www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet, a l'escola d'estiu d'ICV: “la solució a les crisis que patim és una, i es diu democràcia”
"Hi ha bases sòlides i mínimes per a la confluència", diu el coordinador d'EUiA en un debat amb representants ecosocialistes, de la CUP, de Podem, del Procés Constituent i d'Avancem
Dissabte, 05 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


'La recuperació... de què?': amb aquest debat, que convidava a les propostes per erigir un nou sistema econòmic tot sortint de la crisi actual, s'han aplegat aquest dissabte a Mataró, a l'escola d'estiu d'ICV, representants de diverses forces polítiques d'esquerres, entre ells el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet. “La solució a les crisis que patim és una, i es diu democràcia”, ha reivindicat Nuet en un debat que ha compartit amb el seu homòleg d'ICV, Joan Herrera; així com el diputat de la CUP David Fernández; i Bibiana Medialdea, de Podem; Arcadi Oliveres, del Procés Constituent; i Joan Ignasi Elena, d'Avancem. En aquesta ronda, Nuet ha defensat que cal revisar el deute i defensar l'estat del benestar enfront de la mercantilització dels serveis públics, així com les polítiques d'austeritat i consolidació fiscal. El coordinador d'EUiA també ha reivindicat que cal fer front al frau i una reforma fiscal. Pel que fa a les possibilitats de confluència de forces d'esquerra, un assumpte que ha estat preeminent durant el debat posterior a les intervencions, Nuet ha opinat que "hi ha bases sòlides i mínimes per a la confluència".

Joan Josep Nuet ha començat la seva intervenció esbossant les causes de la crisi, que ha identificat en el procés que Paul Krugman va titllar de “gran divergència”: a partir de la crisi del petroli dels anys 70, es va trencar el repartiment de la riquesa produïda que s'havia produït en la postguerra mundial. En les darreres dècades, l'1% més ric ha acumulat riquesa enfront de l'empobriment de la resta de població, ha denunciat Nuet.

“La crisi del 2008 només pot ser entesa com a conseqüència del domini absolut d'aquesta oligarquia financera i la seva capacitat d'incidir en la política i la comunicació per doblegar a la seva voluntat les decisions dels Estats i dels organismes internacionals”, ha conclòs Nuet.

Enfront d'això, “la solució a les crisis que tenim”, ha dit Nuet referint-se a la crisi econòmica, però també a la crisi social i a la del model d'Estat, “és només és una, i es diu democràcia”. En aquest sentit, Nuet ha citat una idea de Joan Subirats: “capitalisme i democràcia no han estat mai termes que convisquessin amb facilitat”, ha dit, tot explicant que “des de la perspectiva de la democràcia allò important és compartir, i des de la del mercat la clau és competir”.

Polítiques públiques expansives per sortir de la crisi

A partir d'aquesta idea, Nuet ha defensat que cal protegir l'estat del benestar. “Estem mercantilitzant parts del sistema públic de serveis, que en aquests moments estan passant de forma galopant a les mans privades a través de privatitzacions”, ha denunciat Nuet.

Enfront d'això, el coordinador d'EUiA ha reivindicat que cal “combatre aquestes polítiques de consolidació fiscal, i fer que les polítiques públiques siguin un element expansiu per sortir de la crisi”. En aquest sentit, Nuet ha recordat que l'Estat va dedicar l'any passat 36.000 milions d'euros dels seus pressupostos a eixugar el deute. Aquests diners van, ha dit Nuet, “a les butxaques de la gran banca” i “matemàticament són retallades a l'educació, a la salut, i a l'estat del benestar”.

Reforma fiscal progressiva

Paral·lelament a aquesta defensa dels serveis públics, Nuet ha reivindicat que cal una “reforma fiscal progressiva” i lluitar contra el frau. Pel que fa a les reformes fiscals, el coordinador d'EUiA ha denunciat que “el que ha fet el PP és una reforma fiscal electoral per al seu entorn polític”. Tant aquest partit conservador, com el PSOE, sempre amb el suport de CiU, “van aplicar profundes mesures de desfiscalització”, ha denunciat Nuet, que ha reivindicat mesures com limitacions de les bonificacions fiscals, taxar les transaccions financeres, i modificar el règim de les SICAV i entitats similars, entre d'altres.

Pel que fa al frau fiscal, Nuet ha subratllat que entre el 72 i el 75%, segons diversos estudis, d'aquest frau el cometen “les grans empreses i les grans fortunes, capitanejades per les gran empreses de l'Ibex 35, amb tots els seus andamiatges fiscals per defraudar”.

Amb aquestes mesures “sense canviar la situació de crisi, podríem fer front de forma molt diferent a les conseqüències tan negatives” d'aquesta crisi, ha resumit Nuet, tot etzibant que “el problema és polític i la solució és política”.

Peticions de confluència per part del públic

Abans de Nuet havien intervingut Elena, Oliveras, Medialdea i Fernández. I tot seguit ha intervingut Herrera, que ha instat les forces d'esquerres a proposar uns pressupostos alternatius als que prepararà el govern de CiU, que ara per ara compta amb el suport d'ERC. “Podem teixir estratègies guanyadores”, ha exhortat Herrera a la resta de debatents, tot advertint que “les finestres d'oportunitat s'obren i, també, es tanquen”.

En el mateix sentit, Nuet s'ha mostrat “convençut” que “hi ha bases sòlides i mínimes per a la confluència”. Però una confluència, ha matisat, que no ha de ser només de formacions polítiques. “Avui la confluència és de forces diverses i ciutadania crítica i organitzada”, ha subratllat el coordinador d'EUiA. En aquest sentit, Nuet ha citat una conversa que va tenir amb Alexis Tsipras, cap de la Syriza grega, sobre les polítiques a aplicar en el cas d'una victòria de les forces transformadores. “La gent és clau en aquest procés”, ha destacat Nuet.

Nuet ha defensat aquesta necessitat de confluència tot advertint que “davant tenim una veritable màquina de demolició”, tot recordant, per exemple, les polítiques regressives aplicades pels governs del PP. La qüestió és de “supervivència civilitzatòria”, ha advertit el coordinador d'EUiA.

Tot seguit ha estat el torn de preguntes del públic. Moltes d'aquestes intervencions han inquirit els i les participants sobre la possibilitat de bastir confluències de les forces transformadores, tot destacant les coincidències entre els seus discursos.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
D'esquerra a dreta, Joan Ignasi Elena, Arcadi Oliveres, Bibiana Medialdea, David Fernández, Joan Josep Nuet i Joan Herrera, debatent aquest dissabte a l'escola d'estiu que ICV ha organitzat a Mataró, en una trobada moderada per Marc Rius.

Moment de l'escola d'estiu que ICV ha celebrat aquest dissabte al Tecnocampus de Mataró.

Debat entre Avancem, Procés Constituent, Podem, la CUP, EUiA i ICV celebrat aquest dissabte a l'escola d'estiu que la formació ecosocialista ha celebrat al Tecnocampus de Mataró.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA