya entre la CDU i l’SPD”, ha dit Nuet el mateix dia en què les bases d’aquests dos grans partits han refermat el seu suport a la Gran Coalició que liderarà Angela Merkel. “Fa falta una alternativa, no des de l’euroescepticisme, des de la negació d’Europa, sinó una alternativa profundament europeista, i aquest congrés és un pas de gegant per construir una alternativa global europea”, ha defensat Nuet.

Per això, el coordinador general d’EUiA ha saludat que la plataforma programàtica que debat el congrés, i que servirà de base per als programes electorals de les formacions del PEE als comicis del maig proper, farà possible que “la política del PEE sigui reconeixible a Barcelona, a Madrid, a Berlín i a Atenes.

Tsipras “és un símbol més enllà de Grècia”

El PEE tindrà un esquema programàtic i una cara visible: aquest congrés debatrà si escull el líder de Syriza Alexis Tsipras com a candidat conjunt del PEE. Tsipras, ha indicat Nuet, “és un símbol més enllà de Grècia. S’ha estat convertint en els darrers temps en un símbol europeu”. La seva candidatura indicat segons el coordinador d’EUiA que “anem de debò a per una altra Europa, que necessita també uns lideratges; i el lideratge d’Alexis Tsipras és una mostra del què volem”.

Debat profund sobre el deute

Abans d’intervenir al plenari del congrés, Nuet ha comparegut davant de la premsa amb Mola i Lara. La vicepresidenta del PEE ha explicat que la trobada de les esquerres transformadores “s’està animant; estem començant a tenir debats polítics importants”, especialment sobre com fer front al deute que llastra les economies del sud d’Europa, i ha saludat la intensitat i profunditat d’aquests debats.

“Hi ha postures diferents sobre què fem amb el deute il·legítim”, ha explicat Mola. “La crisi està atacant a tota Europa, però és cert que no està atacant de la mateixa manera” tots els països, ha afegit, tot indicant que hi ha dues postures: “una defensa no pagar el deute il·legítim i l’altra, no pagar res, del deute, almenys inicialment durant uns anys, i després revisar l’assumpte”.

Pel que fa a la introducció d’una copresidència al PEE, que permeti un lideratge paritari, Mola ha explicat que “el que farem serà ajornar el debat, durant tres anys”, per tornar-la a abordar en el proper congrés.

Aquest dissabte a la tarda el congrés debatrà, a més de la candidatura de Tsipras, les 31 resolucions que s’han presentat. Participen en els debats 33 formacions d’arreu d’Europa, tant de la UE com de fora de la UE, representades per 500 delegats i 300 convidats.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, s'adreça al plenari del congrés del Partit de l'Esquerra Europea acompanyat de Toni Barbarà i Àngels Tomàs, membres de l'executiva de la formació en representació d'EUiA.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, s'adreça al plenari del congrés del Partit de l'Esquerra Europea acompanyat de Toni Barbarà i Àngels Tomàs, aquest dissabte a Madrid.

Àngels Tomàs, membre de l'executiva del Partit de l'Esquerra Europea, s'adreça al plenari del congrés de la formació, flanquejada pel coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, i el responsable d'Europa, Toni Barbarà.

Toni Barbarà, responsable d'Europa d'EUiA, s'adreça al congrés del Partit de l'Esquerra Europea mentre l'escolten Àngels Tomàs i Joan Josep Nuet, aquest dissabte a Madrid.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA