www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena recorda que les desigualtats a l’escola catalana són efecte de les diferències de classe, no de llengua
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA exigeix al PP que respecti la immersió lingüística recordant-li el lema ‘O povo é quem mais ordena’
Divendres, 25 de abril de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Un estudiant de classe treballadora té més risc de fracàs escolar que un estudiant fill de les classes benestants, independentment de la llengua que parli a casa seva. Aquesta és avui la clau de l’èxit o del fracàs escolar a la nostra escola”: en aquests termes ha defensat el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, el model d’immersió lingüística a les escoles catalanes enfront d’un nou atac de Ciutadans i del PP, que han defensat de nou una moció contra la immersió en el ple que el Parlament ha celebrat aquest divendres. El mateix dia que l’exportaveu de C’s Jordi Cañas ha dimitit com a diputat en ser imputat per frau fiscal, Mena ha lamentat que C’s dediqui molts més esforços a la cambra a atacar la immersió lingüística que a fer propostes contra la corrupció i la regeneració democràtica. I ha recordat al PP que, tal com diu la cançó portuguesa que avui fa 40 anys va donar el tret de sortida de la revolució dels clavells, ‘O povo é quem mais ordena’. “I el poble ens ha ordenat que el sistema d’immersió lingüística és social, i és patrimoni de tots els catalans i les catalanes”, ha conclòs el diputat i mestre.

Joan Mena, responsable d’Ensenyament del grup parlamentari d’ICV-EUiA i professor de secundària, ha recordat al ple d’aquest divendres que hi ha estudis que demostren que, en efecte, són les diferències socioeconòmiques i no les diferències de llengua les que expliquen el fracàs escolar a Catalunya. En aquest sentit, Mena ha recordat que l’anuari sobre l’estat de l’educació a Catalunya corresponent a l’any passat de la Fundació Bofill, “a banda de determinar que les retallades de CiU són ideològiques”, afirma que el model d’immersió “és suficientment inclusiu com perquè les desigualtats educatives associades a la llengua no s’expliquin per les dificultats evidents d’aprendre les matèries escolars en una llengua no parlada en l’àmbit familiar, sinó per les diferències d’estatus socioeconòmic associades a la llengua”.

El diputat i professor de llengua i literatura ha aportat més dades per demostrar que no hi ha cap problema amb la llengua a Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que són tres els indicadors que permeten avaluar el grau de coneixement de llengua per part dels i les alumnes: les proves diagnòstiques que fa el ministeri d’Educació, les de competències bàsiques que fa el departament, i les de selectivitat. Hi ha més o menys la mateixa nota pels estudiants de Catalunya i pels estudiants de la resta de l’Estat. Per tant, no hi ha cap problema”, ha constatat Mena.

“L’Educació és patrimoni de tots i de totes, no de cap jutjat ni de cap tribunal”

Per això, el diputat d’ICV-EUiA ha exigit al PP i a C’s que “deixin de judicialitzar l’educació”. “L’Educació és patrimoni de tots i de totes, no de cap jutjat ni de cap tribunal”, ha reivindicat Mena, que ha afegit que per això “hem de decidir el model escolar entre tots i totes segons criteris pedagògics i no per imposicions judicials”.

El diputat també ha lamentat l’obsessió d’alguns grups per atacar la immersió lingüística, que “en cap llista de preocupació de la ciutadania està ni el model d’immersió lingüística, ni la convivència lingüística, que per sort, en el nostre país és modèlica”. “Parlem de l’atur, les retallades, la corrupció, la regeneració democràtica, que és el que de debò importa als catalans i a les catalanes en aquest moment”, ha reclamat Mena a C’s el mateix dia que l’exportaveu d’aquest grup dimitia en ser imputat en un cas de frau fiscal.

)
Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, intervé aquest divendres al ple del Parlament.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA