www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
“Reset” o “procés constituent” per a Europa: les dues candidatures a les primàries d’EUiA exposen les seves visions a l’acte central de la campanya
Intensa participació dels i les afiliades en l’esdeveniment, tant de forma presencial com a través de les xarxes socials
Dimecres, 26 de març de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Un reset”, en paraules de la llista ‘Confluència per Europa’, o “un procés constituent”, en paraules d’’Alternativa constituent per a Europa’: al continent cal una majoria social i política contra la troika capaç de transformar de soca-rel la construcció europea. Com articular aquest canvi va ser l’objecte del debat celebrat aquest dimecres al barri barceloní de Sants entre les dues candidatures que es presenten a les eleccions primàries que EUiA celebra aquest cap de setmana per escollir la seva llista de cara a les eleccions europees del 25-M. L’acte, organitzat per l’assemblea EUiA a Barcelona i moderat per Isabel Ribas, va ser el central en una campanya que ha portat el debat sobre les europees a assemblees d’arreu dels territoris. Una seixantena de persones van seguir l’esdeveniment de forma presencial, i van presentar una vintena de preguntes en un debat que va ser intens. L’acte també es va poder seguir per streaming, i desenes de persones van seguir-lo a través de les xarxes mitjançant l’etiqueta #primàriesEUiA.

Van intervenir en el debat Toni Barbarà, el cap de llista de la candidatura ‘Confluència per Europa’; i José Montero i Àngels Tomàs, integrants d’’Alternativa constituent per Europa’. La cap d’aquesta llista, Núria Lozano, no va poder intervenir perquè s’està recuperant d’una intervenció quirúrgica a la gola, va explicar Ribas.

Ambdues candidatures van tenir un temps inicial per presentar les seves propostes, abans de passar a respondre les preguntes de l’afiliació. Va començar ‘Alternativa constituent per Europa’. José Montero va subratllar la seva satisfacció de participar en una organització, EUiA, capaç de gestionar situacions de complexitat mitjançant processos com les primàries. Montero va defensar la necessitat d’articular un nou espai i va defensar la necessitat de “lideratges col·lectius i col·legiats”.

Àngels Tomàs, per la seva banda, va defensar que “avui la reivindicació del 2005, contra la Constitució Europea, segueix vigent”: “volem una Europa social i dels pobles”, va dir. I en aquest context, va defensar la necessitat de “sumar moviments polítics i socials” per aconseguir impulsar “un procés constituent a Catalunya, a l’Estat espanyol, i al continent” perquè “avui la ruptura democràtica és imprescindible”.

Tot seguit va arribar el torn de Toni Barbarà, que va saludar poder participar en un debat “d’Europa, de programa i de projecte”. El cap de llista de ‘Confluència per Europa’ va posar en valor els perfils dels i les activistes que integren aquesta candidatura, i tot seguit va passar a defensar la seva visió sobre com s’ha de constituir un “nou espai” polític capaç de donar la volta a la troika. Això s’ha de fer, segons Barbarà, “sense donar classes, escoltant-nos, des del respecte”, i en col·laboració amb IU.

Tot seguit, Barbarà va passar a denunciar que “aquesta Europa és insuportable”, i que, per tant, cal “un reset” “per canviar el sistema operatiu” del govern del continent. “Aquesta Europa austericida i assassina s’ha acabat”, va proclamar Barbarà, que va recordar que el subtítol del programa del Partit de l’Esquerra Europea és “refundar Europa”. “Nosaltres volem l’Europa partisana, l’Europa dels drets; no l’Europa dels mercats, l’Europa dels tractats”; “la nostra gent són els treballadors i les treballadores, substancialment”, va dir Barbarà, que va destacar que “som una candidatura de classe, i internacionalista”.

Després d’ambdues intervencions inicials, va arribar el torn tant del públic presencial com d’aquells i aquelles que seguien el debat a la xarxa. Les candidatures van exposar les seves visions sobre si és necessari sortir de l’euro (van coincidir en què la divisa no és el problema, sinó les polítiques que imposa la troika); sobre com forçar un canvi en la política envers Cuba de les institucions de la UE; sobre polítiques d’inclusió de persones discapacitades a nivell continental; sobre la condonació del deute; o sobre com fer front a l’auge de la ultradreta en països com França; entre d’altres. Els i la debatent també van haver de respondre consultes sobre el Partit de l’Esquerra Europea, per exemple l’eventual integració de Bildu a la formació; i sobre com expressar el suport al dret a decidir dels i les catalanes a nivell europeu.

L’acte va acabar amb un torn per a cadascuna de les dues candidatures, que van coincidir en desitjar que, a partir de dilluns, la gent d’EUiA faci pinya per aconseguir els millors resultats de la llista conjunta que aquesta formació, IU, ICV, Anova i d’altres presenten a les eleccions del proper 25-M. De fet,  al final del debat totes dues candidatures van llençar un missatge consensuat que proclamava que “volem enfortir el debat polític i debatre des del respecte per enfortir EUiA”. Ara les afiliades i els afiliats tenen la paraula: aquest dissabte i aquest diumenge podran acudir a les seves assemblees a dir la seva en les eleccions primàries.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Desenes de persones segueixen de forma presencial el debat central de les primàries, aquest dimecres a les Cotxeres de Sants, a Barcelona.

Isabel Ribas, coordinadora d'EUiA a Barcelona, modera el debat de primàries entre Toni Barbarà, cap de llista de 'Confluència per Europa', i José Montero i Àngels Tomàs, membres d''Alternativa constituent per Europa'.

Els i les afiliades han participat intensament al debat de primàries d'EUiA, també a través de les xarxes socials.

Un assistent al debat de primàries d'EUiA formula una pregunta escrita.

Àngels Tomàs, d''Alternativa constituent per Europa', intervé en el debat central de primàries de cara a les eleccions europees.

Toni Barbarà, de 'Confluència per Europa', intervé en el debat central de primàries de cara a les eleccions europees.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA