www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
El Parlament aprova desplegar els instituts escola unànimement a proposta de Joan Mena
El portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA demana també revocar el decret de plantilles i rebutjar els “tancaments preventius” d’escoles públiques, però CiU i ERC s’hi neguen
Dijous, 10 de abril de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous impulsar el desplegament dels instituts escola, d’acord amb la comunitat educativa, a proposta del portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA, Joan Mena. Mena ho ha proposat en una moció que ha debatut el ple, i que també proposava la revocació del decret de plantilles que Irene Rigau ha dictat sense el suport dels sindicats i de la comunitat educativa, i que limita el principi d’objectivitat dels nomenaments dels docents. La moció també rebutjava el “tancaments preventius” d’escoles públiques que anuncia periòdicament la consellera. Aquests punts i d’altres, però, no han tirat endavant malgrat que han rebut el suport de la majoria de grups de la cambra. CiU ha unit forces un cop més amb ERC per rebutjar-los.

“Enllestir els aspectes tècnics i jurídics del model d’institut escola previst a la LEC per desplegar-lo d’acord amb la comunitat educativa”: aquest és el punt de la moció defensada per Joan Mena que ha aprovat la cambra de forma unànime.

També de forma unànime ha aprovat el Parlament dues mesures de fiscalització de la política educativa del Govern: d’una banda, ha instat el departament d’Ensenyament a “comparèixer a la comissió d’Ensenyament i Universitats, en un termini màxim de tres mesos, per informar sobre el procés de matriculació i planificació d’adequació, ampliació i construcció d’equipaments educatius públics de primària i de secundària per als pròxims cursos, especialment per al curs 2014-15”. De l’altra, la cambra també ha instat el departament que dirigeix Rigau a “informar de manera periòdica les Juntes de Personal dels Serveis territorials d’Ensenyament de l’aplicació del decret de provisió de plantilles”.

La moció de Mena anava més enllà, però CiU, aliada amb ERC, ha tombat altres punts crítics. Així, convergents i republicans han unit les seves forces un cop més, aquesta vegada per votar en contra de la proposta de “retornar el decret de provisió de plantilles i llocs de treball a la Mesa de negociació per a consensuar-lo amb els agents implicats”, i reformular-lo de tal forma que “doni garanties d’objectivitat, capacitació, mèrits i antiguitat al professorat, especialment al cos d’interins/es i substituts/es”. Actualment no ho fa perquè Rigau ha obert la porta a que els directors i directores puguin triar fins a la meitat de la plantilla dels seus centres amb criteris addicionals.

Tots els grups menys CiU i ERC han donat suport a la proposta de Mena. CiU i ERC també s’han quedat soles tombant la proposta de “rebutjar els tancaments preventius de centres públics i línies efectuats en els dos darrers cursos per part del Departament d’Ensenyament i garantir l’obertura del període de preinscripcions per a totes les escoles públiques”. També han tombat la proposta de “definir i fer públic un nou mapa educatiu de Catalunya amb planificació a cinc anys vista”, i la d’”aprofitar la manca de pressió demogràfica que viurem a Catalunya en els propers anys” per “poder rebaixar ràtios a les nostres escoles públiques, que no podrà excedir els 25 alumnes a primària i els 30 a secundària”.

CiU i ERC també s’han negat en solitari a “revertir les retallades” de personal i restituir les substitucions des del primer dia i al 100% de la jornada, entre d’altra. Finalment, tampoc han acceptat elaborar, per als cursos 2014-15 i 2015-16, un “pla de garanties d’equipaments educatius” que permetrien mantenir la dignitat d’aquests espais.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, defensa la seva proposició de modificació de la LEC, aquest dijous al Parlament.

Mena defensa la seva proposició de modificació de la LEC, aquest dijous al faristol del Parlament. L'escolten Joan Herrera i Dolors Camats.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA