www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet sosté que “avui parlar de República” és defensar “un procés constituent que ens porti a una República Catalana que lliurement es pugui federar”
“Una reforma constitucional sense dret a decidir no és una reforma federal”, respon el coordinador general d’EUiA sobre l’oferta de Rubalcaba
Dilluns, 14 de abril de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha defensat aquest Catorze d’Abril que “avui parlar de República” és oposar-se a les retallades i a l’austeritat i promoure “un procés constituent que ens porti a una República Catalana que lliurement es pugui federar” en una eventual República Espanyola. Així ho ha defensat Nuet durant una roda de premsa en què ha explicat que enguany els i les adherides a EUiA han celebrat més actes que mai per commemorar el 83è aniversari de la proclamació de la 2ona República. Durant la compareixença, Nuet també ha recordat al cap del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que aquest dilluns ha fet una oferta d’encaix de Catalunya a l’Estat, que “una reforma constitucional sense dret a decidir no és una reforma federal”. Pel que fa a l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre si una Catalunya independent entraria a la UE, Nuet ha defensat que el que cal és impulsar, també, “un canvi constituent” a Europa que permeti una Unió dels pobles i de les persones. “Si no hi ha un canvi constituent en l’actual UE, tindrem dificultats per fer-nos sentir”, ha advertit el coordinador d’EUiA.

Joan Josep Nuet ha explicat aquest dilluns que els i les adherides d’EUiA han participat enguany en fins a una quarantena d’actes per recordar, arreu de Catalunya, la proclamació de la Segona República. Activistes de la formació van acudir diumenge un cercavila d'ICV-EUiA a l’Hospitalet i van desplegar una bandera republicana de deu metres al Balcó de la Mediterrània de Tarragona, i han celebrat actes i concerts al Bages, a Viladecans o a Nou Barris, per exemple. A Altafulla, on és alcalde Fèlix Alonso, coordinador d’EUiA al Camp de Tarragona, una bandera tricolor ha penjat del consistori per Catorze d’Abril; i a Montornès, on governa José Montero, d’ICV-EUiA, aquest diumenge el municipi va estrenar la plaça de la República de la ciutat, en un acte amb la presència de Juan Manuel Sánchez Gordillo, batlle de Marinaleda (Sevilla). El propi Nuet ha participat, aquest dilluns després de la seva compareixença de premsa, en un acte republicà a Polinyà.

Aquestes commemoracions, però, van molt més enllà de la memòria, ha subratllat Nuet. “Avui la República és un valor profundament reivindicat d’una forma popular, i no només com un element de memòria històrica, sinó sobretot des d’una perspectiva de lluita i de treball per uns ideals i per un canvi polític que el país necessita”, ha explicat. “Avui parlar de República és parlar també d’anar contra les retallades, contra l’austeritat, i contra el sistema de partits on la monarquia és la clau de volta que els aguanta, i que són els representants del règim”, ha afegit el coordinador i diputat al Congrés, que ha reclamat “un procés constituent que ens porti a Catalunya a una República Catalana que lliurement es pugui federar amb la resta de pobles d’Espanya en una República Espanyola”.

“Una reforma federal on hi hagi dret a decidir i es reconegui la plurinacionalitat de l’Estat”

Des d’aquesta defensa d’un procés constituent d’una república catalana social, democràtica i lliure per federar-se, Nuet ha rebutjat la proposta de reforma de la constitució que Pérez Rubalcaba ha fet aquest dilluns per mirar de trobar un encaix de Catalunya a l’estat actual. El coordinador d’EUiA ha titllat la proposta dels socialdemòcrates d’”absolutament limitada”. “L’única reforma federal és una reforma federal on hi hagi dret a decidir i es reconegui la plurinacionalitat de l’Estat”, ha dit Nuet, que ha concretat que aquest reconeixement de la plurinacionalitat hauria de passar per “parlar de Catalunya com a nació sobirana i lliure per poder decidir el seu encaix polític”.

Ara bé, Nuet ha matisat que “no ens neguem a cap diàleg”, i per això ha avançat que “si el PSOE vol constituir una ponència constitucional al Congrés, nosaltres votarem a favor”.

“Si no hi ha un canvi constituent en l’actual UE, tindrem dificultats per fer-nos sentir”

També en l’àmbit europeu Joan Josep Nuet ha defensat la necessitat d’impulsar un “canvi constituent” per “refundar” la Unió. El coordinador general d’EUiA ha comentat així l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre les possibilitats que tindria una Catalunya independent d’entrar a la UE. “L’actual UE, i els actuals tractats de la UE, estan d’esquenes als ciutadanes i d’esquenes als pobles”, h recordat Nuet, que davant d’això ha afegit que “si no hi ha un canvi constituent en l’actual UE, tindrem dificultats per fer-nos sentir”. Per això, ha conclòs Nuet, cal un “canvi constituent a Europa”.Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Josep Nuet, aquest Catorze d'Abril a la roda de premsa que ha ofert a la seu nacional de la formació.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA